Już z rok temu pisałem (czy dalej), że jak dla mnie upy sensu nie mają. O ile wcześniej na 2.2 up sens miał głównie ze względów bezpieczeństwa (pamiętacie te idiotyczne exploity, choć w dużej mierze to była tez wina ignorancji adminów, mojej też) to różnica z 3 aż taka kolosalna nie jest. Faktycznie jedyny argument dla mnie ty wygląd, bo chyba silnik nowego ipb jest co nieco odświeżony i tak bardziej pro wygląda.
Na pewno nie zmieni się przez to charakter forum. Na pewno nie zmieni się przez to zawartość merytoryczna. Na pewno nie zmieni się nic prócz wyglądu. Jeżeli chcecie rzeczywiście jakoś tm zmienić to trzeba zacząć od bardziej prozaicznych spraw jak ogarnięcie burdelu, jakieś +/- dla modderów, coś co nas wyróżni, etc. Takich prób było już sporo i żadna się nie udała.
Zagłosowałem na tak, tylko dlatego, że mimo wszystko istnieje szansa, że przez zabawy z upem jebnie baza i szlak trafi forum. Gdyby nie to też głosowałbym na NIE. Forum się nie zmieni jeżeli nie zmieni się podejście userów i zaangażowanie modderów, a w to szczerze wątpię. Pomysłu z portalem nawet nie będę komentował. A co za problem jest zrobić download i co tam chcecie na tej wersji? Fajnego skinna zrobić nie można? Z tego co pamiętam to układ forum też można pozmieniać. Tak naprawdę to tylko kwestia pracy, niczego więcej. A argument z szybkością ma dla mnie sens w przypadku for, które naprawdę są obłożone. Co do bezpieczeństwa to gdyby coś miało się stać, to już by się stało. Żadna wersja nie jest bezpieczna w 100%. Jeżeli ktoś się zaweźmie na tm to i tak zrobi tu rozpierduchę.
Szkoda, że nie mam dostępu do ftp albo db, jednym prostym deletem zrobiłoby się porządek raz na zawsze z forumcem.
Pozdrawiam,
Sher.