Chciałem się za to zabrać. Najpierw zaproponowałem pierwotnemu autorowi współpracę (zanim jeszcze zebrał team). Odmówił. Potem chciałem robić to z Sawikiem, jednak stanęło gdzieś w okolicy konwersji modeli. Nie mam na to obecnie czasu (praca + uczelnia (zespołowe przedsięwzięcie inżynierskie i praca dyplomowa). Z dobrych wiadomości, na 99% będę tworzył grę na Unity w ramach pracy inżynierskiej (miałem już na ZPI, ale prowadzący "przekonał" mnie że lepiej jeśli zrobię aplikację medyczną). Z tym że będzie to klon Minecrafta, nie port Gothica.
W każdym razie, GDYBYM miał to robić, przyjąłbym zdecydowanie inne podejście od ludzi z Gothic: AE. Oni ręcznie przenoszą poszczególne assety i skrypty - jak dialogi. Ponadto wyraźnie widać że są programistami - amatorami. Ja skupiłbym się na portowaniu api oryginalnego silnika, tak żeby można było użyć assetów z Gothica bez ich ręcznego przetwarzania. Dzięki temu można by rozprowadzać jedynie nowy silnik gry, który korzystałby z plików zainstalowanego na danym pc Gothica. Ilość pracy byłaby prawdopodobnie znacznie mniejsza, choć byłaby ona zarazem bardziej zaawansowana.
Chodziłoby przede wszystkim o napisanie loadera modeli i konwertera / interpretera skryptów.