O temacie
Autor Laren
Zaczęty 23.01.2018 roku
Wyświetleń 29359
Odpowiedzi 72
Zireael
Dark Moderator działu
inż. Avallach Administrator
Paradoxal
A czemu nie może być tak że po prostu:Rosjanie uznają Returning za dodatek a my za moda. Niemcy QP za dodatek my za modaMy Dzieje Khorinis za dodatek a oni za modaLol
JohnnyB
Ty myślisz że jakikolwiek serwis growy napisałby że to oficjalny albo nieoficjalny dodatek do gry?
ForKing
Adanos Administrator
Simon Said Moderator
Tizgar
Laren
Fabio The Modders
Panie Simen XD Proszę nie dolewać oliwy do ognia i przeczytać temat od początku.Adanos podoba mi się Twoja wypowiedź adekwatna do Twojego nicka ;) Wracając do dyskusji mod czy dodatek... Jakie prawa do powstałej ''modyfikacji'' ma jej autor? Piszę nową fabułę, nowe postacie, tworze nowy świat w 3d nowe modele itp. autorskie obrazy. Czy prawa do mojego pomysłu itd. po publikacji tracę na rzecz Piranhy Bytes i każdy ''modder'' może rozkradać z moich plików moje obiekty? Wiem, że istnieje ochrona własności intelektualnej i nikt nie ma prawa używać moich prac ale jak się to ma do użycia ich w moim projekcie?
Cruc
@Laren Korzystając z zasobów gothica w procesie tworzenia modyfikacji zgadzasz się na warunki opisane w licencji... czyli w skrócie nie ma żadnej ochrony własności intelektualnej w tym zakresie (ogólnie dość zabawnie brzmi owi w kontekście modyfikacji do gry). Zgadzasz się (pośrednio) na to, że dowolna osoba wyciągnie z moda cokolwiek chce i wrzuci do swojego, jeśli nie opracujesz zabezpieczenia przed wyciąganiem zawartości modyfikacji z paczki.
@Simen można. Jeżeli tworzysz moda do gothica z autorskim contentem to po publikacji każdy moder gothica może swobodnie korzystać z twoich prac oczywiście tylko i wyłącznie w obrębie moddingu gothica.
Celem licencjonowania dzieła na licencji GothicMOD jest umożliwienie korzystania z treści w celu swobodnego i niekomercyjnego używania modyfikacji. Licencja jest przeznaczona dla tych, którzy chcą udostępnić swoje usługi chronione prawem autorskim w celu swobodnego i niekomercyjnego korzystania z modyfikacji, bez konieczności uzyskania oddzielnych uprawnień do indywidualnych zastosowań lub zmian.Poprzez licencję GothicMOD licencjobiorca uzyskuje prawa użytkowania we wszystkich znanych rodzajach użytkowania, a przetwarzanie dzieła w dowolnej formie jest dozwolone. Zainteresowania intelektualne autorów dzieła są respektowane przez licencję, ponieważ jednym z celów licencji jest odpowiednie uznanie twórczych osiągnięć autorów i innych właścicieli majątku oraz ochrona ich interesów intelektualnych. Pomysłodawcę wiąże się ze swoją pracą poprzez nadanie mu imienia i nazwiska lub, w przypadku gdy praca została zmieniona, poprzez nadanie mu właściwego wskazania.