Nie, używam tego na drugim komputerze.
Powiem szczerze, że o ile na początku ciężko było mi się przyzwyczaić to teraz używa się tego nawet przyjemnie.
Jednak coś czego nie mogę przeboleć to brak gigantycznych możliwości personalizacji znanych z VS i bezpośredniego wsparcia dla TFSVS które jest bardzo potężnym narzędziem, które pozwala na zarządzanie repozytoriami, automatyzację testów i kompilacji. Dużo dzięki temu się nauczyłem jeśli idzie o pracę w zespole.
W Clionie też można tego używać, ale VS zapewnia oficjalne wtyczki i rozszerzenia, dzięki czemu obsługa tego jest po prostu wygodniejsza i przyjemniejsza z poziomu samego IDE.
Tak jakoś VS sprawia wrażenie solidniejszego. Na pewno debbuger VS bije na głowę ten od CL i tu nie ma nawet dyskusji.
Dev Tools typu Code Analysis używam z ReSharpera, czyli praktycznie to samo co w CL.
VS wydaje się posiadać też sporo większe community od CL, co chyba potwierdza ogromna baza rozszerzeń dla tego programu.
Sam VS posiada też mnóstwo wbudowanych bzdur typu NuGet, których jakoś nigdy nie miałem okazji sensownie wykorzystać i które nota bene mają niską ocenę od community.
Tak btw, gdyby NuGet działał tak jak powinien (czyli materiały były spójne i uniwersalne) to byłoby to fenomenalne narzędzie. Jednak przystosowanie tego narzędzia tylko do VS było moim zdaniem gwoździem do trumny.... a bardzo szkoda bo widziałbym w tym spory potencjał. Przykłady zastosowania tego możnaby mnożyć w nieskończoność.
Bo powinno to wyglądać w ten sposób:
Uniwersalna baza bibliotek/api umieszczona na jakimś zewnętrznym serwerze. Pobieranie bibliotek, konfiguracja i automatyczna instalacja już na komputerze klienta. Potem dyrektywa #include i jazda... tyle. A tak to aby uruchomić jedną paczkę trzeba pobrać kilka innych niekonieczne ze sobą związanych paczek i robi się syf w projekcie. Ogólnie skopali to rozszerzenie a naprawdę mogłoby to być coś świetnego.
W VS mamy do wyboru sporą ilość szablonów do wyboru, zarówno tych zainstalowanych domyślnie, jak i tych które możemy pobrać online.
Na pewno ogromnym plusem CL jest jego mały rozmiar. Przy odpalaniu większych solucji zużywa mniej pamięci i zajmuje mniej czasu procesora niż VS. Zużycie zasobów jest o tyle widoczne, że warto o tym wspomnieć.
Plusem jest też, że CL działa na Win i linux, VS only Win.
Bo szczerze to tylko dwa programy sprawiają, że używam tego systemu: VS i 3DS Max
No oczywiście instalacja ( i odpowiednia konfiguracja !!! ) Resharpera i innych bajerów jak wyżej wspomniany SuperCharger (który tak btw jest w fazie beta) powoduje, że CL jeszcze długo nie będzie w stanie wstanie dorównać VS. Oczywiście to moje osobiste odczucie.
No ogólnie gdybym miał dać jakieś porównanie to VS jest tak jak 3DS Max, a CL jak Blender XDD