Używam Blendera ponieważ:
- jest darmowy
- odpowiada mi taki układ przy modelowaniu w którym wszystko można zrobić jakimś skrótem klawiszowym, bez majtania myszką po setkach zakładek żeby znaleźć extruda czy cuta.
- pasuje mi też układ jednego widoku zamiast 4 (chociaż można to opcjonalnie ustawić), między widokami przeskakuję klawiaturą numeryczną.
- jest wygodny do game artu, szybko i wygodnie się pracuje
Ogólnie, program jest bardzo dobry i może bez problemu już teraz konkurować z komercyjnymi, drogimi aplikacjami. Czekam z niecierpliwością na nową wersję, która ma być przełomem w historii Blendera. Całkowita zmiana interfejsu, czy chociażby zmiany w trybie sculptu - wygląda na prawdę profesjonalnie i w sumie nie widziałem lepszego trybu sculptu zintegrowanego ze zwykłym programem do 3D. To duża zaleta, szczególnie w czasach gdy Autodesk woli zedrzeć kupę hajsu za 3ds maxa, i drugie tyle za Mudboxa do sculptu.
Wady:
- komuś kto wcześniej pracował na dajmy na to 3ds max, będzie się ciężko pracować. Ale nowa wersja Blendera zapowiada się zajebiście, a interfejs ma być przyjaźniejszy dla tych którzy zazwyczaj używali innych programów.
- dla niektórych wadą jest to że... jest darmowy. Spotkałem się z opiniami, że coś co jest darmowe nie może być dobre, co jest całkowicie absurdalne.
- no i największa wada, jeśli ktoś wiąże z grafiką jakieś nadzieje na przyszłość, to musi się liczyć z tym, że nadal najczęściej używany przy projektach jest 3ds max i to jego znajomość pracodawcy dodają do wymagań.
-Prawdopodobnie najlepszy modeler low poly na świecie
Ekhm. Coś Ci się chyba pomieszało. Chyba jeden z najgorszych