Jeżeli jeszcze niczego nie próbowałeś spróbuj porobić parę skryptów postaci razem z dialogami, modeli 3D razem z jakąś prostą teksturą, oraz dodaj jakieś obiekty w spacerze (edytor do Gothic), możesz również spróbować sił jako scenarzysta (osoba zajmująca się pisaniem zadań/fabuły). Gdy już to wszystko zrobisz zrób paczkę oraz popraw możliwe błędy. Czemu polecam zrobić wszystkiego po trochu? Byś wszystkiego spróbował sam wybrał co lubisz robić, jest możliwość że wybierzesz trudną i wolną drogę jaką wybiera niewielu modderów czyli zrobić jakiś projekt samemu i robić każdą z powyżej wymienionych rzeczy samemu.
Słów kilka o każdej z dziedzin:
Skrypty - Nauki skryptów polecam od edytowania gotowych już skryptów, dokładne czytanie tutoriali oraz tematów na forum wbrew pozorom nawet temat z wyglądu nie odpowiadający nam może nam dostarczyć nowych informacji na przykład na temat jakiejś funkcji. Pomocne okażą się również seria tutoriali zrobione przez czip17 użytkownika serwisu YouTube pod tytułem, "
Gothic Tworzenie Modów od A do Z".
Grafika 3D - Tutaj polecam obejrzeć tutoriale na YouTube ponieważ nie ma wielu tutoriali pisanych nie tylko tu na forum ale również w sieci większość jest pokazana na filmach. Jeżeli zdecydujesz się na Blendera polecam tutorial "
Gothic II NK Blender tutorial tworzenie map", pierwsze pięć odcinków jest poświęcone omówieniu Blendera. Do grafiki 3D zaliczę również animacje w tym wypadku nie powiem za dużo na temat nauki animacji ponieważ ja nauczyłem się tego modelując oraz na metodzie prób i błędów.
Grafika 2D - Tutoriale są wszędzie na różnych forach oraz na YouTube, ale jak najlepsze tekstury wyjdą Ci za pomocą prób i błędów oraz eksperymentów. Tutoriale można aplikować z jednego programu do drugiego wystarczy dobrze znać interface wybranego software. Dlatego nie ważne od wybranego programu polecam stronę
www.gimpuj.org Spacerzysta - Nauka spacera jest dość prosta, wystarczy przyjrzeć się już gotowym obiektom oraz poczytać tutoriale by wiedzieć jak zrobić większość rzeczy. Co do tutoriali polecam przeczytać te znajdujące się w
tym dziale.
Scenarzysta - Przez wielu uważana za najłatwiejszą z wszystkich dziedzin potrzebnych do modowania lecz wbrew pozorom tak nie jest. Napisanie dobrego scenariusza oraz ciekawych zróżnicowanych zadań wymaga sporo czasu oraz wyobraźni.
Pełna lista tutoriali dotyczących Gothic z forumProgramy
Skrypty - Zwykły windowsowy notatnik wystarczy lecz ja polecam Notepad++
Grafika 3D - Blender + plugin Kerrax
Grafika 2D - Gimp
Spacerzysta - Spacer dostarczony razem z Gothic II Noc Kruka
Scenarzysta - Zwykły kawałek papieru lub windowsowy notatnik.
Wszystkie z powyżej wymienionych programów są darmowe oraz osobiście przez mnie sprawdzone sam używam tych które wypisałem.
Mam nadzieję że powyższe informacje okażą się przydatne.