Jestem niemal pewien ze da się zrobić to co próbujesz, bo na YT widziałem
filmiki z założonymi dwoma mieczami, można było wyciągać je pojedynczo jeden srebrny jeden stalowy, jak w Wiedźminie. Autorem jest niejaki seba199494, niestety chyba on ci nie pomoże (w profilu ma taki tekścik):
Jeśli odważysz się już napisać do mnie prywatną wiadomość, z pytaniem o modderstwo, lub nawet o filmy(dodając tekst "z Góry THX") to odpisuje "PawełŻondzi", "aha", "Google.pl", "TheModders.org" albo poprostu dostaniesz bloka
Z tego co zobaczyłem, on musiał zrobić zupełnie nowe mds'y, więc ciebie też czeka kupa naprawdę ciężkiej roboty. Po jego filmikach widać że jest osobą dość doświadczoną, a jednak mimo to te animacje wyciągania broni wyszły mu bardzo słabo. Zastanów się czy na pewno warto się męczyć. Tak w ogóle to wydaje mi siże idziesz złą drogą, próbujesz przerobić broń dystansową żeby działała jak miecz, a tu jedynym rozwiązaniem jest chyba taka modyfikacja mds'ów aby druga broń zawsze była traktowana jako miecz.
Może moja porada jest bardzo prymitywna, ale zawsze warto spróbować:
Wejdź do folderu _Work\Data\Anims\MDS_OVERLAY. Jeśli takiego nie masz, wypakuj go VDFS Toolem z Anims.vdf
Znajdziesz tam między innymi pliki HUMANS_CBOWT1.MDS i HUMANS_2HST1.MDS. Spróbuj całą treść drugiego wkleić do pierwszego (wcześniej zrób kopię zapasową) i sprawdź jak gra będzie wtedy traktowała kusze.