Animowana tekstura, bariera i znikający vob 4652 8

O temacie

Autor mateoboss

Zaczęty 25.01.2010 roku

Wyświetleń 4652

Odpowiedzi 8

mateoboss

mateoboss

Użytkownicy
posty53
Propsy1
  • Użytkownicy
Witam. Chcę zapytać o 3 rzeczy które właściwie łączą się w 1 całość. Po 1. Jak zrobić, by tekstura w grze była animowana? Tak jak np. woda - co po chwila inny obrazek. I czy to się robi w Spacerze, czy jeszcze w 3Ds Maxie?

Po 2. Chcę zrobić barierę, podobną do tej z Gothica 3. Nie musi ranić gdy się do niej podejdzie. Ważne jest, aby była jej animacja, i przezroczystość. I Nie chodzi mi tu o to JAK ją zrobić, tylko JAK zrobić, żeby była animowana i częściowo przezroczysta (uwzględniając także odpowiednie opcje kanału alfa).

3. Chcę także, żeby bariera znikła, kiedy będzie to wymagane (naciśnięcie dźwigni, przycisku) Czy to ma być baaaardzo szybko poruszający się Door, który zniknie w ułamku sekundy, czy jest jakaś funkcja, która "usunie" ową barierę z gry?

Dodam także, że gdy bariera zostanie wyłączona, nie można jej ponownie włączyć!

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi ^_^

fifka

fifka

DreamVader
posty563
Propsy50
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
3.da się zrobić że bariera jest przenikalnym vobem który ma wokoło siebię tik_tocka podpalającego NPC.
przycisk By powodował że bariera.:albo by się wsuwała w ziemię lub unosiła się do góry.oczywiście ową barierę
trzeba wykonać samemu w programie do 3d i oteksturować.O przezroczystości nie wiem.

Naprawdę dokopałeś się do postów typa nieaktywnego na forum od 10 lat? Weź wyjdź z domu.

mateoboss

mateoboss

Użytkownicy
posty53
Propsy1
  • Użytkownicy
Z tym podpalaniem to nienajlepszy pomysł. Bo poza barierą mają być orkowie i potwory, z którymi będzie się walczyło po wyłączeniu bariery. A w silniku Gothic 2 SI orków każe im lecieć do ludzi gdy ich zobaczą, co oznacza, że będą z zewnątrz "wbiegali" na barierę która ich spali, a tego właśnie nie chce. Bariera może zostać nieprzenikalna, ale chodzi mi o jej animację. Aha i jeszcze taka jedna sprawa. Wie ktoś, jak można by "wyciągnąć" tekstury bariery z gothica 3? Jakimś programikiem, albo czymś takim?

Kudlik

Kudlik

Użytkownicy
Les Paul
posty364
Propsy55
  • Użytkownicy
  • Les Paul
to wszystko działą za pomocą pfxów poszukaj troche na ich temat

fifka

fifka

DreamVader
posty563
Propsy50
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader

fifka
DreamVader

Animowana tekstura, bariera i znikający vob
#4 2010-01-25, 21:42(Ostatnia zmiana: 2010-04-08, 18:50)
o wyciąganiu modeli słyszałem ale o wyciąganiu textur nie są chyba na to sposoby.ale lepiej weź texturę z gothic1.Jest bardziej "barierowa"

Naprawdę dokopałeś się do postów typa nieaktywnego na forum od 10 lat? Weź wyjdź z domu.

mateoboss

mateoboss

Użytkownicy
posty53
Propsy1
  • Użytkownicy
A ja dalej nie dowiedziałem się jak zrobić animowaną teksturę. Wie ktoś może?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Animowana tekstura, bariera i znikający vob
#6 2010-01-26, 20:34(Ostatnia zmiana: 2010-01-26, 21:05)
Tutorial:
[quote author=Xardas17#msgorial:
[quote author=Xardas17 date=1264534479e ustawioną na NONE zmieniamy ja na LINEAR
texAniMapDir ustawia się prędkość animacji

Potem zapisujemy nasz mesh jako np. mieczyk xardasa

Uwaga zapisanie o pod tą sama nazwą nic nie da
Teraz musimy natychmiast włączyć, jaki kolwiek zen np. surface
Gdy mamy już zen wczytany dodajemy nasz vob

mieczyk xardasa

I gdy widzimy ze się nam tektury ruszają wyłączamy spacer

Teraz do paczki moda trzeba dodać plik mieczyk xardasa mrm inaczej nie zadzialas u innych graczy[/quote]

Petitek

Petitek

Użytkownicy
posty52
Propsy3
  • Użytkownicy
ja nic nierozumiem z tego poradnika  :facepalm:  jest podobny tutorial na youtube?

FraseR
  • Gość
Cytat: Petitek link=topic=8697.msg126264#msg126264#msg126264#msg126264 date=1293526873
ja nic nierozumiem z tego poradnika  :facepalm:  jest podobny tutorial na youtube?

:facepalm:  Ale co tu jest do nie rozumienia? Wystarczy tylko myśleć.
Nie mam pojęcia czy jest taki tutek na youtube. Poszukaj.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry