Temat ogólny 31868 73

O temacie

Autor Leinnan

Zaczęty 28.03.2016 roku

Wyświetleń 31868

Odpowiedzi 73

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Temat do dyskusji na temat programowania, nowości czy promocji z nim związanych.

Ode mnie dwa linki na początek:
Free dev stickers- darmowe stickery(2 lub 3) osoby które już przedtem zamawiały muszą jeszcze raz, tym razem autoryzacja przez GitHuba. Sam jestem 10,505 na liście
Free Learning eBooks- codziennie inny ebook za darmo. Sam już zebrałem parę ciekawych pozycji, jednak lenistwo i inne zajęcia sprawiły, że w sumie żadnej książki tak naprawdę nie przerobiłem.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3699
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Ja podziękuję za dyskusje, mam dziewczynę :F

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Wonski

Wonski

Gry (themodders@telegram)
radio engineer
posty256
Propsy91
ProfesjaProgramista
  • Gry (themodders@telegram)
  • radio engineer

Wonski

Temat ogólny
W sumie to można tu wrzucać magnety torrentów do dobrych dev podręczników.
Chociaż nie wiem jaki jest stosunek na forum do piratów :D

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Nie chce mi się teraz szukać postu Avallacha, ale problemów ze strony administracji mieć nie powinieneś.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
W sumie to można tu wrzucać magnety torrentów do dobrych dev podręczników.
Chociaż nie wiem jaki jest stosunek na forum do piratów :D
Tylko legalne źródła. Możesz podać tytuły podręczników.

C#
https://dotnet.github.io/ - .NET Core - platforma .NET staje się wieloplatformowy, nie tylko dla Windowsa
https://www.visualstudio.com/en-us/products/code-vs.aspx - VS również dostępne dla Linuxa i Maca
https://msdn.microsoft.com/en-us/magazine/dn802602.aspx - nowości w C# 6.0
https://github.com/dotnet/roslyn/wiki/New-Language-Features-in-C%23-6 - nowości w C# 6.0
https://github.com/dotnet/roslyn/wiki/Interactive-Window - interaktywny C#, sprawdź swój kod bez pisania klas ;)

Wonski

Wonski

radio engineer
posty256
Propsy91
ProfesjaProgramista
  • radio engineer

Wonski

Temat ogólny
#6 2016-03-31, 16:58(Ostatnia zmiana: 2016-03-31, 17:03)
Pozycje na temat c++, polecane przeze mnie:
Książek tych raczej nie poleciłbym osobom, które co dopiero zaczynają programować w tym języku. Mimo wszystko by to zrozumieć trzeba mieć ogólne pojęcie na temat programowania, niekoniecznie musi to być c++.

Ogólne omówienie języka c++ oraz biblioteki standardowej.
Język C++. Kompendium wiedzy
Autor: Bjarne Stroustrup
Rok wydania 2014

Kompleksowe (jak na mój gust) omówienie biblioteki standardowej
C++. Biblioteka standardowa. Podręcznik programisty. Wydanie II
Autor: Nicolai M. Josuttis
Rok wydania 2014

Jak sama nazwa mówi, po prostu wzorce projektowe. Wiedza zawarta w tej książce jest do ogólnego przeznaczenia (tzn do wykorzystania we wszystkich językach obiektowych), ale sam przykładowy kod jest pisany w c++.
Wzorce projektowe. Elementy oprogramowania obiektowego wielokrotnego użytku
Autorzy: Erich Gamma, Richard Helm, Ralph Johnson, John M. Vlissides
Rok wydania 2010/2011

Nie tak dawno zacząłem przerabiać pozycję na temat jakości pisanego kodu.
Czysty kod. Podręcznik dobrego programisty
Autor: Robert C. Martin
Rok wydania 2010

Ciekawy podręcznik, głównie przedstawienie rozwiązań bibliotek zawartych w winapi
Visual C++. Gotowe rozwiązania dla programistów Windows
Autorzy: Jacek Matulewski, Maciej Pakulski, Dawid Borycki, Bartosz Biały, Piotr Pepłowski, Michał Matuszak, Daniel Szlag, Dawid Urbański
Rok wydania 2010

Bardzo dobra książka na temat środowiska directx11. Książka ma też obszerny rozdział na temat samej grafiki w ujęciu czysto matematycznym. Bardzo dobra, choć chaotyczna.
Projektowanie gier 3D. Wprowadzenie do technologii DirectX 11
Autor: Frank Luna
Rok wydania 2014

no i oczywiście na sam koniec klasyka (choć nie każdy tak uważa). Algorytmy:
Wprowadzenie do algorytmów
Autorzy: Cormen Thomas H., Leiserson Charles E., Rivest Roland L., Stein Clifford
Rok wydania 2013

W sumie to znam tyle dobrych podręczników, które moim moim zdanie, są warte polecenia lub chociażby przejrzenia spisu treści bo z niektórych zagadnień można wyciągnąć wiele ciekawych wniosków i ewentualnego ukierunkowania w dalszej edukacji.

Dodam jeszcze kilka linków do stron na temat cpp, które również mógłbym polecić, jednak opisanie linków zajmie mi trochę czasu.

EDIT
No i jako oczywisty protip to polecam zwracać uwagę na rok wydania książki. Wg mnie nie ma sensu uczyć się ze źródeł które opisują stare standardy, bądź ze starszych, mniej kompletnych wydań. To nie matematyka, gdzie książka która ma ponad 30 lat ma nadal taką samą wartość merytoryczną co książka z zeszłego roku.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Z tych powyżej zdecydowanie polecam Clean Code Roberta C. Martina. Seria szkoleń na jego podstawie jest obowiązkowa dla każdego nowego programisty w moim dziale Nokii. Przedtem wydawało mi się że potrafię całkiem nieźle programować, a jednak bardzo dużo mi dała. Ta pozycja potrafi naprawdę zmienić punkt widzenia na wiele spraw, choć początkowo wydaje się być "przesadzona".

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Tak, "Czysty kod" jest polecaną książką od dobrych kilku lat, więc też polecam. :D

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Dwa nowe linki ode mnie:
https://lobste.rs/- agregat treści programistycznych.
http://devdocs.io/- dokumentacja dla mnóstwa technologii

Wonski

Wonski

radio engineer
posty256
Propsy91
ProfesjaProgramista
  • radio engineer

Wonski

Temat ogólny
http://zylla.wipos.p.lodz.pl/ut/kody.html - kody kontrolne używane w Polsce, tj PESEL, NIP, kody na dowodzie osobistym, paszporcie, etc... Sposoby obliczania, algorytmy, ogólnie ciekawy zestaw

http://ithare.com/ - ciekawie poprowadzony blog o cpp i ogólnie o inżynierii oprogramowania

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator

Wonski

Wonski

radio engineer
posty256
Propsy91
ProfesjaProgramista
  • radio engineer

Wonski

Temat ogólny
https://zaufanatrzeciastrona.pl/post/nie-pomoze-zielona-klodka-ten-kon-trojanski-tak-podmieni-strone-banku-ze-nie-zauwazysz/
Ważna informacja dla tych co obsługują swoje rachunki bankowe poprzez komputer. Wirus podmienia certyfikaty.

A.K.

A.K.

Użytkownicy
posty159
Propsy161
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jeśli ktoś byłby dla odmiany zainteresowany programowaniem deklaratywnym, to na stronie

http://pwlzo.pl

dostępny jest za darmo pdf książki prof. Niederlińskego, Programowanie w logice z ograniczeniami. Łagodne wprowadzenie dla platformy ECLiPSe

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy

jono

Temat ogólny
#15 2016-07-04, 22:24(Ostatnia zmiana: 2016-07-09, 15:55)
Miał ktoś z Was przypadkiem do czynienia z Fortranem?

edit: @Sztywny poszedł priv

Wonski

Wonski

radio engineer
posty256
Propsy91
ProfesjaProgramista
  • radio engineer

Wonski

Temat ogólny
Cos tam miałem, ale to chyba nie na tyle by moc udzielać porad. O co konkretnie chodzi?

Wonski

Wonski

radio engineer
posty256
Propsy91
ProfesjaProgramista
  • radio engineer

Wonski

Temat ogólny
#17 2016-07-23, 22:56(Ostatnia zmiana: 2016-07-23, 23:02)
Cześć planuje zakup tej książki:
http://helion.pl/ksiazki/refaktoryzacja-do-wzorcow-projektowych-joshua-kerievsky,refawp.htm#opis

Ktos miał, ktoś może coś powiedzieć na jej temat?
Patrząc na spis treści wydaje się być ciekawa pozycja.
Problemem jest tylko rok jej wydania: 2005

//edit
w sumie to nawet bym sie nie pytał gdyby była gdzieś dostępna w pdf na chomiku pebx czy innych stronach, ale niestety nie ma

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Temat ogólny
#18 2016-07-24, 02:39(Ostatnia zmiana: 2016-07-24, 02:47)
Miałem wizję. Zrozumiałem dlaczego JavaScript to język przyszłości. Jeśli ktoś jest mniej oświecony to mogę wyjaśnić dlaczego.

Przeglądarki były tym co przypadkiem stworzyło język dokładnie taki, jakiego potrzebuje dzisiejsza technologia, chociaż kiedy powstawał nie było jeszcze przewidziane że to jaki będzie okaże się w przyszłości takie ważne. Czyli w pełni asynchroniczny. Przeglądarki potrzebowały tego żeby skrypty w kodzie strony nie zawieszały procesu renderowania. To tak trywialne...

Teraz, lata później, boleśnie odczuliśmy to że nie możemy pozwalać już sobie na produkowanie co jakiś czas procesorów o dwukrotnie zwiększonym względem poprzedniego taktowaniu... Teraz potrafimy już tak tylko duplikować rdzenie. A to zmusza nas do pisania kodu zrównoleglalnego... Zgadnijcie jaki język okazał się zarówno idealnie spełniać to wymaganie, a zarazem jest prosty do nauczenia się, bardzo rozszerzalny i ewoluujący szybciej niż jakikolwiek inny, bo jego kompilatory wszystkie działają w trybie autoaktualizacji?

Hint: tymi autoaktualizowanymi kompilatorami są przeglądarki internetowe.

Kiedy powstawał node.js, brzmiało to trochę jak żart. Ktoś miał by chcieć pisać prawdziwe programy w JavaScripcie, języku skrypcików ze stron internetowych? Teraz mam wrażenie że to był przełom :D

Słyszeliście kiedyś o Cordovie i Electronie?
Cordova to framework do pisania aplikacji mobilnych które działają na wszystkich systemach - bo są napisane w JavaScripcie, z GUI w HTML+CSS. A takie rzeczy da się uruchomić wszędzie gdzie jest nowoczesna przeglądarka, a nowoczesna przeglądarka jest teraz wszędzie.
Electron to framework do pisania aplikacji desktopowych które działają na wszystkich systemach - bo są napisane w JavaScripcie, z GUI w HTML+CSS... To tak naprawdę duet node.js+blink. Node.js to wolnostojący silnik JavaScriptu wyciągnięty z Chrome'a. Blink to silnik renderujący Chrome'a... Każda aplikacja na Electronie ma w sobie szkielecik Chrome'a :D

Czekam tylko aż powstanie jakiś framework obejmujący te dwa powyżej.
Microsoft próbuje stworzyć coś takiego od kilku lat, nazywając to "Universal apps". Co ciekawe one też potrafią chodzić na JavaScripcie i HTML+css. Microsoft sam zachęca do ich tworzenia w ten sposób. Szkoda tylko że stworzył do tego zamknięty standard działąjący tylko z ich platformą. Gdyby od razu poszedł w open source, mógłby mieć na ten projekt potężny wpływ, tak jak ma na .NETa.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Był zestaw książek do C++ i parę ogólnych, co proponujecie do C#?

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry