Jakich programów do 3D używacie i dlaczego? 24665 84

O temacie

Autor Harris

Zaczęty 4.12.2010 roku

Wyświetleń 24665

Odpowiedzi 84

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
mi tablet zastępuj wszystko ; p naczylem się na nim nawet grać w FPSy kwestia odpowiedniego ustawienia przycisków.

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Cytat: Avallach link=topic=13547.msg128993#msg128993#msg128993#msg128993 date=1294496211
Przecież do wygodnej pracy potrzeba trzech przycisków myszy, nie wiem jak tablet ma to zastąpić ;]
Wyobraź sobie, że tablet ma 2 przyciski (bezpośrednio na rysiku) + #msg128993#msg128993#msg128993#msg128993 date=1294496211]
Przecież do wygodnej pracy potrzeba trzech przycisków myszy, nie wiem jak tablet ma to zastąpić ;]
[/quote]
Wyobraź sobie, że tablet ma 2 przyciski (bezpośrednio na rysiku) + tapnięcie#msg128993#msg128993#msg128993#msg128993 date=1294496211]
[/quote]
Wyobraź sobie, że tablet ma 2 przyciski (bezpośrednio na rysiku) +  na obszar aktywny, razem trzy możliwości. Tyle co przeciętna myszka.

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Jeszcze 4 dodatkowe ma bambo fun nie można ich niby bezpośerdnio użyć ale są bardzo przydatne.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Cytat: legomir link=topic=13547.msg128947#msg128947#msg128947#msg128947 date=1294489680
Potem były 4 próby z maxem i każda nieudana. Interfejs i typ pracy po prostu mi nie podpadł(dotąd widok tych modyfikatorów mnie przeraża ;) )
Przy modelowaniu standardowego low poly używa się raptem kilku modyfikatorów, w tym większość czasu i tak spędza się (ja spędzam) w Editable Poly. Inne dochodzą przy bardziej skomplikowanych projektach, lecz tak czy siak, ich obecność nigdy mi nie przeszkadzała. Samo Editable Poly jest całkiem wygodne.
Cytat: legomir link=topic=13547.msg128947#msg128947#msg128947#msg128947 date=1294489680
Chociaż jest jeden + dla mnie uwielbiam robienie UV z maxem zwłaszcza z pewnym pluginem :)
O jakim pluginie mowa?
Viemport, a właściwie 3 :)  Jest szybszy niż w maxie. Jednym naciśnieciem spacji mogę się szybko przejść z Perspective do widoku od Front, Side i Top albo innego, który był ostatnio używany.
Pamiętam jak kiedyś przeglądałem max3d.pl, ktoś (doświadczony) zarzucił screenem, a ktoś inny na to: "nie mów że nadal używasz Perspective!". Sam od momentu, gdy nauczyłem się odpowiednio korzystać z kółka myszy i Ctrl/Alt/Shift do Perspective wracam tylko w celu zrobienia ostatecznego screena/rendera. Przeskakiwać pomiędzy widokami można bardzo łatwo używając klawiatury, ponadto w nowszych wersjach jest wspomniany sześcianik - użyteczny, ale mnie osobiście zawsze wkurzał. Ostatecznie i tak preferuję starego dobrego Maxa 8, gdzie i tak sześcianika nie ma.

Co prawda nadmierne scrollowanie może powodować dziwne spowolnienia, ale na choroby są sposoby i trzeba sobie umieć z tym radzić.
Soft selection bardzo się przydaje przy modelach organiki
Różni się czymś od maxowego SS?

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

legomir

legomir

Użytkownicy
posty44
Propsy3
  • Użytkownicy
Hmm.... Textool? Chociaż jak przyzwyczaiłem do maykowego UV też nie jest źle ;)
Mayka ma jeszcze jeden minus czyli image plane, który najlepiej poustawiać w perspectiwe. Po za tym w mayce nie da się obracać widoków Top etc.
Małe niedogodności moim zdaniem, ale ktoś może narzekać.
Co do SS w mayce w najnowszej wersji poprawili go dlatego zaliczyłem na + w maxie chyba to będzie w wersji 2012
btw. tak mi wpadło do głowy ciekawe jak będzie się nazywała następna maya. "Maya 2012?"
Co do interfejsu to po prostu musi Ci podpaść mi akurat spodobał się mayce jak tobie w maxie proszę bardzo. Ogólnie cytując z taweny:
a) To na pewno bardzo dobry program
b) Na pewno ma ogromne możliwości
c) Dziękuje, ale wole swój :P

Si Legomir nobiscum, quis contra nos?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

legomir

legomir

Użytkownicy
posty44
Propsy3
  • Użytkownicy
Pewnie jest, ale, że do mayki przeszedłem z wingsa właściwie to jakoś jeszcze nie przyzwyczaiłem się z korzystać ze wszystkich trybów kamery jak należy ;)

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Wings ma zajebistą zaletę: prosto w nim robi się modele na średnim poziomie.

Tyle że w nim to animacji sobie nie zrobisz. Ogólnie to przedstawiane tu programy są dla tych którzy wolą coś więcej niż Wings.

Chyba że dla niektórych modding jedynej slusznej gry jest możliwy na jedynym słusznym narzędziu?

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
W każdym programie robi się prosto bo wszędzie są podobne funkcje. To czy bedziesz modelował w tym, czy w innym programie to kwestia przyzwyczajenia sie do interfejsu.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Właśnie prostolinijność interfejsu(i język polski, chociaż zmienilem sobie na angielski niedawno) pozwolila mi zacząć tworzyć proste modele.

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Wszystko jest do wyćwiczenia. Pierwsza moja styczność z maxem wyglądała mniejwięcej tak:

"WTF?!?!"

Teraz interfejs Maxa jest dla mnie przyjazny, ponieważ robie w nim już od dłuższego czasu

legomir

legomir

Użytkownicy
posty44
Propsy3
  • Użytkownicy
Hmmm...
"WTF?!" można uznać za pierwszą wypowiedz przy pierwszym wejściu do programu w prawie każdym przypadku ;) W mayce było tak samo tyle, że przez 5 minut. Ale już w Blenderze to może potrwać dłużej... Długoo... Nigdy nie mogłem się w nim połapać chociaż ma teoretycznie największe możliwości( ciekawi mnie ten sculp wmontowany). A interfejs się zmienia wraz z przyzwyczajeniem do programu. Ja ostatnio zacząłem likwidować wszytko co da się zlikwidować w mayce i staram się bazować na menu pod spacją chociaż w mojej wersji jest trochę gorsze do połapania się...

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Ja z początku myślałem że Wings służy tylko do podglądu modeli bo nie miał żadnych przycisków, toolbarów czy okienek :lol2:
Dopiero później się dowiedziałem że niemal wszystko siedzi w dynamicznym menu kontekstowym.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Właśnie to menu w Wingsie spowodowało u mnie na początku uwielbienie do niego.Chciałem zacząć od blendera ale to menu.... brr....Nie wiem czy to tu ktoś to mówilale teraz ma być ulepszony interfejs w Blenderze więc może być ciekawie.

legomir

legomir

Użytkownicy
posty44
Propsy3
  • Użytkownicy
Tak tylko, że dopóki Blender będzie dostawał tyle nowych funkcji do puty będzie burdel ;p  Bynajmniej moim zdaniem...

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
W blenderze nawet grę możesz sobie zrobić.
A to że nie ogarniam blendera to pewnie moja wina.
Włącze to i sie pesze mnogością okienek itp.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Cytat: Rybopiotr link=topic=13547.msg129209#msg129209#msg129209#msg129209 date=1294569893
Właśnie to menu w Wingsie spowodowało u mnie na początku uwielbienie do niego.Chciałem zacząć od blendera ale to menu.... brr....Nie wiem czy to tu ktoś to mówilale teraz ma być ulepszony interfejs w Blenderze więc może być ciekawie.
Ja nie wiem, co macie do interfejsu Blendera. Moim zdaniem jest dobre.
http://ifotos.pl/img/blende_hpxxexp.JPG

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Adanos, to nowa wersja jest :D

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Jakich programów do 3D używacie i dlaczego?
#58 2011-01-09, 12:07(Ostatnia zmiana: 2011-01-09, 12:11)
Hmm, nowa wersja to jest coś co jest od roku?

Ta też źle nie wygląda: http://ifotos.pl/img/b_hpxxeew.JPG

EDYCJA

Wcześniejsze są takie same od kilku lat i nigdy mnie to zbytnio nie odtrącało.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
No. Popatrz na wczesniejsze :D

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry