PC gaśnie po sekundach od włączenia 42519 99

O temacie

Autor inż. Avallach

Zaczęty 13.04.2012 roku

Wyświetleń 42519

Odpowiedzi 99

Reverse

Reverse

Użytkownicy
posty282
Propsy49
  • Użytkownicy
Komp powinien piszczec ze niema ramu slyszałem ze sa kompy w ktorych nie piszczy ale nigdy na oczy takiego nie widziałem.

Że co?!
Bez RAM#msg1031643u nie dojdzie nawet do uruchomienia procesów chipset#msg1031643u.

Avallach masz może kabel: serial ATA (SATA), VSO albo SATA VSO?
Powinien być w zestawie. Jak masz podłącz go do płyty głównej (dwoma końcami) uruchom kompa, wyłącz go, odłącz RAM, grafikę i wentylatory. Znowu uruchom, wyłącz, odłącz kable SATA, podłącz RAM, grafę itd. i uruchom kompa.

Spoiler
[ramka]ANGER and FORGIVENESS | [/b]Unity3D.pl | TheGamers | NoteFun[/ramka]

NoteFun:
Spoiler
[/size]NoteFun jest już prawie gotowe!!! Jak tylko ukończymy wersję 1.0,to grę będziecie mogli znaleźć w popularnych sklepach mobilnych oraz PC.
[/b]

AaF:
Spoiler
Niedługo udostępnimy demonstracyjną, przeglądarkową wersję Anger and Forgiveness. Odbędzie się to po ukończeniu prac nad światem.
[/b][/size]

[ramka]Moje konto na p3d.in[/ramka]

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Bardzo dziwna procedura. Najpierw muszę sprawdzić co to w ogóle za kabel i gdzie mam takie gniazda na płycie.

Co miałoby to dać? Jak już pisałem, na bank nie chodzi o zasilacz. Co do napięcia, mam obecnie podłączoną tylko płytę główną, a przez nią pośrednio też dźwiękową i sieciową, chyba nic więcej tam nie ma.

Charakterystyczne jest to że do wyłączenia nie dochodzi w stałym konkretnym momencie, wygląda to jakby superszybko się grzał, bo kolejne po sobie "życia" są coraz krótsze.

Reverse

Reverse

Użytkownicy
posty282
Propsy49
  • Użytkownicy
Procedura dziwna. Zwiększa ona napięcie, przez co to coś w kablach (chwilowo zapomniałem jak się nazywa  :lol2:  ) może przejść innymi drogami bez kolizji (chyba że masz bardzo starą płytę). Mam to samo, wczoraj jeszcze chodził, i stopniowo czas działania się skracał, odpalam go dzięki kablom SATA (co nie zawsze działa). U mnie wszystko wygląda ok tylko że nie widać jakichkolwiek reakcji dysku twardego (i monitora).

Spoiler

NoteFun:
Spoiler
[/size]NoteFun jest już prawie gotowe!!! Jak tylko ukończymy wersję 1.0,to grę będziecie mogli znaleźć w popularnych sklepach mobilnych oraz PC.
[/b]

AaF:
Spoiler
Niedługo udostępnimy demonstracyjną, przeglądarkową wersję Anger and Forgiveness. Odbędzie się to po ukończeniu prac nad światem.
[/b][/size]

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Avallach resetowałeś płytę główną? Może po zresetowaniu się włączy. Musisz wyjąć bateryjkę, wlączyć kompa, szybko wyłączyć i włożyć baterię z powrotem. Żeby namierzyć źródło błędu musisz zobaczyć działanie komputera bez karty graficznej, bez twardych dysków, bez napędu, bez jednej kości ramu, odłącz od niego wszystko co można, podłącz monitor do zintegrowanej grafiki i zobacz czy odpali.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
I nie zawsze działa, jak już to biosa resetuj zworką.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Avallach resetowałeś płytę główną? Może po zresetowaniu się włączy. Musisz wyjąć bateryjkę, wlączyć kompa, szybko wyłączyć i włożyć baterię z powrotem. Żeby namierzyć źródło błędu musisz zobaczyć działanie komputera bez karty graficznej, bez twardych dysków, bez napędu, bez jednej kości ramu, odłącz od niego wszystko co można, podłącz monitor do zintegrowanej grafiki i zobacz czy odpali.
Też bym coś takiego zrobił.

Oprócz tego spróbuj wszystkie wtyczki podociskać. Pytanie, czy masz głośniczek podpięty do płyty głównej? Mniej więcej coś takiego:
Spoiler

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Takiego głośniczka nigdzie nie widziałem, chyba faktycznie po prostu go nie ma. No spróbuję tą baterię wyjąć (ale jest jakby "zatrzaśnięta"), odłączone już prawie wszystko mam (prócz karty sieciowej, dźwiękowej i samej płyty głównej).
Kość ram mam i tak tylko jedną.

Reverse

Reverse

Użytkownicy
posty282
Propsy49
  • Użytkownicy
Aby wyjąć baterję należy podważyć delikatnie baterię (górny styk wykonany jest z blachy sprężynującej, ona praktycznie sama wyskoczy), zresetuje ona ustawienia BIOS'u, komputer bez problemu działa bez niej(nie mam jej już od jakichś 3 lat  :lol2:  ).

[mod=mea]poza tym że przy każdej utracie napięcia z zasilacza traci ustawienia biosu to tak, działa "bez problemu".[/mod]

Spoiler

NoteFun:
Spoiler
[/b]

AaF:
Spoiler
[/b][/size]

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2
  • Sursum Corda! Wiwat Car!

Luk
DreamVader 2

PC gaśnie po sekundach od włączenia
#29 2012-04-15, 19:22(Ostatnia zmiana: 2012-04-15, 20:06)
Z tego co słyszałem(czyli nie jestem pewien na 100%), że bateria po wyjęciu może się resetować nawet pół godziny.

Spoiler
https://www.youtube.com/watch?v=DsSwvh4npMQ

Reverse

Reverse

Użytkownicy
posty282
Propsy49
  • Użytkownicy
Oj tam, ja nie mam baterji już od dawna i wszystko jest ok.

Spoiler

NoteFun:
Spoiler
[/b]

AaF:
Spoiler
[/b][/size]

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Na razie pomimo usilnych prób nie mogę jej wyjąć, chociaż próbowałem podważać jedynie plastikową ekierką.
Dziś oddałem koledze kość ram do sprawdzenia, jak okaże się że jest sprawna, to wtedy się będę martwił.

Reverse

Reverse

Użytkownicy
posty282
Propsy49
  • Użytkownicy
Ja już swój komp złożyłem, odziwo uszkodzona była część złącza pod kartę graficzną na płycie głównej. Wyślę zdjęcie na którym jest jak to złożyłem  :lol2:  , nie uwierzycie że to w ogóle działa :lol2: .
Zrobiłem to dzięki innowacyjnemu narzędziu zwenemu plastelina.

Spoiler

NoteFun:
Spoiler
[/b]

AaF:
Spoiler
[/b][/size]

Maybe

Maybe

Użytkownicy
Ноопепт
posty305
Propsy449
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Ноопепт
Jakis czas temu mialem to samo i winny byl procesor, konkretnie po zalozeniu z powrotem chlodzenia cos tam niedokladnie bylo docisniete i przez to rdzen osiagal za duza temperature i nastepowal emergency shutdown. Nie masz zadnych kumpli ktorzy mogliby uzyczyc ci jedna kosc ram do testow i majacy ten sam socket na plycie zebys mogl przetestowac inny procek? Jesli nic z tego nie wyjdzie to jednoznacznie winna jest plyta glowna.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Swojej kości ramu pewnie tak ochoczo nikt nie pożyczy, tak jak napisałem zrobiłem na odwrót - pożyczyłem swoją do przetestowania koledze.

Jak ram okaże się niewinny, zrobię to samo z procesorem, swojego pewnie też tak łatwo nikt nie będzie chciał pożyczyć.
Tu jest jednak problem - w tej sytuacji i ja, i kolega, musielibyśmy odłączać sobie radiatory, a ich ponowne przyłączenie będzie wymagało 2-3 porcji pasty termoprzewodzącej, a o ile mi wystarczy byle jaka, to pewnie znajomy ma już konkretne wymagania i co zrozumiałe nie chciał by się przez taką pomoc narazić na przyszłe problemy z chłodzeniem własnego procka.

Swój radiator próbowałem już ściągać, ale nie dość że się nie udało bo prawdopodobnie jest na "twardo" przyklejony (co jest praktykowane przez producentów) to właśnie nie mam kupionej pasty termoprzewodzącej na wymianę, która jak rozumiem jest w przy ponownym zakładaniu niezbędna.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Widzisz Av, trzeba było nie kupować kompa w Tesco  :lol:

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
W sumie swoje 2 lata gwarancji wytrzymał bez zarzutu, a jak okaże się że to tylko ram/drobna usterka to praktycznie bez kosztów podziała jeszcze długo. Gdybym kupił 2x droższego (2k to dość przeciętna cena) wcale nie musiałby pochodzić 2x dłużej.

Maybe

Maybe

Użytkownicy
Ноопепт
posty305
Propsy449
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Ноопепт
Z ta pasta to pierdolenie ja od swojego Core 2 Duo odpinalem radiator zylion razy i dziala bez najmniejszego problemu.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Arctic Silver strzykawka chyba w okolicach 20 złoty powinna być, słyszałem o niej wiele dobrego. Przez wielu uznawana za najlepszą, nie powinien narzekać, jednak cena może cię trochę odstraszyć.

Uruchomić komputer bez pasty można, i będzie działał, w każdym razie przez jakiś czas, jest to po prostu bardzo ryzykowane ponieważ procesor może się przegrzać, co z kolei może doprowadzić do stałego uszkodzenia procesora.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Arctic Silver strzykawka chyba w okolicach 20 złoty powinna być, słyszałem o niej wiele dobrego. Przez wielu uznawana za najlepszą, nie powinien narzekać, jednak cena może cię trochę odstraszyć.
Ja słyszałem, że srebrne pasty są lipne, lepiej kupić zwykłą.

Avallach, nie możesz zanieść po prostu do serwisu? Jak sam pisałeś nie znasz się zbytnio na tym, nie masz odpowiednich narzędzi (części zamiennych).

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry