Kupujesz/Modernizujesz komputer? 794080 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 794080

Odpowiedzi 2308

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader

Baggio
DreamVader

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#680 2012-02-20, 18:52(Ostatnia zmiana: 2012-02-20, 18:53)
EDYCJA. myślałem, że chodzi ci o lapka

W miarę, chociaż na szybko zalinkowane, nie chce mi się szukać sprzętu prawie idealnego i w dobrej cenie, najlepiej jak trochę posiedzisz na allegro i jakiś portalach o sprzęcie, aby wyjść z zakupu jak najlepiej.

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka

Lansjer
Rzeka

#681 2012-02-20, 19:04(Ostatnia zmiana: 2012-02-20, 19:04)
Pamiętajcie że chciałbym kupić coś co pochodziło by mi te kilka lat, jeśli już kupować to najlepiej na gwarancji.
Może rzeczywiście poszukam na allegro, pewnie wyjdzie taniej niż gdyby zajść do sklepu.

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
obawiam sie ze beda problemy z gwarancja (z jej zrealizowaniem) ale fakt moze wyjsc taniej

kolega zamowil ps3 na jakims serwisie, rozwalilo mu sie cos tam i oddal na gwarancji. pol roku trzymaja bo czekaja na czesci

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Jeśli mieszkasz w większym mieście to poszukaj po sklepach, jeśli jednak w małej miejscowości (tak jak ja) to wybrałbym allegro. Ceny tych samych laptopów - 200zł mniej na allegro niż w jakimś sklepie u mnie, jest jakies porównanie, ale nie tyczy się to każdego sprzętu.
Teraz chyba bardziej się opłaca kupować już złożoną stacje, przynajmniej tak mi się wydaję, trochę się czasy pozmieniały : D

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Krótka piłka, chciałem się was poradzić w sprawie komputera.  

Zdecydowałem się na zakup nowego kompa stacjonarnego bo mój ma już kilka ładnych lat i rzeczy typu Skyrimy i Crysisy stają się abstrakcją. Mam 2,5k zł i głównie chciałem się was spytać, czy opłaca się kupować ze sklepu ,czy składaka.
Z góry dziękuje za pomoc
To już zależy od Ciebie, jeżeli znasz się na sprzęcie i preferujesz dane marki, to kup sobie poszczególne podzespoły w jakimś sklepie internetowym (np. esc.pl) , a oni złożą ci wszystko w kupę i przyślą gotowy komputer.

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
To już zależy od Ciebie, jeżeli znasz się na sprzęcie i preferujesz dane marki, to kup sobie poszczególne podzespoły w jakimś sklepie internetowym

Właśnie wolałbym nie składać bo nie znam się zbytnio na poszczególnych markach i podzespołach, a jak gdzieś zasłyszałem na forum o wadliwych zasilaczach, kartach graficznych to wolałbym się w to nie bawić :lol2:  ... jak mi kiedyś wymienili karte graficzną na jakąś lipną, która się spaliła po pół roku to wolę kupić na allegro coś sprawdzonego albo w jakimś sklepie.

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Znowu ja... znalazłem coś co mogę kupić blisko od domu :D  http://www.komputronik.pl/product/138251/Komputery/Komputery_PC/Komputronik_Sensilo_MT_145_F023_.html
2 399 zł
warty jest tych 2 399 zł?

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Zapomniałem.. obudowę i dysk też kupujesz czy to ze starego sprzętu zostawiasz? :D

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Wybrałeś najdroższy możliwy sklep.

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Zapomniałem.. obudowę i dysk też kupujesz czy to ze starego sprzętu zostawiasz?

kupuje nową obudowę, a dysk też chce nowy kupić ale szczególnie mi na nim nie zależy.

Wybrałeś najdroższy możliwy sklep.

Czyli sugerujesz, że można znaleźć coś podobnego co znalazłem znacznie taniej?

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Sztajnbach z panem Heniem w kompusroniku złożyli nie lada sprzęt ; DD
Spoiler
https://www.youtube.com/watch?v=v-L4FGQCPf8

Hmm, ten ładnie się prezentuje, cenowo też jest dobrze: http://allegro.pl/sandy-bridge-4x3-1ghz-i5-2400-1tb-4gb-hd6770-1gb-i2107223557.html

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
No ten jest też dobry i tańszy, ale zajdę jeszcze do kompusronika i zapytam dziadów o gwarancje

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

#692 2012-02-22, 20:06(Ostatnia zmiana: 2012-02-22, 20:27)
Trochę się rozejrzałem i potrzebuję ostatecznej porady, dziś potrzebuję złożyć zamówienie. Podaję kolejno według mojej oceny (wszystkie mają ekrany 17.3"):

[ramka]Acer AS7739G
Procesor: Intel Core i3 2,4 GHz,
Karta graficzna: nVidia GeForce 610M 1 GB
RAM: 8 GB
Dysk: 640 GB
Cena: 2 089 zł[/ramka]
[ramka]HP ProBook 4730s
Procesor: Intel Core i3 2.2 GHz
Karta graficzna: AMD Radeon HD 6490M 1GB
RAM: 4 GB
Dysk: 640 GB
Cena: 2149 zł[/ramka]
[ramka]Asus X73SV-TY344
Procesor: Intel Core i3 2,2 GHz
Karta graficzna: nVidia GeForce GT540 1 GB
RAM: 4 GB
Dysk: 500 GB
Cena: 2156 zł[/ramka]
[ramka]HP Pavilion g7-1220sw
Procesor: Intel Core i3 2,2 GHz
Karta graficzna: AMD Radeon HD 6470M
RAM: 4 GBDysk: 500 GB
Cena: 2 100 zł[/ramka]
Do wydania mam 1500-2300, przy czym optymalną granicą okazało się jak widać około 2100. Kto ma ochotę pomóc, niech odpowiada od razu, bo do jutra problem będzie nieważny :D

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Do czego go potrzebujesz i czy masz jakieś specjalne wymagania?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

#694 2012-02-22, 20:18(Ostatnia zmiana: 2012-02-22, 20:25)
Do grania i programowania. Głównie chodzi mi teraz o ocenę który z tych czterech jest najlepszy pod względem marki i karty graficznej, bo to są dwa parametry których nie potrafię sam ocenić.

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Asus X73SV-TY344
Ma najmocniejszą karte. Jeśli chodzi o firme Asus to raczej jest to bardzo dobra firma.

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Co myślicie o tej karcie graficznej http://www.ceneo.pl/10955915 bo czuje że ktoś próbuje mnie w huja zrobić

SoMe

SoMe

Użytkownicy
posty267
Propsy93
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Szybki post. Mam leciwego, starego kompa. Pytanko, da się z niego wycisnąć kilka dodatkowych klatek na zasadzie podkręcania? Nie znam się kompletnie na tym ani nigdy tego nie próbowałem, a w sumie przydałoby się przynajmniej spróbować.
GeForce 9500 GT, Athlon 64 X2, płyta głowna Gigabyte S3

Spoiler

WAH WAH WAH.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#699 2012-03-05, 18:08(Ostatnia zmiana: 2012-03-05, 18:10)
tak. Ten 9500gt chyba dałoby się kręcić, nie przysięgam, ale zapewne. Nie licz na cuda, ale poprawa będzie raczej widoczna i warta trudu:

ściągasz... może evga precision, to będzie najprostsze:
http://www.evga.com/precision/
nie martw się marką, działało mi i na 8800gt od galaxy. Jak jednak nie zechce współpracować, zostaje riviatuner - tu tłumaczenia jest więcej, więc lepiej wpisz to hasło w google. Podkręcasz delikatnie powiedzmy po 10 mhz, ściągasz jakiś prosty a wymagający program 3d w okienku (miałem kiedyś coś do obciążania kart ati i było świetne, ale nie pamiętam jak się zwało) i kręcisz aż zacznie sypać artefaktami albo przerazisz się temperatury - to wbrew pozorom w miarę bezpieczne, chociaż nic ci nie przysięgam i nie do mnie z płaczem jak coś popalisz. Może poszukaj w googlonecie czy ktoś nie podkręcał już 9500gt i nie podzielił się informacjami, do jakich ustawień jest bezpiecznie - ofc każda marka jest nieco inna, ale to już jakiś punkt zaczepienia.

edit: o, program do obciążania zwał się ATItool i dobrze obciążał moją kartę nvidii.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry