Android 243510 592

O temacie

Autor inż. Avallach

Zaczęty 8.09.2011 roku

Wyświetleń 243510

Odpowiedzi 592

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Tak wiec motorola jest ok? Na papierze spelnia moje wymagania.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Jak najbardziej ok, wspiera nawet najnowszego CyanogenModa 13 (Android 6.0 Marshmallow).
Chociaż to zależy która, bo jest kilka różnych modeli z różnych lat, wyglądających podobnie i nazwanych "Moto G".

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
może jestem niedzielnym użytkownikiem smartphonów, ale ze swojej strony polecam Samsunga. O ile ma słabe telefony nieflagowce, to już te z górnej półki są świetne. W tej cenie dostaniesz Galaxy Note 3. Opinia może być nieobiektywna, bo pracuję dla koreańców :D Tak czy inaczej na co dzień pracuję z ok. 10 telefonami i z czystym sumieniem mogę polecić Note. Swego Nexusa 4 już wymieniłem.

gothic1210
  • Gość
bierz tę motorole nie kombinuj. jest spoko.

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Dobra, kupiłem Z5compact za 180euro. W dobrym stanie. Ładnie to śmiga nawet.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Android
#545 2016-01-16, 13:26(Ostatnia zmiana: 2016-01-16, 13:59)
Jakby ktoś się interesował forkiem Androida Remix OS.
Próbowałem dziś bootowanego z pendrive'a builda na PC. Działa, jest szybki, ale nic tam nie ma. Stara przeglądarka internetowa Androida, jakiś własnościowy menedżer plików, odtwarzacz wideo, muzyki i kalkulator. Działają okienka ze zmianą rozmiarów, ale w trakcie zmiany nie widać zawartości okna ani nawet ramki. Prawy przycisk myszy działa tylko w niewielu miejscach. Środkowy nigdzie. Obecnie ten system wygląda na bezużyteczny. Tak naprawdę jedyną zaletę widzę w 'powłoce' wzorowanej na Windowsowym Explorerze. Czyli mamy pasek zadań z widocznymi ikonkami aktywnych i przypiętych apek, możemy się nimi przełączać, z lewej strony mamy analogiczne do Chromowego 'menu start', a z prawej zegar.

Po powrocie do Windowsa za nic nie działała mi sieć. Pomogło dopiero... ponowne zabootowanie Remixa i powrót do Windowsa.

Jego egzystencja IMO ma sens tylko jeśli:
 - naprodukują masę aplikacji/forków 'desktopowych' albo przekonają do tego oryginalnych twórców
 - ktoś połączy go z Ubuntu, tak że będzie można korzystać zarówno z aplikacji desktopowych jak i Androidowych.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dorwałem się w końcu sensownego telefonu z androidem.
1. Polecacie jakąś apkę do gadu? Zależy mi rzecz jasna na prostocie.
2. Czy nadal istnieje sposób na zablokowanie reklam w całym telefonie? Używam adblocka, wyzbyłem się dzięki niemu reklam z przeglądarki chrome, acz reklam z aplikacji też z chęcią bym się wyzbył.
3. Jakiś dobry odtwarzacz muzyczny? Korzystam z PowerAmpa póki co - trial, acz rozważam zakup oryginału. No chyba, że korzystanie z kopii zapasowych na androidzie nadal jest dziecinnie proste - co o tym powiecie?
4. Coś do przeglądania zdjęć połączone z dropboxem/google zdjęcia? Używam QuickPic, acz już mam parę zastrzeżeń.
5. W facebookowym messengerze mam rozciągnięte zdjęcia z samojebkowej kamerki - jakieś lekarstwo na to?
6. Ładowanie telefonu codziennie ssie.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
2. Nie jestem pewien, czy to w ogóle możliwe. Google zarabia na tym i goście, co produkują aplikację też. Po co mieliby dawać aplikację, która zablokuje im dochody?
6. Battery Doctor i Clean Master mogą Ci trochę przedłużyć życie baterii.

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
2. Tak - rozwiązania oparte o blokowanie domen związanych z reklamami. Ale nie są dostępne w Google Play ze względu na regulamin.
3. Korzystanie z kopii zapasowych bywa problematyczne. W przypadku PowerAmpa wymaga roota i specjalnej apki patchującej. Zdecydowanie polecam zakup - jest bezkonkurencyjny, a wcale nie tak strasznie drogi (8.50zł) jak na jedną z najczęściej używanych apek (u mnie pewnie druga po launcherze).
4. QuickPic najlepszy.
6. Nic z tym nie zrobisz oprócz wyłączenia wifi, danych pakietowych i bluetootha.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
2. Tak, mam aplikację adblocka spoza marketu - skonfigurowałem połączenie jak trzeba i jak powiedziałem - reklamy z przeglądarki przepadły, jednak te w aplikacji nadal są dostępne. Choć w momencie pisania przyszło mi do głowy, że pewnie chodzi o brak filtrów :D Sprawdzę, dam znać.
3. Ok
4. QuickPic ma u mnie problem z dostępem do danych telefonu/karty. Nie mogę usuwać obrazków, przenosić. Jak nadać mu te uprawnienia?
6. Wiem, tylko narzekam sobie.

Ogółem polecacie jeszcze jakieś ciekawe, użytkowe aplikacje?

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
6. Battery Doctor i Clean Master mogą Ci trochę przedłużyć życie baterii.

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Ogółem polecacie jeszcze jakieś ciekawe, użytkowe aplikacje?
Google Keep - Proste notatki połączone kontem Google.
Ampwifi - Możesz sterować swoim Winampem na PC.
OGYouTube - Zmodyfikowana wersja aplikacji YT, dodająca możliwość pobierania utworów i odtwarzania ich w tle.
HERE Maps - Bardzo fajne mapy od Nokii. Można pobrać w całości na urządzenie i używać nawigacji offline.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Aplikacje które mam obecnie zainstalowane:
Google: Keep, Drive, Translate, Maps, Authenticator, Gmail, Youtube, Hangouts
PowerAmp, Apex Launcher, File Manager HD, MuPDF, Feedly, Skype, Screen Filter.
Używam w miarę regularnie każdej z nich. Oprócz tego mam jeszcze trzy gierki, ale raczej ich nie odpalam - jak już się nudzę, wolę coś poczytać w Feedly albo spośród ebooków.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zainstalowałem Battery Doctor, jestem strasznie niezadowolony z aplikacji :I Jest bardzo nachalna - próbuje być centrum informacji, cały czas wyskakuje z pierdołami 'hej, zainstalowałeś nas, zainstaluj też to', ciągle w powiadomieniach. W dodatku zdaje się przekłamywać informacje - wczoraj miałem ponad 40% baterii, która w aplikacji spadła do 15% w ciągu... ~2 minut. Widoczne na wykresie: http://i.imgur.com/h8ofP0r.png
Ciągłe wyłączanie aplikacji, których potrzebuje i oczekują na powiadomienia w ogóle nie pomaga.
Pominę już to, że i tak muszę telefon ładować codziennie :v

@RoMek - pobrałem GKeep i HERE Maps, dzięki. Przy okazji nie widziałem, że Winamp nadal istnieje... no ale naprowadziłeś mnie tym na kontroler do foobara, dzięki :D
@Avallach - Apex Launcher, używałem kiedyś na tablecie. Nie używasz Google Now? Jest świetny - o googlowej Siri nie wspomnę :D

Co do adblocka - niestety nie kwestia filtrów. W aplikacjach takich jak mobileMPK czy jakdojade nadal widnieją reklamy.

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Przetestowałbym na twoim miejscu Arrow Launcher od Microsoftu. U mnie się super sprawdza.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Dziwne, mnie tam nie atakuje propozycjami. Z drugiej strony, nie mam stale włączonego neta. Z tą baterią to mnie zaskoczyłeś, nigdy mi czegoś takiego nie zrobił, a mamy tego samego Battery Doctor (na Google Play jest kilka wersji). A nie rozważałeś tego, że bateria mogła Ci się zepsuć?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Zainstalowałem Battery Doctor, jestem strasznie niezadowolony z aplikacji :I Jest bardzo nachalna - próbuje być centrum informacji, cały czas wyskakuje z pierdołami 'hej, zainstalowałeś nas, zainstaluj też to', ciągle w powiadomieniach. W dodatku zdaje się przekłamywać informacje - wczoraj miałem ponad 40% baterii, która w aplikacji spadła do 15% w ciągu... ~2 minut. Widoczne na wykresie: http://i.imgur.com/h8ofP0r.png
Ciągłe wyłączanie aplikacji, których potrzebuje i oczekują na powiadomienia w ogóle nie pomaga.
Pominę już to, że i tak muszę telefon ładować codziennie :v
6. Nic z tym nie zrobisz oprócz wyłączenia wifi, danych pakietowych i bluetootha.

Wszystkie te apki "optymalizujące zużycie energii" to śmieci o przydatności porównywalnej do androidowych antywirusów. Bardziej szkodliwe niż pożyteczne. To co naprawdę może pomóc, oferuje ci już sam system, apka może tylko podpowiedzieć.

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
Jesli chodzi o launchery, to Nova jest świetny. Aczkolwiek polecam kupić wersje Prime, sam wyrwałem na przecenie za niecałe dwa złocisze.

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Byłem pewien że taki już istnieje i kilkanaście minut go szukałem, ponieważ takie pytania raz w czas padają myślę że można podkleić i zrobić z tego temat zbiorczy.

Po dzisiejszym dniu w pracy potrzebny mi nowy telefon.
Nie jestem wymagający:
1. Android
2.  ~8GB pamięci
3. Wystarczająco dużo ramu i dobry procesor coby się nie zawieszał przy łączeniu z facebookiem.
W sumie tyle, chociaż preferuję raczej duże telefony (np. samsungi note)

Prawdę mówiąc najchętniej wziąłbym po prostu jakiegoś note'a, chciałbym się jednak uprzednio dowiedzieć czy nie ma jakiejś sensownej konkurencji.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry