Mój pierwszy post na tym forum. Używam Mayi i jestem wyjątkiem na prawie każdym forum no cóż do tego trzeba się przyzwyczaić ;) Ale może po kolei. Najpierw używałem Wingsa. A to jego plusy:
Idealny na początek
Podręczne menu
i to chyba koniec

Minusy:
Trudno zrobić ładną siatkę bez niepotrzebnych tri(chodzi głównie o nie wygodny cięcie edge w mayce mam do tego 4 narzędzia, a wingsie jedno)
Niewygodny viemport(jedno okienko perspektywy i opcjonalne dodanie następnych, mam to porównywać do mayki czy maxa czy choćby blendera?)
Słaba praca kamery
Małe możliwości
Potem były 4 próby z maxem i każda nieudana. Interfejs i typ pracy po prostu mi nie podpadł(dotąd widok tych modyfikatorów mnie przeraża ;) ) Chociaż jest jeden + dla mnie uwielbiam robienie UV z maxem zwłaszcza z pewnym pluginem
No, a teraz jest Mayka:
Zalety:
Wszytko jest dobrze poustawiane(pod zakładką Polygons są narzędzia do modelowania pod Animations do animacji czyli o niebo lepiej niż w porozwalane byle jak(według mnie co najmniej) w maxie modyfikatory)
Viemport, a właściwie 3

Jest szybszy niż w maxie. Jednym naciśnieciem spacji mogę się szybko przejść z Perspective do widoku od Front, Side i Top albo innego, który był ostatnio używany.
Podręczne menu, a właściwie kilka te po przytrzymaniu spacji, które daje dostęp do wszystkich funkcji programu. Te na PPM, w którym wyznacza się tryb selekcji(edge, vertex, vertex face, face, object mode) i inne funkcje z tym związane(po zaznaczeniu kilku vertex mogę szybko użyć selekcji góra, dół, cyrkularnego(w polskim to brzmi idiotycznie trochę ;) ) to shell(czyli cały obiekt jakby ktoś nie wiedział) oraz te u góry(najczęściej używane funkcje z różnych zakładek)
Praca kamery jak się już przyzwyczaisz to każdy program inny niż mayka Cię denerwuje
Coś co nazywam pędzelkiem czyli dostajesz coś w rodzaju pędzla ze zbrusha do zaznaczania vertex
Soft selection bardzo się przydaje przy modelach organiki
Chwilowo nie przychodzi mi nic do głowy już ;)
Aaa... Bym był zapomniał możliwości pisania skrytpów i pluginów niedokładnie cytując czyjąś opinie z innego forum "maya to platforma do pisania skryptów"
Wady:
Niektóre denerwujące błędy i zmiana pewnych ustawień na niekorzyść(moim zdaniem) w najnowszej wersji