Ja korzystając z programów stawiam głównie na funkcjonalność i... wygląd. Tak, lubię mieć ładnie
Windows 7 - aktualnie najlepszy i najpewniejszy dostępny Windows

Tylko interfejs ma do dupy - udało mi się go zastąpić skórką Mango.
Firefox - ma pluginy których potrzebuję i w przeciwieństwie do np. Chrome ma interfejs bez skazy
[screen]Foobar - cóż, długo siedziałem na Winampie nie mogą przekonać się do foobara - to był mój błąd

Po odpowiednim skonfigurowaniu to naprawdę niezłe cacko
[screen]Miranda IM - komunikator idealny : D cenię sobię go głównie ze względu na kolosalne wręcz możliwości customizacji. Aktualnie nikt nie ma prawa mieć takiego samego komunikatora co ja
[screen]Photoshop CS5 - dzięki niemu mogę udawać, że znam się co nieco na grafice

Ogółem naprawdę przydatne narzędzie i nie widzę możliwości, by zastąpić go np. Gimpem.
uTorrent - Maybe mi polecił
VLC Player - wg mnie najlepszy odtwarzacz wideo. Posiada własną bibliotekę kodeków, mnóstwo opcji pozwalających np. poprawić obraz, przy czym jest całkiem schludny. No i posiada opcję podgłośnienia dźwięku do 200% - co zresztą uważam za najprzydatniejszą opcję : D
Ps. Mam napisane 49 postów, a w profilu "Łącznie: 89". Może włączycie naliczanie w offtopie?
Nie, bo wyjdzie na jaw, że jestem spamerem