Dzień Screena 2011 - wolne wnioski 6704 7

O temacie

Autor eto

Zaczęty 9.08.2011 roku

Wyświetleń 6704

Odpowiedzi 7

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
Dzień screena się zakończył, wszyscy uradowani kontynuują niewolniczą pracę nad modami, lecz pora coś na temat tegorocznego eventu powiedzieć.

Przede wszystkim szkoda, że nie wszyscy którzy się zgłosili początkowo, wysłali konieczne screeny. Trzeba było się zastanowić trochę czy jest co pokazać, porobić więcej screenów i wybrać te najlepsze. Na pewno też nie można zakładać, że nasz mod nie wygra bo tak. Ale to tak na przyszły rok.

Nie podobało mi się przedstawienie modyfikacji tylko w postaci screenów, dopuściłbym opisy do x znaków.

Szkoda też że znowu pojawił się typ, który dawał jedynki, ale to zostało rozwiązane chyba. Wielka szkoda, że najpopularniejsze tematy miały chyba tylko 2 strony, marzy mi się by każdy mod miałby przynajmniej 5 stron, cały czas trwała by dyskusja, pytania, wipy aktualnie tworzonych lokacji, itp, ale to chyba nie w najbliższym czsie i być może nie na tym forum.

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Wnioski można wyciągać. Ale kto ich będzie słuchał za rok?

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
Jakie wipy, regulamin zabronił pokazywania czegokolwiek w trakcie eventu :/
marzy mi się by każdy mod miałby przynajmniej 5 stron, cały czas trwała by dyskusja, pytania, wipy aktualnie tworzonych lokacji, itp, ale to chyba nie w najbliższym czsie i być może nie na tym forum.

Wnioski można wyciągać. Ale kto ich będzie słuchał za rok?
Na 3 ds był chaos z ankietami, w tym roku zostało to naprawione. Jedyne co bym zrobił to jawne głosy na skrajne oceny - 1 i 6. Albo najlepiej gdyby zamiast 40 głosów i 5 komentarzy było na odwrót albo przynajmniej po równo - w komentarzu zawsze można napisać co się podobało a co nie lub rady dla autora bu ten wiedział jak postępować (zawsze uważałem że lepszy komentarz niż "5" w ankiecie).

Jak na moje też bardzo słabo w tym roku, na 3 edycji było ekstra - dłuższe i dokładniejsze przygotowania, szersza reklama na wielu forach co zaowocowało nowymi projektami i ich promocją. Naprawdę ekstra, tylko ten chaos z ankietami :D

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Dzień Screena 2011 - wolne wnioski
#4 2011-08-09, 15:13(Ostatnia zmiana: 2011-08-09, 15:18)
Zacząłem pisać o tym posta, ale zrezygnowałem bo miałem techniczny problem z przetestowaniem propozycji. Otóż ja bym się zastanowił nad zastąpieniem wyliczania ogólnego wyniku za pomocą średniej arytmetycznej nad korzystaniem ze średniej ucinanej. Że zacytuję Wikipedię, "miara ta jest używana do obliczania punktacji w konkursach jazdy figurowej na lodzie i w innych konkursach, w których punkty przyznawane są przez większą liczbę sędziów". Jest to prosty i niezawodny sposób na ignorowanie cząstki głosów które są ekstremalnie odległe od pozostałych i nie jest zarazem stronniczy - obcina tyle samo od góry, co od dołu, i tylko z góry zdefiniowany margines.
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Arednia_ucinana

@down: Adanos je zignorował przy liczeniu wyników. Były tylko dwa takie przypadki, jeden na Mroczne Wieki i jeden na wszystkie mody oprócz WK.

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Nie zapomnijcie uwalić tych jedynek od zakompleksionych hejterków.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Nie podobało mi się przedstawienie modyfikacji tylko w postaci screenów, dopuściłbym opisy do x znaków.

Po co? Jak sama nazwa wskazuje rozchodzi się o obraz. Kogo obchodzi lanie wody na wzór obietnic wyborczych? Zasady tegorocznego DN były bardzo jasne i klarowne a do tego przygotowane chyba najlepiej jak dotąd.

Co było gwoździem do trumny w tym roku? Zbyt duże zaufanie dla (niedoszłych) użytkowników. Można mieć oczywiście pretensję, że niektórzy zlali temat ale chyba nie w tym rzecz, aby po raz kolejny prezentować screeny wydanego moda (MT), czy już chyba po raz czwarty (?) Czas Zapłaty deklasując przy tym resztę uczestników. Impreza nie będzie miała również racji bytu, jeśli pozostaniecie przy formule Gothica inne mody traktując jako "co łaska" i przez niektórych niechciany dodatek. Za rok organizatorom proponuje profilaktycznie uderzyć na inne fora poświęcone modderom (morrowind, oblivion, stalker, może arma, gta etc.) a przede wszystkim WOG, bo z modami do g. może być słabiej niż w tym roku.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
W zeszłym roku tak zrobiłem i spoza Gothica było 9 modyfikacji, czyli tyle co wszystkich w tym roku. Niestety były problemy z głosowaniem, ciężko obiektywnie oceniać modyfikacje do gier w które się nie grało i których specyfiki się nie zna. Zwyciężył mod do Diablo I, którego screeny pod względem graficznym były w porównaniu z innymi raczej paskudnie prymitywne (z uwagi na naprawdę prehistoryczny engine 2d), ale został doceniony ze względu na ilość pracy jaka musiała zostać włożona we wprowadzenie jakichkolwiek zmian (modyfikowanie tylko za pomocą edytora szesnastkowego, brak jakichkolwiek narzędzi). Na WoG z kolei nie traktują nas zbyt poważnie - w zeszłym roku tylko jedna osoba zgłosiła się "wystąpię w twoim konkursie".

Nazwa eventu faktycznie wskazuje że chodzi o prosty screenshot z gry, jednak IMO nie jest to zbyt dobre rozwiązanie. Chodzi przecież nie o ocenę silnika gry, który ma największy wpływ na jakość wyświetlania grafiki, ale też na to czego dokonali sami modderzy. Stąd pokazywanie artów, renderów czy krótkich opisów dawałoby lepsze pojęcie o modyfikacji. Promując gry mało kto ogranicza się do czystych screenshotów z realnej rozgrywki.

Nadal proponowałbym stosowanie średniej ucinanej i najlepiej jawności głosów (ale nawet gdy jest wyłączona administracja też może sprawdzić kto, jak i gdzie głosował).

Dobrze byłoby też oficjalnie z góry zakazać oddawania głosów przez różnych użytkowników z tego samego IP, bez względu na tłumaczenia. Podobnie w przypadku łączenia się przez proxy i tora.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry