Studia 283915 904

O temacie

Autor Klark Cent

Zaczęty 30.12.2010 roku

Wyświetleń 283915

Odpowiedzi 904

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
UE4 brzmi hot af, chyba spróbuje

Silent Soul

Silent Soul

Użytkownicy
posty3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam.

Mam pewien problem, mianowicie nie wiem ktory kierunek studiowac. Aktualnie skonczylem pierwszy rok na awf ze specjalnoscia trener personalny, ale boje sie, ze nie znajde potem pracy. Zastanawiam sie nad fizjoterapia... Jak myslicie, jest to kierunek z przyszloscia jak to mowią? Ktory Wy byscie wybrali?

Halicor

Halicor

Użytkownicy
Hauptsturmfuhrer
posty365
Propsy57
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Hauptsturmfuhrer
Podepnę się do tematu bo sam nie wiem co wybrać, jestem świeżo po technikum(kierunek mechanik).

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6465
Propsy3036
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Mechanika i budowa maszyn?
Automatyka i robotyka?

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
Złożyłem papiery na Informatykę i mam teraz taki problem, idzie tak w miarę łatwo znaleźć jakąś stronę z materiałami do matematyki? Wiecie, chodzi mi o te rzeczy, które najlepiej znać od początku, bo całe życie olewałem matmę (nie żebym jej jakoś nie rozumiał, po prostu miałem ciekawsze rzeczy do roboty) i chciałbym teraz powtórzyć to co potrzebne.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Słynny już eTrapez pomoże Ci z podstawami. Na pierwszy i drugi semestr jakoś z tym zaliczysz, potem może być ciężej z probablistyką, bo tam już musisz się sam uczyć, ale z bagażem z poprzednich semestrów nie będzie to już takie ciężkie. No ale zależy od uczelni ostatecznie.

gothic1210
  • Gość
Jako trener personalny raczej musiał byś działać samodzielnie. Chodzi tutaj np. o promowanie się w internecie, reklamowanie jakichś produktów dla aktywnych (wielu takich trenerów współpracuje z firmami z branży) itd. Trzeba mieć do tego siłę przebicia i umiejętność dotarcia do odbiorcy.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6465
Propsy3036
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Cóż, jak ja miałem dwusemestralną matematyką, to ją zaliczyłem, a w związku z tym, że uważasz mnie za debila, to Ty też dasz radę :P Reszta to co Aztek.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty871
Propsy1297
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
1. Fizjoterapia. Mam kilku znajomych, którzy skończyli i lekko nie mają. Z reguły ciągnął jakieś swoje biznesy, ale szału nie ma. Z drugiej strony znajomy lekarz też coś zrobił w tym kierunku i jest mega zadowolony. Kwestia gustów i szczęścia.
2. IT. Chyba najpewniejsza robota, dobrze płatna i w zasadzie dla każdego bo na dobrą sprawę już po miesięcznym (no, może 2 miesięcznym) kursie (np. Coders Lab, 10k PLN) można całkiem nieźle zarabiać. Znajomy stażysta to właśnie skończył, wyrwał robotę za 5k i jest zadowolony. Piszę o nim bo przed kursem miał praktycznie 0 wiedzy na temat programowania. Oczywiście studia to dobry pomysł + tu chyba najważniejsze to samemu kodzić na maxa (znajomy jest programistą grafiki u Rocket Starów i już się pogubiłem ile ma tych zer co miesiąc :D ). Fajnie, że w IT naprawdę sky is the limit, możesz robić co chcesz, jak dopada Cię rutyna robisz coś innego, etc. Cały czas się kształcisz, bijesz skilla, fajna rzecz.
3. Automatyka i robotyka. Bardzo dobry kierunek, ale trzeba ogarniać. Pracy dużo i fajna kasa, tylko trzeba zapindalać bo 24h trzeba być dostępnym. Znajomy ma firmę 2 osobową i kroi niezłą kasę, tylko praktycznie nie ma wolnego, cały czas musi być pod tel. Grunt, żeby w regionie gdzie mieszkasz były duże, zautomatyzowane firmy.
4. Zarządzanie projektami, procesami, zmianą i zarządzanie strategiczne. Wg mnie bardzo ciekawe kierunki, z dużą przyszłością nie tylko w korpo, ale w dużych firmach i administracji. Ciekawa praca, pełna wyzwań i kreatywności. Można na etat, można w firmach konsultingowych, można na własny rachunek. Znam dobrze Łukasza z procesowcy.pl, ludzi z kaizen polska, lean, etc. naprawdę ciekawa praca, ale trzeba to lubić.
5. Rzemiosło. Powrót do korzeni, ale też może być ciekawym pomysłem na życie. Znajomy jest rusznikarzem, ma zamówienia na rok do przodu, inny kowalem (też artystycznym) i jest zawalony robotą. Znajoma mojej żony uprawia lawendę, wytwarza olejki, jakieś inne duperele kosmetyczne z tego. Robią to co lubią i wkładają w to serce, a to najważniejsze.
-------------------------------------
Reasumując: jakbym był młody, nie "obciążony" rodziną i chciał szybko zarobić dobrą kasę to wybrałbym IT. I pewnie nie w PL ;-) Jeżeli ktoś dobrze się czuje w otoczeniu biznesowym, wie jak trafić do ludzi i nie chce się nudzić to zarządzanie. A konkluzja jest taka, że warto robić to co daje satysfakcję, bo kasa to nie wszystko, choć na pewno sporo w życiu ułatwia.
BR,
Shr

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6465
Propsy3036
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Co do Informatyki to taki "zaprzyjaźniony" profesor powiedział, że w całym kraju są tylko 3 uczelnie mające informatykę na poziomie światowym, dwie w Warszawie i jedna we Wrocławiu.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.

Kazzmir
O.D.A.L.

Jakie studia?
#871 2017-07-17, 22:36(Ostatnia zmiana: 2017-07-17, 22:45)
a ja słyszałem że na agh w krakowie jest OK, ale nie uj bo tam leszczy uczą xD opinia programistów jednej z firm w której pracowałem.

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Halicor

Halicor

Użytkownicy
Hauptsturmfuhrer
posty365
Propsy57
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Hauptsturmfuhrer

Halicor

Jakie studia?
#872 2017-07-17, 22:47(Ostatnia zmiana: 2017-07-19, 09:36)
Jest też możliwość pójść studiować grafikę 3D. Rrzemiosło jest bardzo ciekawe lecz w mojej okolicy nic nie ma :| Zarządzanie raczej nie jest dla mnie, a automatyka i robotyka jest też ciekawa bo akurat mam w pobliżu zautomatyzowane firmy.

EDIT:Naszło mnie jeszcze, jak bardzo jest "przejebana" matma na programowaniu, szanse że się tam dostanę są pewnie małe ale warto próbować tym bardziej że bardzo mnie to interesuje i jara mnie to.

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
Co myślicie o logistyce? Jest sens to studiować? Jest po tym jakaś robota?

@shergar Kazz mówił, że możesz coś na ten temat wiedzieć.

Jebać homo i lewaków, bóg, honor, ojczyzna ~ Jezus Chrystus 27r. n.e. Jerozolima, marsz antyrzymski

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
Co myślicie o logistyce? Jest sens to studiować? Jest po tym jakaś robota?
Z  tego co widzę po moich znajomych, to zazwyczaj ci, którzy nie mają co zrobić z życiem, a chcą studiować, to tam idą. Ogólnie cholernie popularny kierunek ostatnio. Co do roboty się nie wypowiem, bo nie wiem.

Paradoxal

Paradoxal

Użytkownicy
posty617
Propsy978
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Z pracą też nie jest raczej źle. Supervisor na magazynie to jedna z tych lepszych imo.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty871
Propsy1297
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
@Fareus
Rozumiem, że jeżeli o to pytasz to coś cię w tym interesuje. Napisz dokładnie co chciałbyś robić w logistyce bo to dość rozległy temat.

Ogólnie mogę napisać, że jest to rozwojowy obszar do tego jest tam sporo możliwości: transport, spedycja, gospodarka magazynowa, IT, TMSy, etc. Kasa nie jest zła, zależy co chciałbyś robić. Kilka przykładów.
1. Spedytor/transport. Zajmujesz się stricte ładunkami: szukasz, kupujesz, sprzedajesz, negocjujesz stawki, budujesz bazę firm z którymi współpracujesz na co dzień. Główne narzędzia to giełdy transportowe (np. trans, timocom), TMS + CRM. Dodatkowo możesz też odpowiadać za czas pracy kierowców, gospodarkę paliwową, nadzór nad optymalizacją tras (teraz to robią narzędzia). Nie jest to praca na 8h, ale kasa też zła nie jest. Warto tutaj znać min 2 języki (eng, de) i bez problemy znajdziesz wtedy robotę, np. w Austrii gdzie kasa jest bardzo fajna. Po powrocie do PL od razu zostajesz managerem i też narzekać nie będziesz.
2. Magazynier/dostawy paczek, czyli ogólnie pojęta gospodarka magazynowa z dostawami i odbiorami towarów. Jest to praca mocno operacyjna, w Amazonie ciągle szukali do tego. Warto tutaj zacząć od podstaw i powoli piąć się w górę, żeby lepiej ogarniać rzeczywistość. Pracuje się tutaj na różnych programach, jest bardzo dużo ciekawych rozwiązań do samej gospodarki magazynowej (systemy optyczne, radiowe, etc.) wspomagające nadzór nad rotacją i stanami towarów (warto wiedzieć co to kanban, fifo, dobrze jest mieć podstawy lean, ale tego się nauczysz na studiach). Mocno stawia się na drony w dostawach więc pewnie pojawią się tutaj nowe stanowiska operatorów(coś ala kontroler lotów ;-), choć pewnie nad całością czuwają systemy).
3. IT. To szeroki obszar, np. ja w firmie mam kilka dużych narzędzi dla różnych branż, dodatkowo spina to CDN XL, TMS, WMS, etc. bardzo dużo zależy od branży. Współpracuję teraz m.in. z transem (2 co do wielkości giełda w EU) nad projektem, który wprowadzi na rynek nowy produkt (dużo bardziej zaawansowany niż giełda trans). Ciekawa jest też praca nad TMSami.

Ogólnie w logistyce dużo się dzieje, na nudę się tutaj nie narzeka, jest to branża, która stale się rozwija, a kasa nie jest zła. Wg mnie to jest bardzo dobry kierunek. Na pewno dobrze jest tutaj znać 2 języki + ogarniać lean + być dobrze zorganizowaną osobą i posiadać umiejętność szybkiego podejmowania decyzji.
BR,
Shr

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
Jak to jest ze studiowaniem za granicą, ktoś ma jakieś doświadczenia? Opłaca się wyjeżdżać np. do UK? Jak to z funduszami (czy każdy uniwerek jest prywatny jak Oxford czy Cambridge), czy poziom nauczania jest wyższy, jakie są różnice między Polską a UK (pozytywne/negatywne)?

Jebać homo i lewaków, bóg, honor, ojczyzna ~ Jezus Chrystus 27r. n.e. Jerozolima, marsz antyrzymski

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Wiem tylko tyle że jeżeli chodzi o UK to studia pierwszego stopnia (np. inzynierskie) są darmowe w Szkocji. W Anglii, Walii i Północnej Irlandii już nie. Również rekrutacja zaczyna się wcześniej niż w Polsce

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3699
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
@Fareus  jak cie interesuje to ci moge powiedziec jak to z mojej perspektywy wyglada.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry