1. Fizjoterapia. Mam kilku znajomych, którzy skończyli i lekko nie mają. Z reguły ciągnął jakieś swoje biznesy, ale szału nie ma. Z drugiej strony znajomy lekarz też coś zrobił w tym kierunku i jest mega zadowolony. Kwestia gustów i szczęścia.
2. IT. Chyba najpewniejsza robota, dobrze płatna i w zasadzie dla każdego bo na dobrą sprawę już po miesięcznym (no, może 2 miesięcznym) kursie (np. Coders Lab, 10k PLN) można całkiem nieźle zarabiać. Znajomy stażysta to właśnie skończył, wyrwał robotę za 5k i jest zadowolony. Piszę o nim bo przed kursem miał praktycznie 0 wiedzy na temat programowania. Oczywiście studia to dobry pomysł + tu chyba najważniejsze to samemu kodzić na maxa (znajomy jest programistą grafiki u Rocket Starów i już się pogubiłem ile ma tych zer co miesiąc
). Fajnie, że w IT naprawdę sky is the limit, możesz robić co chcesz, jak dopada Cię rutyna robisz coś innego, etc. Cały czas się kształcisz, bijesz skilla, fajna rzecz.
3. Automatyka i robotyka. Bardzo dobry kierunek, ale trzeba ogarniać. Pracy dużo i fajna kasa, tylko trzeba zapindalać bo 24h trzeba być dostępnym. Znajomy ma firmę 2 osobową i kroi niezłą kasę, tylko praktycznie nie ma wolnego, cały czas musi być pod tel. Grunt, żeby w regionie gdzie mieszkasz były duże, zautomatyzowane firmy.
4. Zarządzanie projektami, procesami, zmianą i zarządzanie strategiczne. Wg mnie bardzo ciekawe kierunki, z dużą przyszłością nie tylko w korpo, ale w dużych firmach i administracji. Ciekawa praca, pełna wyzwań i kreatywności. Można na etat, można w firmach konsultingowych, można na własny rachunek. Znam dobrze Łukasza z procesowcy.pl, ludzi z kaizen polska, lean, etc. naprawdę ciekawa praca, ale trzeba to lubić.
5. Rzemiosło. Powrót do korzeni, ale też może być ciekawym pomysłem na życie. Znajomy jest rusznikarzem, ma zamówienia na rok do przodu, inny kowalem (też artystycznym) i jest zawalony robotą. Znajoma mojej żony uprawia lawendę, wytwarza olejki, jakieś inne duperele kosmetyczne z tego. Robią to co lubią i wkładają w to serce, a to najważniejsze.
-------------------------------------
Reasumując: jakbym był młody, nie "obciążony" rodziną i chciał szybko zarobić dobrą kasę to wybrałbym IT. I pewnie nie w PL ;-) Jeżeli ktoś dobrze się czuje w otoczeniu biznesowym, wie jak trafić do ludzi i nie chce się nudzić to zarządzanie. A konkluzja jest taka, że warto robić to co daje satysfakcję, bo kasa to nie wszystko, choć na pewno sporo w życiu ułatwia.
BR,
Shr