Ta logika wygląda raczej tak: Lubię schabowego, ale wiem z jakiego syfu pochodzi mięso i nie boje się tego mówić.
Pracowałem przy kilku rodzajach produkcji i przetwarzania żywności, mogę to potwierdzić, ale - to nie zmienia faktu że wpierdalając takiego schabowego, robisz to z apetytem. Smakuje ci, nie jesz na siłę, jesz bo chcesz. Kiedyś jadłem mięso wątpliwego pochodzenia, bardzo mi smakowało - ktoś rzucił głupim tekstem że to jest zrobione ze szczura, wiesz co odpowiedziałem? "Dajcie mi więcej szczurów!" To jest historia która rzeczywiście miała miejsce, a nie tylko głupi przykład. Jeżeli coś mi smakuje, lub podoba mi się, huj mnie obchodzi co inni o tym sądzą. Twoje rozumowanie przypomina mi ludzi oceniających grę po grafice, niby jest to jakaś miara, ale w rzeczywistości huja warta.
Nie rozumiem też podejścia że coś nam się podoba, ale wiemy że jest gównem. W takim razie co ci się w tym podoba? Gównowatość? Jeżeli jestem w stanie powiedzieć że coś jest gównem, to zapewne to jest gówno.
Pisałem kiedyś jak oceniam anime, uwaga zawiera spoilery:
Pierwszym pytaniem które sobie stawiam, czy anime spełniło swoją rolę? Jeśli miała to być komedia, czy śmieszyła, jeśli miał to być thirller czy trzymał w napięciu, a jeżeli miał to być romans czy wzruszył i tak dalej. Drugim jest, kreska i oprawa dźwiękowa, oczywiście dobra historia przyćmiewa kreskę, wystarczy że powiem że np. w Clannad kreska mogła być trochę ciemniejsza, jednak Clannad nadrabia to oprawą dźwiękową oraz pełnością w historii. Trzecie i ostatnie pytanie, czy historia mnie zadowoliła? Podam tu przykład Death Note, gdzie śmierć Lighta oraz ogólnie zwycięstwo Neara uznałem za jakąś kpinę, tym bardziej że parę kwestii zostało pominiętych lub dopowiedzianych na odpierdol co ubliża reszcie serii. Pod tym względem Clannad bije WSZYSTKIE obejrzane przeze mnie anime na głowę, bez porównania. Tutaj po prostu nie ma pytań do zadania po obejrzeniu serii, wszystkie wątpliwości są rozwiane. W tym momencie powinienem dodać że jeśli anime ma oficjalny sequel oraz ovy, wystawiając ocenę biorę je pod uwagę i zazwyczaj oceniam jako całość.
Teraz, skoro już odpowiedziałem na te trzy pytania, przechodzę do zadowolenia z serii, generalnie aplikuję zasadę 5 za serię, 5 za zakończenie. Wbrew temu jak dziwnie to brzmi, jest to bardzo dobry podział, w trudnych do oceny anime jest to bardzo przydatne, chociaż dla innych podnosi to ocenę (moja średnia 7.7). O dziwo, raz zdarzyło mi się że seria dostała ode mnie niską dwóję, podczas gdy zakończenie mocną piątkę, gdyby nie fakt że nie chciałem zawyżać oceny anime, za samo zakończenie dałbym 10. Oczywistym jest że trzy pierwsze pytania są brane pod uwagę gdy rozważam ogólne zadowolenie z serii.
Teraz proszę byś przedstawił swój sposób oceny. Oceniając obiektywnie powinniśmy oceniać kategoriami takimi jak fabuła, oprawa dźwiękowa, kreska czy rozwój postaci. To jest jedyna sytuacja w której mogę zrozumieć stwierdzenie "to jest gówno, ale mi się podoba", w sensie "grafika do dupy, ale historia jest ciekawa" np. Serial Experiments Lain (wnioskując z opinii osób z tM które obejrzały, mnie odrzuciła kreska), lub na odwrót "historia do dupy, ale kreska przyjemna" tutaj nie chce mi się myśleć nad przykładem.
Po dość długim wstępie, przejdę do głównego celu otwarcia tego tematu.
Ali...
Nudne, słodkie romansidło rodem... nawet nie wiem do czego przyrównać, bo nie oglądam takich rzeczy.
( choć do tego raczej nigdy nie dojdzie, więc moje oceny nigdy nie spadną poniżej tej 6 raczej).
Chcesz o czymś napisać Michale?
Dla mnie na ocenę niższą niż 5 zasługiwałyby animce typu "school, romance" typu Clannad itp. ( choć do tego raczej nigdy nie dojdzie, więc moje oceny nigdy nie spadną poniżej tej 6 raczej).
Wiem że już kiedyś ci to wypominałem, ale nie mogę się nacieszyć
Możesz napisać recenzję Clannad?
A teraz już tak całkiem serio, nie bierzcie się za anime polecane przez Aliego. I to nie dlatego że są niezbyt dobre, wręcz przeciwnie. Po prostu poleca historie które nie są zakończone nawet w wersji pisanej (manga/light novel/visual novel) i zostawiają bardzo duży niedosyst.
@Ali G 9/10 za poleconą serię.