GTX260, artefakty i BSODy 4323 12

O temacie

Autor Caesum

Zaczęty 15.05.2014 roku

Wyświetleń 4323

Odpowiedzi 12

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
... Czy to oznacza, że z nami koniec?

Karta działała cały czas zajebiście, Skyrimy, Crysisy, Wiedźminy etc. chodziły bez zarzutu. Wczoraj działałem przy notepad++ i nagle widzę wiadomość "Sterownik ekranu przestał odpowiadać, ale odzyskał sprawność", po czym po chwili artefakty i BSOD 0x119. Zaraz potem artefakty również w BIOSie, a po następnym resecie nawet BIOS się już nie pojawiał. Zmieniłem kartę na starego 9800GT i nagle wszystko znowu pięknie chodzi.
W internetach czytałem, że w/w to częste objawy przy GTX260 i Windows 7. Pytanie tylko, jak bardzo? I czy da się coś z tym zrobić? Nie żeby nowa karta była mi jakoś szczególnie potrzebna, bo do Gothica i innych gier jest wystarczająca, ale mimo wszystko wolałbym coś zrobić z tą drugą kartą.  :F

gigabyte p35-ds3
Intel Core 2 Quad Q6600 2.40GHz
Geforce GTX260 216
3GB RAM
Windows 7 Ultimate 32-bit

Zasilacz HIPRO HP-D4802RWR2

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
W sensie artefakty w trybie notatników i innych "low-performance 3d" (bo aero)?

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Artefakty w sensie włączam kompa a w biosie pierdylion $$$$$$$$$$$$$$$$$, na pierwszym screnie czarne kropki, w windowsie z kolei nagle wszystko pięknie, po czym pojawia się "Sterownik ekranu przestał odpowiadać, ale odzyskał sprawność", a zaraz potem przykładowo zielony pasek zadań i BSOD. W trybie awaryjnym tego nie ma. Na GF9800GT w ogóle nie mam takich problemów.

bgb

bgb

Użytkownicy
posty848
Propsy592
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Patrzyles czy wiatrak nie padl?

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Kiedy ostatnim razem patrzyłem był ok. Na wszelki wypadek wyczyszczę kartę i sprawdzę jeszcze raz. Jeśli jest zepsuta, to bardziej jej nie zaszkodzę, a tak przynajmniej trafi do kosza czysta i świecąca. :F Znajomy upiera się, żebym wsadził do piekarnika, ale nie jestem gotowy na kremację.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
dobra, nie męcz się - to na stówę karta (bo zasilacz resetowałby zamiast bsodować/artefaktować) i nic raczej z tym nie zrobisz. Ot, umarła, rip.

Edit, kolega ma rację. ładuj w piekarnik, jest minimalna szansa że to to, a na stòwę nic nie stracisz. Tylko chłodzenie wcześniej zdejmij.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

GTX260, artefakty i BSODy
#6 2014-05-15, 12:21(Ostatnia zmiana: 2014-05-15, 12:37)
Dlaczego mnie to nie dziwi? :lol2: Dobra, dzięki za oświecenie. Czas na lody czekoladowe i seans filmów romantycznych przed telewizorem.

EDIT: A to z piekarnikiem to w pełni bezpieczne? Nie chce sobie rozwalić piekarnika przy okazji.  :F

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Tak, tylko musisz wyjąć chłodzenie bo kij wie z jakiego ono tam jest plastiku. I połóż kartę na jakiejś wyłożonej czymś blasze, i w ogóle połóż ją prosto i ładnie.

Najlepiej poczytaj o tym w internecie, zanim zaczniesz.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ok, dzięki. :D Myślę, żeby skorzystać z TEGO poradnika. Kumpel mi polecił, a widzę, że ktoś skorzystał z niego przy pieczeniu GTX260 i zadziałało.

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Kolega też piekł jakiegoś dżiforsa w piekarniku i go tym naprawił. JEdnak coś mi świta, że po jakimś czasie musiał to zrobić ponownie, ale to działa tyle, że nie pamiętam jakie problemy miał z kartą.:P

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

GTX260, artefakty i BSODy
#10 2014-05-15, 17:14(Ostatnia zmiana: 2014-05-15, 18:46)
Byle by działał jeszcze te kilka miesięcy, dopóki nie zdobędę laptopa. :lol2:

EDIT: Upiekłem kartę i przetestowałem. Wcześniej nie pokazywał się nawet BIOS, a teraz 10 minut grałem w Skyrima i wygląda na to, że gra działa świetnie. Wielkie dzięki za pomoc!

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Spadaj. :F Lepiej niech działa do czasu, aż kupię sobie laptopa. Potem może robić co chce.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry