Kupujesz/Modernizujesz komputer? 790114 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 790114

Odpowiedzi 2308

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Dobra, dzięki wszystkim za pomoc.

edit: a tak poza konkursem, to co lepsze intel czy amd? Generalnie chodzi mi o jakość i cenę.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Nie ma tu lepszości. Niektóre modele amd w swojej klasie są lepsze, niektóre modele intela są lepsze w jakimś innym przedziale. Zazwyczaj na korzyść intela przemawia podkręcanie, AMD często ma bardziej atrakcyjne ceny, i tak dalej - nie stwierdzisz jednoznacznie, co jest lepsze.

Na ogół jedyne co można osiągnąć takim pytaniem to wojnę fanbojów.

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
@Mea to inaczej, jeżeli ty byś kupował procek to z jakie firmy byś kupił?

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
oooo ja mam gtx460. calkiem spoko karta, biorac pod uwage ze dostalem w ramach gwarancji zamiast 275 :D

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#664 2012-01-04, 18:51(Ostatnia zmiana: 2012-01-04, 18:53)
Nie jest inaczej, dalej jest tak samo. Firma jest nieistotna, ważny jest model. Nie powiem, żebym dobrze ogarniał rynek procków, ale gdybym miał naprawdę sporo forsy, kupiłbym drugie ps3 i miałbym 16 rdzeni być może zainwesotwałbym w i7. Cztery rdzenie plus HT? Świetnie. Problem w tym, że najtaniej na allegro (4x2.8ghz+ht) to - używany - 600 zł. Za 500 można mieć czterordzeniowego phenoma, w którym można ponoć odblokować dwa zablokowane rdzenie, wtedy ma się ich 6, to nawet więcej niż w i7 (bo HT chyba jednak nie daje tyle co prawdziwy rdzeń). Za 650 można nawet znaleźć sześciordzeniowy AMD, który w jakimś tam turbotrybie ma nawet 3,9 GHz, normalnie 3.3. Koniec końców jedyną godną drogą do dobrego zakupu są recenzje i benchmarki. Znajdujesz aukcję na allegro, wpisujesz w google model, czytasz reckę, może znajdziesz jakiś porównywator, problem rozwiązany.

edit: o, masz artykuł: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Najlepsze_procesory_do_komputerow_stacjonarnych-3506.html

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie jest inaczej, dalej jest tak samo. Firma jest nieistotna, ważny jest model. Nie powiem, żebym dobrze ogarniał rynek procków, ale gdybym miał naprawdę sporo forsy, kupiłbym drugie ps3 i miałbym 16 rdzeni być może zainwesotwałbym w i7. Cztery rdzenie plus HT? Świetnie. Problem w tym, że najtaniej na allegro (4x2.8ghz+ht) to - używany - 600 zł. Za 500 można mieć czterordzeniowego phenoma, w którym można ponoć odblokować dwa zablokowane rdzenie, wtedy ma się ich 6, to nawet więcej niż w i7 (bo HT chyba jednak nie daje tyle co prawdziwy rdzeń). Za 650 można nawet znaleźć sześciordzeniowy AMD, który w jakimś tam turbotrybie ma nawet 3,9 GHz, normalnie 3.3. Koniec końców jedyną godną drogą do dobrego zakupu są recenzje i benchmarki. Znajdujesz aukcję na allegro, wpisujesz w google model, czytasz reckę, może znajdziesz jakiś porównywator, problem rozwiązany.

edit: o, masz artykuł: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Najlepsze_procesory_do_komputerow_stacjonarnych-3506.html
Mimo że Phenom ma 6 rdzeni to i tak w większości przypadków będzie ustępował i7. Ale rzeczywiście AMD w pewnych segmentach cenowych jest lepszy niż Intel i na odwrót. Teraz Intel robi wydajniejsze procesory ale też droższe a także dochodzi do tego kilka spraw: Intel co wyda serie procesorów to zmienia podstawkę(debilizm i rzeźbienie kasy). Amd na ogól zachowuje kompatybilność wsteczną czyli że proca z AM3+ wsadzisz do AM3 i nie musisz kupować nowej płyty. Dodatkowo płyty pod Intela są nieco droższe niż pod AMD.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Kupiłem niedawno laptopa Acer 7750, pomijając wszystko związane z przesyłką itd. sprzęt jest wydajny, ale zaczął się wieszać. Obojętnie co robię, w pewnym momencie może pojawić się jednokolorowy ekran albo pionowe, kolorowe kreski i koniec. Co ciekawe, zawiesza się tylko, gdy lapek jest podłączony do ładowania. Jakieś propozycje? Grafika, płyta, system (win 7 64)?

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Jeżeli to Acer to się nie dziw. Kup podstawkę chłodzącą.

sauron
  • Gość
mam acera 8942, nic się nie grzeje.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.

V3Q
Złote Wrota

#670 2012-01-20, 17:41(Ostatnia zmiana: 2012-01-20, 17:54)
Nowy. Bez przesady, przegrzewałby się w ciągu kilku minut? Zostanie chyba gwarancja, co też mi się wcale nie uśmiecha, akurat jak komp jest mi bardzo potrzebny.

Zakupiłem na tej aukcji

sauron
  • Gość
w tej samej firmie kupiliśmy, z miesiąc temu. reklamuj go, ale najpierw wypytaj na forach tematycznych, być może nawet acer ma jakieś swoje, tutaj szkoda czasu na pytania xD

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Potrzebuję porady w sprawie kupna laptopa, koszt do 2k (najlepiej około 1.5), może być używany. W skrócie: co się da najlepszego w takim przedziale cenowym. Ma być używany głównie oprócz stacjonarnego, nie musi go zastępować (nie wymagam żeby dało się na nim grać w najnowsze tytuły). Zna ktoś się na tym? Chociaż jakich marek unikać, na co zwracać uwagę?

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Nie kupuj hp bo to syf :D
Acer, Dell.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Acer mnie zasmucił, tydzień pochodził i grafika siadła. Serwis w Czechach...

Della polecam z całego serca. Mam starego XPS a działa lepiej niż połowa nowych sprzętów.

sauron
  • Gość

sauron
Gość

#675 2012-02-19, 22:54(Ostatnia zmiana: 2012-02-19, 22:56)
Acer mnie zasmucił

to mogło stać się z każdym laptopem, w tym wypadku pretensje do producenta karty graficznej.  
mój acer działa po kilkanaście godzin dziennie, gry, filmy, programy do dtp, czasami 3d, badaboom wykorzystujący kartę na maxa, żadnych problemów.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.

V3Q
Złote Wrota

#676 2012-02-20, 10:12(Ostatnia zmiana: 2012-02-20, 10:17)
Wiem, że mogło, ale wyszło tak, że to Acer mnie wkurzył  :lol:  
Poza tym, z tego co mi wiadomo, są dość mocno awaryjne. Nie wiem jak z innymi, ale tutaj nie mogłem dodzwonić się do serwisu, bo cały czas linia była zajęta.

Co nie zmienia faktu, że jakby nie ta awaria, to pod względem wydajnościowym naprawdę fajna maszynka. Aczkolwiek porównując do XPS'a M1710 ogólne wykonanie na minus. Co prawda to prawda, XPS w swoim czasie to nieco inna półka, ale tutaj chodzi o takie elementy jak klawiatura, panel multimedialny, umiejscowienie slotów (i ich ilość - w Dellu 6, w Acerze 3), dvd po prawej stronie, co jest trochę niepraktyczne. Ogólnie pierdoły, ale swoje robią. Przed kupnem w ogóle nie zwracałem na to uwagi.

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
to mogło stać się z każdym laptopem, w tym wypadku pretensje do producenta karty graficznej.  
mój acer działa po kilkanaście godzin dziennie, gry, filmy, programy do dtp, czasami 3d, badaboom wykorzystujący kartę na maxa, żadnych problemów.
Mogło z każdym, ale Asusy z tego słyną, chociaż tu bardziej chodzi o starsze modele. Jednak mimo to uważam, że Tobie mógł się trafić porządny numer, a wiele innych po prostu ma jakieś fabryczne wady niedopatrzone w serwisie. Sam mam Acera, który strasznie się grzeje, mimo że rozbierałem go tysiące razy, wymieniałem maść termo przewodzącą a dalej się przegrzewa i ogólnie patrząc na jego wydajność przez przekrój czasu to bardzo dużo stracił. Takiej gry ja Just Cause 2 nie pociągnie już nawet na minimalnych ustawieniach graficznych, a rok temu spokojnie grałem. Bez problemu działają mi gry typu Goticzek 1 i 2. 3 ma lagi w chuj. Kolega ma laptopa podobnej klasy, ale innego producenta(hp) i działa zajebiście, żałuję, że nie mogłem sam wybierać laptopa przy zakupie.

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Krótka piłka, chciałem się was poradzić w sprawie komputera.  

Zdecydowałem się na zakup nowego kompa stacjonarnego bo mój ma już kilka ładnych lat i rzeczy typu Skyrimy i Crysisy stają się abstrakcją. Mam 2,5k zł i głównie chciałem się was spytać, czy opłaca się kupować ze sklepu ,czy składaka.
Z góry dziękuje za pomoc

0 użytkowników
Do góry