Niestety ale nie rozumiem zbytnio niemieckiego. Mimo tego próbowałem chociaż oprzeć się na nazwach plików tam podanych.
Spróbowałem obadać troche skrypty które wydają mi się związane z magią.
Na pierwszy rzut oka nie wydawało się to zbyt trudne. No pokopiować tam pare linijek w PfxInstMagic.d, pozamieniać np. "Fireball" na "Bluefireball". Podobnie w Spell_ProcessMana.d, CTRL+C, CTRL+V. Ale problem w tym, że za cholerę nie mogę w skrypcie czaru Scirpts\Content\AI\Magic\Spells\Spell_InstantFireball.d znaleźć żadnego odniesienia do PFX'ów jakich ma używać ten czar. W pliku PfxInstMagic.d jest np. MFX_FIREBALL_INIT, natomiast nie ma InstantFireball ani niczego w ten deseń. W jakim pliku się takowe rzeczy znajdują?
EDIT: A jednak udało mi się z pomocą Notepada++ znaleźć to czego szukałem (tak mi się wydaje). Scripts\System\VisualFX\VisualFXInst.d, w tym pliku połączone zostały PFX'y w efekt który można wywołać w grze.
Pozostają jeszcze pytania:
Czy jeśli np. nazwę czar "Spell_BlueFireball", a efekt "spellFX_BlueFireball" (nie wymieniam już wszystkich suffixów), to czy gra sama "ogarnie" że ten efekt do tego czaru czy jeszcze trzeba gdzieś to przypisać?
Oprócz tego dręczy mnie fakt że w większości plików jest odniesienie do ID zdeklarowanego w Scripts\Content\_intern\Constants.d, ale w samym pliku z czarem czegoś takiego nie ma.
Jestem więc pewien że to jeszcze nie wszystko.
EDIT 2: Właściwie to już do wszystkiego doszłem, czytajac ten niemiecki poradnik kilkanaście razy. Pokombinuję trochę i jak będzie trybić to może napiszę tutorial po polsku.