Stary komputer - co zrobić żeby doprowadzić go do stanu używalności 3416 8

O temacie

Autor Jedairusz

Zaczęty 7.12.2014 roku

Wyświetleń 3416

Odpowiedzi 8

Jedairusz

Jedairusz

Złote Wrota
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Złote Wrota
  • Grafik 3D w Boombit
Procesor: Intel Pentium 4 551 3.40GHZ/1M/800 SL8J5
Płyta główna: AsRock 775V88+
RAM: elixir ddr 400 PC 3200 1,5 GB
Grafika: Radeon hd 2600 pro 512 mb DDR2
Dysk twardy: Maxtor d540x-k4 20GB
Zasilacz: Qoltec Silentline Power Q400 400W
Karta sieciowa: TL-WN 551G

Mam 2 kości Twister Twin-Mos (też DDR 400) po 512 MB, ale nie chcą współpracować z tamtymi. Ogólnie BIOS wykrywa maksymalnie 2 kości mimo 4 zajętych slotów.

W tym momencie  win xp 32 bitowy działa strasznie wolno na tym komputerze, a jeszcze kilka lat temu robiłem na nim na przykład grafikę. Poradźcie co zrobić, żeby komputer posłużył jeszcze do pracy biurowej i internetu. W grę wchodzi jakaś drobna inwestycja w sprzęt, czy zmiana systemu operacyjnego.  Linuxy odpadają ze wzglęgu, że korzystać z tego będzie moja mama a jest przyzwyczajona do windowsów.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Dokupiłbym mały (64 / 128gb) i szybki dysk ssd, daje niezłego kopa. Nawet kiedy brakuje ramu, ale plik wymiany znajduje się właśnie na dysku ssd, spadek wydajności nie jest tak strasznie odczuwalny jak normalnie. Instaluje się na nim tylko system i najczęściej używane programy (jak przeglądarkę). Absolutnie nie typowe dane (jak folder downloads). Trzeba to umieć sobie porządnie podzielić, np ustawiając symlinki między dyskami. Inaczej w pewnym momencie możesz się zorientować że całe miejsce przeznaczone na system zajęły np filmy z torrentów i jest problem bo się nie uruchamia.

Ciężko mi powiedzieć cldaczego komputer tak mocno spowolnił pomimo że ma czysty system. No chyba że NIE formatowałeś go jeszcze, to + instalacja systemu na nowo to kluczowy krok do przyspieszenia.

bgb

bgb

Użytkownicy
posty848
Propsy592
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jeśli po formacie komp dalej zamula to w pierwszej kolejności stawiałbym dysk twardy. Pojemność 20GB czyli ma już jakies dobre 10 lat? ( w sumie to chyba nawet więcej).  Sprawdź go jakimś programem np. Hard Disk Sentinelem.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Niekoniecznie SSD nawet, po prostu: dysk. Nie jestem pewien, czy zakup SSD do takiej kupy złomu ma jakikolwiek sens.

Nowe frajerfoksy, nowe hateemele, nowe wymagania. Kilka lat temu pentium 4 wyrabiał, teraz już niekoniecznie - wiec nie nastawiaj się na to że będzie nagle działał tak jak kiedyś.

Buras

Buras

Użytkownicy
posty202
Propsy23
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Moim zdaniem zawadza głównie dysk. Ten Maxtor wydaje się być staruszkiem, który długo nie pociągnie (o ile patrzyłem na dobry model). Proponuję zakup jakiegoś dysku SATA I (płyta główna prawdopodobnie obsłuży maksymalnie ten standard). Do tego oczywiście reinstalacja systemu na Windows XP (przy odrobinie szczęścia 7 32-bit też by ruszył).

EDIT:
Na wszelki wypadek sprawdziłbym jeszcze płytę główną, a konkretnie kondensatory. Warto także przejechać RAM memtestem. Pomyślałem jeszcze o problemie przegrzewania. Jeśli pasta pomiędzy chłodzeniem i procesorem ma już kilka lat, to pewnie zamieniła się w kamień. Warto na to rzucić okiem.

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Jedyne co warto by było zrobić, to właśnie ten dysk wymienić. Płyta główna niby ma socket 775, ale na stronie producenta jest napisane, że wspiera tylko Pentiumy 4 i Celerony, szkoda bo zamontowanie jakiegoś Dual Core za 30zł dałoby naprawdę sporego kopa.

Jedairusz

Jedairusz

Złote Wrota
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Złote Wrota
  • Grafik 3D w Boombit
Dzięki wszystkim za rady.
Pasta była wymieniana, nic się nie przegrzewa. System był wgrywany na nowo i na pewno nie jest zasyfiony. Co do procesora to dokupiłem jeden z lepszych, które obsługuje ta płyta. Memtesta zrobię jak wrócę do domu, poza tym poszukam jakiegoś lepszego dysku.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry