Literatura 186716 268

O temacie

Autor dr inż. Fenix

Zaczęty 25.03.2008 roku

Wyświetleń 186716

Odpowiedzi 268

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Po przeczytaniu fragmentu, myślę że nie jest tak źle, ale nie ma rewelacji. Najbardziej podupadły opisy walk, gdzie Sapkowski opisywał je szczegółowo i dokładnie, a tutaj jest bardziej ogólnie, ale za to dialogi się bronią.
No ale co jak co- kolejny Wiedźmin, trzeba kupić :I

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Polecam, sam jestem na czwartej godzinie. :ok:

https://www.youtube.com/watch?v=6AW6VegQN3Y

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Nekovskyy

Nekovskyy

Użytkownicy
posty23
Propsy4
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Nie wiem czy ktoś już podawał to w tym temacie ale polecam twórczość Dmitrija Głuchowskiego a dokładniej książkę metro 2033 i 2034 :D 

No pain, no gain.

Arszonto

Arszonto

Użytkownicy
posty99
Propsy34
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Metro 2033 czytałem, świetna książka. Ostatnio kupiłem Metro 2034, jestem dopiero na 4 rozdziale, więc jeszcze niewiele mogę powiedzieć na jej temat, ale na razie wydaje mi się słabsza od poprzedniczki.

Nekovskyy

Nekovskyy

Użytkownicy
posty23
Propsy4
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Jest dużo słabsza, ale w zakończeniu odczułem spory niedosyt.Czytałem coś o tym, ze ma powstać kolejna część ale nie mam pojęcia czy będzie to kontynuacja.

No pain, no gain.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Przeczytałem dzisiaj "Wołanie kukułki" autorstwa J.K. Rowling. Nie znam się i nie gustuje w kryminałach, jednak książka wciągnęła mnie dość szybko i przeczytałem ją w jeden dzień. Akcja nie była jakoś specjalnie wartka, jednak na tyle by mnie nie zniechęcić do czytania. Daję okejkę.

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Daję okejkę że już umiesz czytać

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Daję okejkę że już umiesz czytać
Kryminały to pikuś, teraz to mnie czeka:
"Życie codzienne Prusów i Jaćwięgów" Łucja Okulicz-Kozaryn
"Mitologia Słowian" Aleksander Gieysztor
"Społeczeństwo polskie od X do XX wieku" I. Ihnatowicz A. Mączak B. Zientara J. Żarnowski

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
"Mitologia Słowian" Aleksander Gieysztor
Też mam. Propsik.  :ok:

Ja obecnie czytam "Człowiek i Śmierć" Philippe Aries. Dobrze się czyta, chociaż w niektórych kawałkach trochę przynudza. Jak na razie najlepsze były rozdziały o cmentarzu jako miejscu spotkań. W ogóle książka ma kilka pięknych kawałków, np:

"Pośrodku tej ciżby odbywał się pogrzeb, otwierano grób i zabierano nie strawione jeszcze przez czas zwłoki, a grunt cmentarny, nawet w największe mrozy, wydzielał okropny fetor."

Albo:

"Cmentarz to targowisko, miejsce obwieszczeń, licytacji, ogłaszania i odczytywania wyroków, obszar przeznaczony na zebrania wspólnoty, na spacery, podejrzane schadzki i procedery, był po prostu rynkiem miejskim. Jak rynek, pełnił funkcję miejsca prawdziwie publicznego, ośrodka zbiorowej egzystencji."

No i oczywiście moje ulubione:

"Leży w brudzie, otoczony
Zgnilizną, kałem z każdej strony,
W smrodzie, plwocinach, nieczystości.
Miejże na wszystko baczenie...
Spójrz, jak z wewnętrznych dróg, kanałów
Mazie cuchnące się pomału
Na zewnątrz ciała wydostają."

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zakończenie tego sezonu Gry o Tron było dosyć ciekawe, i zniechęciła mnie wizja czekania roku na kontynuację serialu. Jak zwie się 5 część książki (to będzie to w kolejności chyba ;e) ?

Tak btw. przeczytałem ostatnio kilka książek całkowicie różnych, o ile dotąd interesowały mnie głównie książki fantasy, to teraz poszerzyły się moje horyzonty na literaturę ;e Sebastian Fitzek "Odłamek", wciągające, stopniowe odkrywanie fabuły zmusza do czytania, nietypowa i nieco mindfuckowe, ale warte.
Przeczytałem kilka książek/horrorów(on ma inne?) Stephana Kinga, wciągające od pewnego momentu, nie lubię tego, fabuła rozwija się powoli aż nagle. Tylko przeważnie czytanie pierwszych kilkuset/kilkudziesięciu stron zmuszając się do tego nie jest fajne ;e

Szukam książek dobrze napisanych/ dobrze przetłumaczonych, gartunek nie ma znaczenia chociaż mile widziane high fantasy (typu Wiedźmin/Got).

Edit: A i jak wyszedł nowy Wiedźmin?? Warto się nim zainteresować?

bgb

bgb

Użytkownicy
posty848
Propsy593
Profesjabrak
  • Użytkownicy

bgb

Literatura
#150 2014-07-05, 16:12(Ostatnia zmiana: 2014-07-05, 16:28)
Widzę, że temat nie jest zbyt popularny wśród forumowej braci:P Co prawda sam nie jestem jakimś molem książkowym, ale przy dobrych wiatrach kilka książek na rok udaje mi się przeczytać. Właśnie zakupiłem "Pana Lodowego Ogrodu" - mieszanina sci-fi z fantasy, autorstwa Jarosława Grzędowicza. Dużo o niej dobrego słyszałem, padały nawet porównania do Wiedźmina, więc pomyślałem, że warto spróbować;) Na razie jestem po pierwszym rozdziale (50 stron) i wrażenia mam jak najbardziej pozytywne. Oby tak dalej...

Tak btw. przeczytałem ostatnio kilka książek całkowicie różnych, o ile dotąd interesowały mnie głównie książki fantasy, to teraz poszerzyły się moje horyzonty na literaturę ;e Sebastian Fitzek "Odłamek", wciągające, stopniowe odkrywanie fabuły zmusza do czytania, nietypowa i nieco mindfuckowe, ale warte.
Przeczytałem kilka książek/horrorów(on ma inne?) Stephana Kinga, wciągające od pewnego momentu, nie lubię tego, fabuła rozwija się powoli aż nagle. Tylko przeważnie czytanie pierwszych kilkuset/kilkudziesięciu stron zmuszając się do tego nie jest fajne ;e
Heh no ja mam podobnie. Też zawsze preferowałem fantasy, względnie sci-fi jednak ostatnio zdarzyło mi się czytać książki/opowiadania z gatunku grozy. Ostatnio to znany chyba wszystkim klasyk Kinga - Lśnienie. Muszę powiedzieć, że znając film sądziłem, iż książka mnie nie porwie. Myliłem się i to bardzo. Książka jest o wiele genialniejsza :ok: Z innych tytułów gatunku grozy, to nie pamiętam dokładnie ale czytałem trochę opowiadań - publikowanych w pismie "Coś na progu." Sporo mi się z nich podobało, niektóre nie bardzo... jednak najbardziej zapadło mi w pamięci opowiadanie "Nawiedzona wyspa", Algernona Blackwooda. Polecam:) W ogóle opowiadania jako takie są świetną formą literacką. Jeśli nie masz ochoty brnąć przez ciągnącą się setkami stron fabułę - sięgnij po jakiś zbiór opowiadań:P

Szukam książek dobrze napisanych/ dobrze przetłumaczonych, gartunek nie ma znaczenia chociaż mile widziane high fantasy (typu Wiedźmin/Got).
Hmm to może trylogia "Achaji" Ziemkiewicza? Chociaż trzeci tom jest wyraźnie gorszy niż pozostałe... podobnie zresztą jest z trylogią husycką Sapkowskiego. Mimo to mogę Ci je polecić, jako książki warte lektury, ale ostrzegam, że trylogię husycką czyta się o wiele trudniej niż Achaję:D
Edit: A i jak wyszedł nowy Wiedźmin?? Warto się nim zainteresować?
Jeśli jesteś fanem wiedźmina to przeczytać trzeba tak czy siak:P Niemniej uważam, że książka jest słaba. Brak tu epickości i tej powagi z sagi, a także lekkości i humoru z opowiadań - a jeśli te elementy się pojawiają to wyglądają na wymuszone i nieudolnie imitowane. Niemniej sapek to sapek, nawet jeśli obniżył poziom to wciąż zachowuje pewne standardy i w miarę przyjemnie się to wszystko czyta.

Edit. przypomniało mi się, że czytałem jeszcze zbiór opowiadań Stefana Grabińskiego, jeśli ktoś nie wie któż zacz to często porównuje się go do Edgara Allana Poe, a czasem nawet Lovecrafta. Opowiadań w książce było całkiem sporo, jednak z racji tego, że są dość wiekowe nie czyta się ich zbyt łatwo. Niestety chyba największą wadą była przewidywalność i powtarzalność. Do tego autor lubił skupiać się na pewnych dziedzinach naszego codziennego życia, i tak opowiadania były podzielone na te dotyczące np. kolei (z tomu Demon Ruchu), ognia (gawędy kominiarskie) czy namiętności. Same w sobie opowiadania nie były złe, lecz trzeba wziąć poprawkę na datę ich powstania oraz... dawkować je w odstępach.

Amand

Amand

Użytkownicy
jestę studentę xD
posty238
Propsy94
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • jestę studentę xD
Polecam "Diunę" Franka Herberta, bo jest zajebista. Pora na drugi tom sagi   :lol:

Wystąpił błąd podczas próby wyświetlenia sygnatury

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Kończę nowelkę Haruhi, także... poleci ktoś, coś ciekawego? 
Myślałem nad sagą Siedmiu pieczęci Kei Mayer... ale nie ma ich chyba w wersji angielskiej, co w sumie dziwne bo czytałem po polsku, myślałem że było tłumaczone na kilka języków. 
Podam parę serii które mnie wciągnęły:
Michelle Paver - Korniki pradawnego mroku - Skończone i na półce,czasem wracam seria wciągnęła mnie na tyle że po ostatnią książkę z serii latałem paręnaście kilometrów z buta by kupić :D
Trudi Canavan - Trylogia czarnego maga + uzupełnienie w postaci tomu 00 (The Magician’s Apprentice) 
Pan Samochodzik (Zbigniew Nienacki) - Nie przeczytałem wszystkich części, niestety tutaj będzie problemem je zdobyć.
No, oczywistości jak Tolkien czy Rowling nie podaję. 

Czytał ktoś pozostałe dzieła Trudi Canavan? Trzymają poziom trylogii czarnego maga? Słyszałem (a chyba nawet czytałem urywek na necie) o drugiej Trylogii, będącej kontynuacją Trylogii Czarnego Maga, dobre to? 

Jestem dość otwarty na propozycje, chociaż wolałbym coś jak wyżej, lekka lektura do relaksu. 

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

bgb

bgb

Użytkownicy
posty848
Propsy593
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No, oczywistości jak Tolkien czy Rowling nie podaję.
Właśnie Rowling - ponoć opublikowała krótkie opowiadanie o Potterze:

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16291705,Harry_Potter_powraca__Nowe_opowiadanie_J_K__Rowling.html

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Ponawiam pytanie z ostatniego posta. 

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Jakub91

Jakub91

Użytkownicy
posty647
Propsy204
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ostatnio wciągnął mnie czeski autor, Żamboch. Przeczytałem "W służbie klanu" i "Mrocznego Zbawiciela" 2 części, fajna przyjemna literatura. Do tego Kossakowska i Grzędowicz, trzymają poziom. Jeśli coś głębszego to Dukaj np. "Inne Pieśni". Możesz też poczytać Lema :)

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Polećcie coś. Może być fantasy, tak żebym przeniósł się do innego świata.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Polecam MAURICE DRUON Król z Żelaza. Bardzo ciekawa książka.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Joe Abercrombie, Pierwsze Prawo (trylogia). Fajnie się czyta, jak Martina, z resztą wzorował się na jego postaciach. 

Ślepowidzenie Wattsa, trochę inne, nawet ciekawe, sporo naukowych dyrdymał, a to chyba lubisz.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry