O temacie
Autor Anonymized
Zaczęty 16.06.2017 roku
Wyświetleń 21133
Odpowiedzi 58
Anonymized
Parę tricków z telegramem, bo nie chce mi się tłumaczyć za każdym razem jak wchodzi ktoś nowy:- Jeżeli chcecie napisać do kogoś, kogo ID znacie skorzystajcie z chatu z samym sobą. To miejsce, które służy do paru rzeczy. Pozwala na upload plików, obrazków itd. na własny użytek. Jeżeli chcecie np. bez linku zapisać się na kanał themodders napszcieKod: [Zaznacz]@themodders i kliknijcie w odnośnik. - Format @nazwa służy także do wspomnienia użytkownika w rozmowach grupowych. Jeżeli chcecie zwrócić się do kogoś, napiszcie @nazwa (i wybierzcie z listy). Osoba X dostanie powiadomienie i odnośnik do wiadomości, nawet jeśli ma wyciszony chat grupowy (co zresztą polecam).- Na kanale @themes można zainstalować skiny na wersję desktopową. Jest tam mnóstwo skinów wraz z ich podglądem. Wystarczy kliknąć na plik i zaaplikować.- Jeżeli zaczniemy pisać wiadomość od '@' możemy skorzystać z botów. Pozwalają one łatwo zamieścić treści (np. link do utworu do spotify). Boty, które ja znam i korzystam: @spotifybot - rzuca linki do spotify wraz z podglądem do odpalenia. Bezcenne.@gif - wyszukiwarka gifów (coś jak na androidzie)@bing - obrazki@youtube - filmy na yt. chociaż linki na yt zwykło podawać się raczej ze strony, którą aktualnie się ogląda - Jeżeli zamieszczacie jakiś kod na przykład, lub chcecie, żeby jakaś treść się wyróżniała skorzystajcie z ciapek pod ESC.Pisząc wiadomość `w ten sposób` jej część, lub całość, zostanie wyróżniona.- Boty mogą służyć także jako osobne 'chaty'. Jest np. bot, który pozwala na przescrobblowanie utworu.Działa na zasadzie Universal Scrobblera i przydaje się np. przy wspólnych sesjach na Togethertube.@scrobblerbotBot @yt2audio pozwala na konwersje linku yt i umożliwia pobranie mp3. Ogółem co do botów, to jest całe repozytorium, ale pełne gówna szczerze mówiąc. Niemniej jeżeli znajdziecie coś ciekawego, to dajcie znać.- Możecie tworzyć własne kanały i wrzucać na nich dedykowane treści. Zarówno do udostępnienia jak i dla siebie. Ja np. mam kanał ze swoją starą historią z Mirandy w osobnym chacie. Parę słów jeszcze o interfejsie, choć to akurat intuicyjne:- Klikając na avatar użytkownika (bądź nazwę, jeżeli korzystacie z większego okienka) macie tam szczegóły rozmówcy. Wśród nich jest np. szybki odnośnik do linków, plików, obrazków. Przydatne, jeżeli szukacie czegoś takiego w historii.- Przesuwanie lewej krawędzi okna działa trochę inaczej. Zamiast zmieniać rozmiar okna, pozwala na zmianę interfejsu. Pozwala skrocić listę do samych avatarów, jeżeli samo okno jest wystarczająco duże. - Jeżeli chcecie iść w historii do konkretnego dnia, wystarczy, że przescrollujecie rozmowę odrobinę w górę i klikniecie na datę. Pojawi się kalendarz z możliwością szybkich skoków.- jeżeli chcecie zalinkować jakiś obrazek z neta to polecam skorzystać z opcji 'kopiuj obraz', zamiast kopiować link. Szybkie CTRL+V wrzuci obrazek do chatu. Nie polecam tylko stosować tego przy długich obrazkach (np. długie memy). Na destkopie ich podgląd może być utrudniony. Ofc jak wrzucice linki, to też pojawi się podgląd obrazka.- koniecznie ustawcie sobie jakieś avatary, dla estetyki osób czytających Aha, ogłaszam przetarg na logo chatu tM na telegramie. Jakieś pytania?
@themodders
Kazzmir O.D.A.L.
Administracja i zasady te same co na SB
Werewolf
Simon Said Moderator
Wowoz
Plusem jest brak forumowego celebryty
WinterKing Kereth Gry (themodders@telegram)
I zasada ode mnie - co sie dzieje na telegramie, tam też pozostaje i nie wychodzi poza niego. Jesteśmy jak krąg. Nie rozmawiamy publicznie o telegramie.
ale nie ma historii rozmów
inż. Avallach Administrator
Możemy zrobić własnego klienta webowego Telegrama i osadzić go w miejscu shoutboxa. Ciągle jednak żeby móc pisać trzeba by się logować osobno na konto telegramowe.
Maciej
Splash Moderator
Ale jak ktoś ma bana na forum, to może swobodnie korzystać z Telegrama i podawać się za kogoś innego. Szpiedzy, zamachowcy, skrytobójcy.
Sawik
Cytat: Splash w 2017-06-16, 15:00Ale jak ktoś ma bana na forum, to może swobodnie korzystać z Telegrama i podawać się za kogoś innego. Szpiedzy, zamachowcy, skrytobójcy.Jak ktoś korzystałby Z TOR-a itp można by było banować, a w reszcie wypadków po IP rozpoznać.
Nie, nie mamy. Ale ban na telegramie jest znacznie bardziej dosadny, bo banuje nie adres email ale nr telefonu potrzebny do rejestracji. Także jak ktoś podpadnie, to po banie już nie wróci, także nie widzę powodów, by ryzykować.