OTO POLSKA 1707192 5881

O temacie

Autor Thoro

Zaczęty 19.09.2010 roku

Wyświetleń 1707192

Odpowiedzi 5881

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
co Wam przeszkadza wierzyć, w coś o czym nie powiecie w 100% przekonaniu, że nie istnieje ?

A co Ci przeszkadza wierzyć w Heraklesa, Mitre, Budde, Taranisa, Zeusa, Światowida, FSM, Xenu, Widara? Dlaczego uważasz, że twoja wisja boga jest lepsza niż to wszystko, lepsza niż to co oferuje koran, tora, tanach? To, że czegoś nie potrafimy w 100% zanegować w żadnym stopniu nie oznacza, że jest prawdą. Obecnie dzięki nauce jesteśmy coraz dalej niż bliżej boga. Dzięki właśnie tej nauce, polegającej na pracy a nie podneicaniu się tym co napisano w starodawnych piśmidłach wiemy dziś już, że ziemia nie jest płaska, świat nie powstał w 6 dni natomiast człowiek nie jest potomkiem adama i ewy. To wszystko przez tysiące lat było dla wielu "faktem" z braku lepszych, racjonalnych tłumaczeń. Czasy tych głupot już minęły, mimo to szeroko pojęty kościół i ludzie tacy jak Ty nie widzą sprzeczności pomiędzy teorią darwina a kreacjonizmem albo uważają, że biblie nagle trzeba traktować metaforycznie. Co to za pierdolenie?

Krytykujecie Biblie, a nigdy jej nie czytaliście ?

A czy Ty, jako zapalony czytelnik jesteś świadom, że biblia to w dużej części plagiat starożytnych koncepcji, idei jak i pism? Matka dziewica, jezusek, duch święty, zmarwychwstanie, baranek boży, trzej królowie, zstąpienie mojżeszowe, dekalog, chrzest, życie po śmierci, sąd ostateczny, ukrzyżowanie, zbawiciele, potop to motywy znane i lubiane praktycznie w każdej większej religii znanej przez chrześcijaństwem? Chrześcijaństwo garściami czerpie z kultu solarnego, reigiach egiptu i pewnie wielu innych o których nie mam pojęcia. Dziś możemy to stwierdzić osobiście, bo mamy do tego wszystkiego dostęp od ręki. Nawet kilkaset lat temu było to nieznane, czy niemożliwe. Ci ludzie byli doskonale świadomi co piszą, bo czerpali od najlepszych. Największą prowokacją jest to, że zapewne nikt ni przepuszczał, że kolejny remake znanych kultów wryje się tak głęboko w świadomość ludzkości stając się na tysiące lat jakąś niepodważalną księgą świętą. Na tyle zajebista, że przy tych bzdurach o kamieniowaniu ludzi pod bramach wysiada zdroworozsądkowe myślenie największych zawodników.

sauron
  • Gość

sauron
Gość

OTO POLSKA
#141 2010-10-15, 11:49(Ostatnia zmiana: 2010-10-15, 11:50)
Cytat: Thoro link=topic=11457.msg114865#msg114865#msg114865#msg114865 date=1287134947
Największą prowokacją jest to, że zapewne nikt ni przepuszczał, że kolejny remake znanych kultów wryje się tak głęboko w świadomość ludzkości stając się na tysiące lat jakąś niepodważalną księgą świętą. Na tyle zajebista, że przy tych bzdurach o kamieniowaniu ludzi pod bramach wysiada zdroworozsądkowe myślenie największych zawodników.

props, nie da się tego lepiej powiedzieć, może tylko kyro by dał radę w hydrofobowych butach na jakimś jeziorze.

emace

emace

Użytkownicy
czy ktoś napełnia wkłady do długopisów ?
posty404
Propsy297
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • czy ktoś napełnia wkłady do długopisów ?

emace

OTO POLSKA
#142 2010-10-15, 13:01(Ostatnia zmiana: 2010-10-15, 14:35)
że twoja wisja boga jest lepsza niż to wszystko, lepsza niż to co oferuje koran,

no właśnie, i tu się przyznaję i kajam, wybrałem wiarę, nie wiedząc nic o innych wiarach, nie rozumiem czemu Polak ma coś takiego - w większości oczywiście. 99& katolików w Polsce nigdy nie zrobiło nic żeby, dowiedzieć się czegoś o innych religiach i wybrać tę właściwą. Ba nawet nikt im takiego wyboru nie daję, religia jest narzucona. przez kościół, właściwie przez społeczeństwo... bo te może Cię wykląć.

Chrześcijaństwo garściami czerpie z kultu solarnego, reigiach egiptu i pewnie wielu innych o których nie mam pojęcia.

a to już chyba cytat z zeitgest ?

odsyłam do ciekawych, lekkich materiałów autorstwa Lechowicza w formacie mp3:

Ewolucja: i z czego tu się śmiać? http://www.odwyk.com/?p=episode&e=1353
Ewolucja: jak pogodzić Boga z ewolucją? http://www.odwyk.com/?p=episode&e=1347
Ewolucja: mutacje http://www.odwyk.com/?p=episode&e=1357
Zmiany, przypadek i śmierć http://www.odwyk.com/?p=episode&e=1356
Historia świata według Biblii http://www.odwyk.com/?p=episode&e=1365
Kreacjonizm: czy kreacjonizm jest niebezpieczny? http://www.odwyk.com/?p=episode&e=1384
ewolucja: prawdopodobieństwo http://www.odwyk.com/?p=episode&e=1369

Troche nam rozmowa w atmoswerze wyśmiewania mija, szkoda. w ten sposób prawdy nie dociekniemy. Obydwie teorie ja osobiście uważam za możliwe. Możemy dla świętego spokoju juz skończyć gadać.

Podobno pewien nekromanta znany pod pseudonimem Xardas jako jedyny poznał imię niejakiego Bezia. Rzekomo za tę informację zobowiązał się ożywiać zabitych przez niego NPC-ów do kolejnych części gry.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Cytat: emace link=topic=11457.msg114788#msg114788#msg114788#msg114788 date=1287084486
Kyroman, czy można prosić o wykład na temat Twojego "zbiegu okoliczności" ? czyli, mojego "cudu" ? Bardzo proszę, bo jesteś ciekawy gość :)
Po tym poscie chcialem odpowiedziec, dopisujac dalszy ciag.

Po tych...

Cytat: emace link=topic=11457.msg114831#msg114831#msg114788#msg114788 date=1287093500
Ale jest jeszcze coś takiego jak chrześcijanin i bycie chrześcijaninem. Ich prawda to treść z księgi zwanej NT I ST. [...]
chrześcijanin jest konkretny a katolik rozlazły, gówno warty... tzn jest głupcem, ulubiony bluzg Jezusa :)  [...]
[...]
Natomiast to co sobie kościół wymyślił i zamknął w dogmatach to dopiero kurwa cyrk !!!i o tym Thoro mówisz, nie czytałeś biblli, cały czas cytujesz katechizm ;)
Cytat: emace link=topic=11457.msg114836#msg114836#msg114788#msg114788 date=1287095571
na wszystkich    poziomach - od atomu, bo Boga...
[...]
No, to tak jakby powiedzieć "herbata" i "wiadro" można używać    zamiennie...
[...]    
I tutaj się zastanawiam czy zachodzi, bo nie sposób ani tego    zaobserwować, ani odtworzyć, ani zobaczyć ani nic.
[...]
Nie ma w ogóle czegoś takiego    jak "ewolucja chemiczna"
[...]
Sam ten pogląd jest    już sprzeczny z obserwacjami świata, z trzecią zasadą termodynamiki
[...]
To jesteś pierwszy. Bo jeszcze nikt nigdy na oczy tego nie widział.    To tylko teoria, nie poparta wymaganymi przez naukę, możliwymi do    otworzenia obserwacjami i eksperymentami.
[...]
bo jak    przychodzi do wyjaśnienia szczegółów na konkretnych przykładach, to    cała koncepcja się sypie, aż furczy.
[...]
Poszedłem na łatwizne i przesłałem materiał do znawcy, ja się na ewolucji nie wyznaję :)  autorem jest  Martin Lechowicz

Great Lechowicz spoke upon me...

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica

DzikiBen

OTO POLSKA
#144 2010-10-15, 14:22(Ostatnia zmiana: 2010-10-15, 14:22)
Troche nam rozmowa w atmoswerze wyśmiewania mija, szkoda. w ten sposób prawdy nie dociekniemy. Obydwie teorie ja osobiście uważam za możliwe. Możemy dla świętego spokoju juz skończyć gadać.
Ale nawet ten Twój Lechowicz wyraźnie dał do zrozumienia, że koncepcje kreacjonizmu i ewolucji najzwyczajniej w świecie się ze sobą kłócą. :facepalm:  :facepalm:

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
A co Ci przeszkadza wierzyć w Heraklesa, Mitre, Budde, Taranisa, Zeusa, Światowida, FSM, Xenu, Widara?
Zapomniałeś o UFO :lol:

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Zapomniałeś o UFO :lol:  

UFO podobnie jak nauka nie jest kwestią wiary, ono jest faktem. Sprawą otwartą jest natomiast pochodzenie tego zjawiska.

a to już chyba cytat z zeitgest ?

Cytat? Co najwyżej podobne treści były przedstawione w tym filmie, z resztą nie tylko w tym, wielu innych ale jakie to ma znaczenie?

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
UFO podobnie jak nauka nie jest kwestią wiary, ono jest faktem. Sprawą otwartą jest natomiast pochodzenie tego zjawiska.
A niby dlaczego? Ja nigdy nie widziałem UFO, więc nie mogę tego potwierdzić.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
A ja nigdy nie widziałem narkomana, czy więc wedle tego takowi nie istnieją?

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

OTO POLSKA
#149 2010-10-15, 21:54(Ostatnia zmiana: 2010-10-15, 21:55)
Czyli Bóg istnieje, chociaż mało kto Go widział :D

A poza tym ja nie zanegowałem istnienia UFO, tylko nie mogę tego potwierdzić. To jest różnica.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
A poza tym ja nie zanegowałem istnienia UFO, tylko nie mogę tego potwierdzić. To jest różnica.

A mimo to jest ono faktem. Już zupełnie nie rozumiem co na celu miała Twoja wypowiedź.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
No na jakiej podstawie stwierdzasz, że jest to faktem. Naukowcy są sceptycznie nastawieni do UFO. Więc? Najlepiej podaj linki do wiarygodnych źródeł.

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent

dr inż. Fenix
The Modders

OTO POLSKA
#152 2010-10-15, 22:05(Ostatnia zmiana: 2010-10-15, 22:07)
Miała ona na celu wpędzenie cię w logiczną pułapkę, dzięki której stwierdzić, że istnienie Boga może być możliwe :D

[mod=Adanos]Fenix mnie rozgryzł :D  I jak tu nie wierzyć nauce :lol: [/mod]

"Wolna wola jest iluzją!"

"Biorąc pod uwagę, że wszechświat jest układem zamkniętym, w którym wszystkie ruchy cząstek elementarnych, będących bodźcami organizmów żywych są determinowane ruchami Browna trwającymi od wielkiego wybuchu."

Jednak czy wszechświat to tylko cząstki elementarne?

"I am the blade of TheModders!"

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
No na jakiej podstawie stwierdzasz, że jest to faktem. Naukowcy są sceptycznie nastawieni do UFO. Więc? Najlepiej podaj linki do wiarygodnych źródeł.

Do jakich wiarygodnych źródeł? Świadczących na korzyść czego? Mam podejrzenia, że rozpatrujesz zjawisko jednostronnie kojarząc je głównie z cywilizacją pozaziemską czy latającymi spodkami w ogóle, co jest błędem. Pod tym względem i ja jestem sceptyczny.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

OTO POLSKA
#154 2010-10-15, 22:19(Ostatnia zmiana: 2010-10-15, 23:54)
To czym jest UFO?

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
Unidentified flying object - cokolwiek na niebie, co nie wiadomo czym jest.

emace

emace

Użytkownicy
posty404
Propsy297
Profesjabrak
  • Użytkownicy

emace

OTO POLSKA
#156 2010-10-15, 23:04(Ostatnia zmiana: 2010-10-15, 23:41)
 Cytat? Co najwyżej podobne treści były przedstawione w tym filmie, z  resztą nie tylko w tym, wielu innych ale jakie to ma znaczenie?                                                 

zróbmy ankietę, kto poważnie traktuje film ow.

w razie czego, jeśli Cie interesuje inniejsza racja niż Twojsza, to zagospodaruj troszkę czasu i poczytaj sobie tutaj komentarze o tym filmie, Horus, Mitra, Kryszna, Jezus - czy czymś się różnią? słowny komentarz. Oczywiście nie bronie ignorancji ;) wklejam to jako ciekawostkę, a nuż komuś zdeczka poglądy okroi.

na zachętę: Czy Jezus tak jak Horus, powstał za sprawą magicznego penisa ? tego i o innych rzeczach dowiecie się w podcaście.

A czy Ty, jako zapalony czytelnik jesteś świadom, że biblia to w dużej części plagiat starożytnych koncepcji, idei jak i pism?
a ten spropsowany tekst, to zplagiatowany pogląd z zeitgestu

Podobno pewien nekromanta znany pod pseudonimem Xardas jako jedyny poznał imię niejakiego Bezia. Rzekomo za tę informację zobowiązał się ożywiać zabitych przez niego NPC-ów do kolejnych części gry.

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
Kto pierwszy powiedział Zeitgest, bo nie wiem komu spropsować? Zapowiada się ciekawa bajka na dobranoc.

emace

emace

Użytkownicy
posty404
Propsy297
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cytat: KolegaZWojska link=topic=11457.msg114985#msg114985#msg114985#msg114985 date=1287178439
Kto pierwszy powiedział Zeitgest, bo nie wiem komu spropsować? Zapowiada się ciekawa bajka na dobranoc.

to słowo jako pierwszy wypowiedziałem ja :)  bo m się wydaje, że Thoro do tego zaczyna pić

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Unidentified flying object - cokolwiek na niebie, co nie wiadomo czym jest.
Zysk, tyle to i ja wiem. A nie cokolwiek, tylko cokolwiek latające. Trudno pod to podpiąć zjawiska świetlne, bo światło chyba nie lata ;)

0 użytkowników
Do góry