Pozycje na temat c++, polecane przeze mnie:
Książek tych raczej nie poleciłbym osobom, które co dopiero zaczynają programować w tym języku. Mimo wszystko by to zrozumieć trzeba mieć ogólne pojęcie na temat programowania, niekoniecznie musi to być c++.
Ogólne omówienie języka c++ oraz biblioteki standardowej.
Język C++. Kompendium wiedzy
Autor: Bjarne Stroustrup
Rok wydania 2014
Kompleksowe (jak na mój gust) omówienie biblioteki standardowej
C++. Biblioteka standardowa. Podręcznik programisty. Wydanie II
Autor: Nicolai M. Josuttis
Rok wydania 2014
Jak sama nazwa mówi, po prostu wzorce projektowe. Wiedza zawarta w tej książce jest do ogólnego przeznaczenia (tzn do wykorzystania we wszystkich językach obiektowych), ale sam przykładowy kod jest pisany w c++.
Wzorce projektowe. Elementy oprogramowania obiektowego wielokrotnego użytku
Autorzy: Erich Gamma, Richard Helm, Ralph Johnson, John M. Vlissides
Rok wydania 2010/2011
Nie tak dawno zacząłem przerabiać pozycję na temat jakości pisanego kodu.
Czysty kod. Podręcznik dobrego programisty
Autor: Robert C. Martin
Rok wydania 2010
Ciekawy podręcznik, głównie przedstawienie rozwiązań bibliotek zawartych w winapi
Visual C++. Gotowe rozwiązania dla programistów Windows
Autorzy: Jacek Matulewski, Maciej Pakulski, Dawid Borycki, Bartosz Biały, Piotr Pepłowski, Michał Matuszak, Daniel Szlag, Dawid Urbański
Rok wydania 2010
Bardzo dobra książka na temat środowiska directx11. Książka ma też obszerny rozdział na temat samej grafiki w ujęciu czysto matematycznym. Bardzo dobra, choć chaotyczna.
Projektowanie gier 3D. Wprowadzenie do technologii DirectX 11
Autor: Frank Luna
Rok wydania 2014
no i oczywiście na sam koniec klasyka (choć nie każdy tak uważa). Algorytmy:
Wprowadzenie do algorytmów
Autorzy: Cormen Thomas H., Leiserson Charles E., Rivest Roland L., Stein Clifford
Rok wydania 2013
W sumie to znam tyle dobrych podręczników, które moim moim zdanie, są warte polecenia lub chociażby przejrzenia spisu treści bo z niektórych zagadnień można wyciągnąć wiele ciekawych wniosków i ewentualnego ukierunkowania w dalszej edukacji.
Dodam jeszcze kilka linków do stron na temat cpp, które również mógłbym polecić, jednak opisanie linków zajmie mi trochę czasu.
EDIT
No i jako oczywisty protip to polecam zwracać uwagę na rok wydania książki. Wg mnie nie ma sensu uczyć się ze źródeł które opisują stare standardy, bądź ze starszych, mniej kompletnych wydań. To nie matematyka, gdzie książka która ma ponad 30 lat ma nadal taką samą wartość merytoryczną co książka z zeszłego roku.