Forum - Czy upgradeować ? 16097 48

Ankieta

Czy zupgradeować forum ? (NAJPIERW PRZECZYTAĆ PIERWSZY POST )

Głosów w sumie: 57

O temacie

Autor Zdunek

Zaczęty 2.01.2010 roku

Wyświetleń 16097

Odpowiedzi 48

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Forum - Czy upgradeować ?
#20 2010-01-02, 18:12(Ostatnia zmiana: 2010-01-02, 18:12)
No chociażby to, co teraz wymienił Thoro: galeria, download, ulepszony dział tutoriali (ożywienie go, a nie blokowanie tam nawet komentarzy), imprezy takie jak Dni Screena, ale odbywające się o wiele częściej, bitwy, cokolwiek. Upgrade forum nic nie zmieni. Nie przysporzy użytkowników, aktywności ani chwały.

To wszystko można zrobić na nowej wersji. Na moje nie ma sensu obecnie, gdyż jak mówiłem prędzej czy później i tak staniemy przed koniecznością aktualizacji forum niezależnie czy się komuś nowe ipb podoba czy nie.

ulepszony dział tutoriali - to jest moim zdaniem porażka, aby rzeczy typu download czy tutoriale odbywały się w formie działu na forum. Jest to mało przejrzyste i eleganckie rozwiązanie.
oczywistym jest, że aktualizacja forum nic nie zmieni ale jak mówiłem ja mam to w dupie. kieruje się względami estetycznymi i chęcią zrobienia czegoś profesjonalnie. każdy wie jaką jesteśmy społecznością i nic tego nie zmieni, ale możemy zadbać aby to miejsce prezentowało się przystępnie choćby od strony czysto technicznej.

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
A na paranormalne.pl portal nie jest przypadkiem jako moduł forum?

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Jeśli chodzi o przyciąganie nowych modderów to uważam że dobrze by było stworzyć coś takiego jak "oficjalny", ogólny styl forum, możliwie skutecznie udawany profesjonalizm, choćby taki który jest w stanie zwieść kogoś kto tylko rzuca okiem. A wewnątrz tej spójnej całości tak jak teraz egzystowałyby pojedyncze, samorządzące się grupy. Trzeba pokazywać możliwie dużo atutów forum, a te gorsze części starać się usunąć z pola widzenia nowego potencjalnego użytkownika.

Ty w ogóle czytasz co piszą inni? Nowy skin jest jednym z przewodnich tematów tej dyskusji i inicjatywy! Co do indywidualnych skinów dla poszczególnych grup to jestem na nie z tego powodu, że zapewne nieograniczonego transferu nie mamy a poza tym kto miałby to zrobić? Ja?

A na paranormalne.pl portal nie jest przypadkiem jako moduł forum?

jest

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

#23 2010-01-02, 18:22(Ostatnia zmiana: 2010-01-02, 18:23)

Ty w ogóle czytasz co piszą inni? Nowy skin jest jednym z przewodnich tematów tej dyskusji i inicjatywy! Co do indywidualnych skinów dla poszczególnych grup to jestem na nie z tego powodu, że zapewne nieograniczonego transferu nie mamy a poza tym kto miałby to zrobić? Ja?

jest
- przeczytałeś całego posta?  :D  

NIE CHODZIŁO MI O STYLE GRAFICZNE, TYLKO O WIZERUNEK FORUM :D

Cytat: Avallach link=topic=8277.msg76725#msg76731 date=Jan 2 2010, 06:00 PM\'
Chodzi o to że forum TheModders nie jest równe sumie poszczególnych grup. I to właśnie to co je dodatkowo łączy, powinno być rozwinięte i wyeksponowane.

Ma ono szansę być wypromowane nie jako chaotyczne zbiorowisko rywalizujących ze sobą drużyn, ale jedynie jako platforma moddingu, gdzie wszyscy wzajemnie się wspierają i dzielą nowymi informacjami, radzą i oceniają, a oprócz tego posiada nie kolidujące z tamtymi funkcje społeczne, dzięki którym można poznać osoby o podobnych zainteresowaniach i poglądach i  dyskutować o nich.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

#24 2010-01-02, 18:27(Ostatnia zmiana: 2010-01-02, 18:30)
A jak chcesz niby tego dokonać? Wy naprawdę uważacie, że zaktualizowanie skryptu coś da i od tak zaczną się do nas zbiegać wartościowi ludzie? :D

Forum mentalnie jest jakie jest, nie jeden próbował je zmienić i spłonął na kartoflisku więc jak komuś się nie podoba to proponuję wypierdalać już teraz a oszczędzicie sobie zawodu. Tu rządzi Ryk.
Grupy się wspierają na tyle ile mają chęć i nie widzę potrzeby, aby dorabiać do tego jakąś komunistyczną filozofię wzajemnej pomocy i miłości bo dobrze wiemy, że tak nie jest. Tu współpraca odbywa się nieformalnie, często poza kanonami forumka i w ramach dobrej woli a nie z obowiązku, ku chwale ojczyzny. Nie rozumiem co Ty chcesz niby podkreślać, może w ogóle od razu zbudujemy sobie własną wieżę Dżucze?

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy
A jak chcesz niby tego dokonać? Wy naprawdę uważacie, że zaktualizowanie skryptu coś da i od tak zaczną się do nas zbiegać wartościowi ludzie? :D
jestem po prostu pewien że jeśli popisze się do ludzi którzy tworzyli jakieś większe mody, to przyjdą na forum, zarejestrują się i coś o nim opiszą, podeślą linki i w ogóle
można by zrobić takie rzeczy jak na max3d.pl szukamy kolesia który tworzył jakiś duży mod, zakładamy topic, ludzie pytają a On potem odpowiada, także twórców zagranicznych, ale do tego trzeba zrobić tak by forum było bardziej przyjazne dla userów( forum w swej postaci jest po prostu straszne, nie chodzi mi tu nawet o sam skrypt, lecz o rozłożenie działów, skiny[ tak na prawdę czytelny jest tylko ten skin creative solution] ) trzeba także zrobić tak że forum będzie obsługiwało kilka języków(w wersji 2.x nie jest możliwe obsługa języków dla niezalogowanych)

Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Zresztą, tu nawet pomoc jest uznawana za bul rzal i obelgę - dodałem tutek duale i zostałem znienawidzony przez połowę nooberii na tm, bo nie chce mi się im pomagać na gg, jak nic nie umieją :D

Słowem, jest jak jest...

...i w zasadzie tak jest fajnie. Wyjątkowo tak :D

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
jestem po prostu pewien że jeśli popisze się do ludzi którzy tworzyli jakieś większe mody, to przyjdą na forum, zarejestrują się i coś o nim opiszą, podeślą linki i w ogóle

przecież to samo zrobił kyroman a sentarionek i spółka modderów zjechali.

Zdunek

Zdunek

Administrator
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
przecież to samo zrobił kyroman a sentarionek i spółka modderów zjechali.
ale za jakieś debilstwa można warnować, a w ostateczności banować... wiem podejście trochę ostre, ale kurwa gothic to gra która ma 10 lat i forum jako forum modderów tylko gothica toczy się w przepaść...

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Buła

#29 2010-01-02, 18:43(Ostatnia zmiana: 2010-01-02, 18:43)
No chociażby to, co teraz wymienił Thoro: galeria, download, ulepszony dział tutoriali (ożywienie go, a nie blokowanie tam nawet komentarzy), imprezy takie jak Dni Screena, ale odbywające się o wiele częściej, bitwy, cokolwiek. Upgrade forum nic nie zmieni. Nie przysporzy użytkowników, aktywności ani chwały.
Ale posrane myślenie. Od czegoś trzeba zacząć. Myślę że odświeżenie forum, ulepszenie układu działów na pewno jest potrzebne. Jak nie zaczniemy działać, do końca świata (2012 :D ) będziemy tkwić w jednym miejscu płacząc za starymi czasami.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

#30 2010-01-02, 18:46(Ostatnia zmiana: 2010-01-02, 18:47)
ale za jakieś debilstwa można warnować, a w ostateczności banować... wiem podejście trochę ostre, ale kurwa gothic to gra która ma 10 lat i forum jako forum modderów tylko gothica toczy się w przepaść...

No ale co zrobisz? sztuczne przeszczepianie przedstawicieli innych społeczności nic nie da, już to przerabialiśmy w przeszłości niejednokrotnie i kupa wyszła. mamy jednego przedstawiciela (w zasadzie byłego) moddingu tesa, który jest tu od zawsze, kilku modderów mount & blade oraz paru od wiedźmina - głównie lokalsów.

Zdunek postaw się w ich miejscu. Siedzimy sobie na TM i swojsko toczymy bekę z jakiegoś pacafiuta na shoutboxie a tu nagle wpada jakiś filip z konopii i informuje o utworzeniu swojej superhipermega platformy, która istotnie technicznie jest 100x lepsza od tm ale co? Przeszedłbyś tam zachwycony tą ideą bo ja niezbyt, pomijając fakt że nowy włodarz zapewne nie byłby zachwycony tradycjami i obyczajami panującymi w naszej społeczności, które na typowym anonimowym forum cieni dla ciot są nie do zaakceptowania. Skończyło by się tak jak z forum bombaja, gdzie każdy rzucił swoje ogłoszenie i poszedł w swoje progi.

Zdunek

Zdunek

Administrator
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
(...)
nie chodzi o jakieś ściągnięcie na stałe, chodzi o rozszerzenie contentu forum i później zdobywanie nowych userów którzy powiedzmy cos tam już modowali, ale nie mają takiego forum że ciągle na nim przesiadują

jendrzejs

jendrzejs

Użytkownicy
posty586
Propsy31
Profesjabrak
  • Użytkownicy

jendrzejs

#32 2010-01-02, 20:18(Ostatnia zmiana: 2010-01-02, 20:25)
Ja jestem za tak mi dacie funkcje Moderatora Globalnego  :)

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty871
Propsy1297
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Już z rok temu pisałem (czy dalej), że jak dla mnie upy sensu nie mają. O ile wcześniej na 2.2 up sens miał głównie ze względów bezpieczeństwa (pamiętacie te idiotyczne exploity, choć w dużej mierze to była tez wina ignorancji adminów, mojej też) to różnica z 3 aż taka kolosalna nie jest. Faktycznie jedyny argument dla mnie ty wygląd, bo chyba silnik nowego ipb jest co nieco odświeżony i tak bardziej pro wygląda.

Na pewno nie zmieni się przez to charakter forum. Na pewno nie zmieni się przez to zawartość merytoryczna. Na pewno nie zmieni się nic prócz wyglądu. Jeżeli chcecie rzeczywiście jakoś tm zmienić to trzeba zacząć od bardziej prozaicznych spraw jak ogarnięcie burdelu, jakieś +/- dla modderów, coś co nas wyróżni, etc. Takich prób było już sporo i żadna się nie udała.

Zagłosowałem na tak, tylko dlatego, że mimo wszystko istnieje szansa, że przez zabawy z upem jebnie baza i szlak trafi forum. Gdyby nie to też głosowałbym na NIE. Forum się nie zmieni jeżeli nie zmieni się podejście userów i zaangażowanie modderów, a w to szczerze wątpię. Pomysłu z portalem nawet nie będę komentował. A co za problem jest zrobić download i co tam chcecie na tej wersji? Fajnego skinna zrobić nie można? Z tego co pamiętam to układ forum też można pozmieniać. Tak naprawdę to tylko kwestia pracy, niczego więcej. A argument z szybkością ma dla mnie sens w przypadku for, które naprawdę są obłożone. Co do bezpieczeństwa to gdyby coś miało się stać, to już by się stało. Żadna wersja nie jest bezpieczna w 100%. Jeżeli ktoś się zaweźmie na tm to i tak zrobi tu rozpierduchę.

Szkoda, że nie mam dostępu do ftp albo db, jednym prostym deletem zrobiłoby się porządek raz na zawsze z forumcem.

Pozdrawiam,
Sher.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
No, ale trzeba to robić raczej ostrożnie. Z M&B sytuacja była o tyle dobra, że jakieś tam kontakty między themodders.org a mountblade.info były od dawna - WFaS miał dział na TM jeszcze przed powstaniem Tawerny Four Ways! Nie pamiętam już w tym momencie, jakie były reakcje moderów na pierwszą propozycję, ale nawet jeśli byli z początku entuzjastyczni, to i tak zaraz po przyjściu poczuli że nie są tu mile widziani. Z tego też względu przy drugiej propozycji woleli być ostrożniejsi, przenosić niczego nie chcieli, ograniczyli się tylko do założenia swoich tematów i sytuacja wygląda jak wygląda. I w sumie faktycznie, od czasu założenia tych ich tematów zainteresowanie M&B wzrosło i już teraz sporo osób deklaruje, że zajmuje się jego moddingiem. Gdyby więc przyspieszyć to niezbyt brutalnie, chociażby kolejnymi tematami o zagranicznych modach, to i coraz szybciej przybywałoby moderów. Ja i Thoro, jeśli gramy, to gramy wyłącznie z modem Lords&Realms - jest on warty dyskusji, a może nawet, w zależności jak się na to zapatruje autor, stanowi idealną bazę pod nowe mody, szczególnie, że zmienia głównie mechanikę, a nie realia i fabułę. W każdym momencie mogę założyć o nim temat, bo w przeciwieństwie do jakiegokolwiek innego moda, w ten grałem naprawdę dużo (tylko w ten). Inna kwestia to zbliżający się wielkimi krokami Warband - jeśli znalazłoby się tutaj odpowiednio dużo osób, to można robić wewnętrzne turnieje albo nawet rywalizować z zewnętrznymi społecznościami.

Cytat: Buła link=topic=8277.msg76741#msg76735 date=Jan 2 2010, 06:43 PM\'
Ale posrane myślenie. Od czegoś trzeba zacząć. Myślę że odświeżenie forum, ulepszenie układu działów na pewno jest potrzebne. Jak nie zaczniemy działać, do końca świata (2012 :) ) będziemy tkwić w jednym miejscu płacząc za starymi czasami.
A ja myślę, że skoro upgrade forum to robota na co najmniej miesiąc, to warto zacząć właśnie od downloadu, który da się załatwić o wiele szybciej. W temacie obok wspomniałem o 4shared.com - co o tym myślicie?

Cytat: shergar link=topic=8277.msg76780#msg76735 date=Jan 2 2010, 08:22 PM\'
Zagłosowałem na tak, tylko dlatego, że mimo wszystko istnieje szansa, że przez zabawy z upem jebnie baza i szlak trafi forum.
Jesteś niemiły :lol2:

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Buła

#35 2010-01-02, 21:13(Ostatnia zmiana: 2010-01-02, 21:14)
Download i targowisko będzie re-uploadowane na hotfile.com.
Spora część downloadu modów jest już zuploadowana.

Maybe

Maybe

Użytkownicy
Ноопепт
posty305
Propsy449
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Ноопепт

Maybe

#36 2010-01-02, 21:27(Ostatnia zmiana: 2010-01-02, 21:30)
Forum mentalnie jest jakie jest, nie jeden próbował je zmienić i spłonął na kartoflisku więc jak komuś się nie podoba to proponuję wypierdalać już teraz a oszczędzicie sobie zawodu. Tu rządzi Ryk
Popieram.
Nie rozumiem co Ty chcesz niby podkreślać, może w ogóle od razu zbudujemy sobie własną wieżę Dżucze?
Jak chcecie możecie mnie ogłosić Kim Ir Senem czy innym Kim Dzong Ilem.
Zagłosowałem na tak, tylko dlatego, że mimo wszystko istnieje szansa, że przez zabawy z upem jebnie baza i szlak trafi forum.
Nie, jeżeli zamienimy forum na wielki nieskompresowany plik png. Spróbuj jebnąć coś takiego.

Damianx

Damianx

Użytkownicy
Damiano Italiano
posty257
Propsy4
  • Użytkownicy
  • Damiano Italiano
Według mnie, pomysł bardzo dobry :)

Mody zrobione przez Damianx project :

Życzę miłej gry

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty871
Propsy1297
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Jesteś niemiły :)

Chodzi mi tylko o jedno: jeżeli userzy się nie zmienią, to przecież nic się nie zmieni. To nie jest jakieś perpetum mobile. Nie mam na myśli jakiś drastycznych zmian, ale trzeba ludzi zmotywować do robienia modów.

Spoko zmieńmy sobie silnik, wrzućmy ładnego i utylitarnego skina, ale pomyślmy o trochę większych zmianach, niż download. Bo jedyne co z tego wyjdzie to to co jest teraz w wersji stuningowanej. No chyba, że o to chodzi to już się nie odzywam.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Maybe

Maybe

Użytkownicy
Ноопепт
posty305
Propsy449
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Ноопепт

Maybe

#39 2010-01-02, 21:31(Ostatnia zmiana: 2010-01-02, 21:33)
Według mnie, pomysł bardzo dobry
Ten z plikiem PNG czy apdejtem?

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry