Nie popadajmy przesadę, nie dostałby bana gdyby potłukł talerze w domu. To forumowy serwer, a poszkodowanymi są nasi aktywni użytkownicy. Związek z forum jest wyraźny.
Do tego nie miał to być od razu tak naprawdę ban permanentny - planowałem po jakimś czasie wysondować forum i w razie braku sprzeciwu cofnąć go (sam jako pierwszy zagłosowałem za unbanem, wstrzymywałem też napisanie posta w "Banach"). Jednak początkowo wyniki ankiety były miażdżące na rzecz pozostawienia blokady. Teraz widzę że nieco się to zmieniło, jest prawie równo - chociaż z tego co widzę nikt oprócz mnie z osób które zagłosowały na tak nie była w żaden sposób powiązana ze sprawą i pewnie nawet nie za jej szczegółów, nie czytała też postów dotyczących tego wydarzenia. Użytkownicy najbardziej poszkodowani (bodajże Kelten, Javik, Wowoz, Cragann, Smoli) oczywiście zagłosowali na nie.
Do tego Alexik miał już wcześniej nieco ostrzeżeń. Ponadto charakter jego wyczynów wyraźnie podawał w wątpliwość jego dojrzałość do bycia członkiem jakiejkolwiek internetowej społeczności.