Wiedźmin kontra Gothic(wszystkie części) 35334 106

O temacie

Autor Graveir

Zaczęty 30.04.2011 roku

Wyświetleń 35334

Odpowiedzi 106

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie, biust potrafiący przegadać już i tak nieźle trajkoczącą Triss Merigold.

Kudlik

Kudlik

Użytkownicy
Les Paul
posty364
Propsy55
  • Użytkownicy
  • Les Paul
w playboyu jest nawet wywiad z triss Merigold. Oto cytat:
"PLAYBOY: Wybacz podejrzliwość, ale wcześniej nigdy nie nosiłaś nawet głębokich dekoltów, bo podobno po jednej z bitew miałaś na piersi bliznę. A teraz taka sesja? Jak to możliwe? Magia?
TRISS: Zachowujesz się jak dziecko; przecież sposoby, jakich kobiety używają by dobrze wyglądać to wyłącznie nasza sprawa."

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Powinna kiedyś wydać własną serię kosmetyków

EDIT: A właśnie, napisałem coś więcej:
Spoiler
Dobra, czas na większe wywody.
W Gothicu najbardziej urzekł mnie level-design świata. Wprawdzie nie był on zbyt realistyczny(no bo sry, lasy składające się z samych drzewek owocówek to jakiś fail), ale z pewnością miał bardzo dużo detali(G1 w miarę, G2 był świetny a przy G3 to już w ogóle orgazm).
Ponadto genialna w Gothicu jest swoboda ruchu, świat praktycznie od samego początku jest otwarty, jednak żeby dostać się do ważniejszych lokacji, trzeba iść z wątkiem głównym. Podoba mi się również to, że, w przeciwieństwie do wielu innych RPG'ów, swoją klasę wybiera się w jakimś momencie wątku głównego i wraz z rozwojem rozgrywki awansuje na wyższe stanowiska w herarchii, przy czym jednocześnie zaczyna się coraz bardziej różnić w porównaniu do innych klas.
Również podoba mi się to, że w Gothicu świat wydaje się żywy; ludzie rozmawiają, chodzą do pracy bądź do karczmy, a wieczorem idą spać, jak żywe istoty. W takim TW2 tylko chodzili w kółko, zapewne wzorem z Assassin's Creed. Niestety, coś takiego sprawdza się tylko w dużych miastach, a nie w pseudo metropoliach, którym wielkością dorównuje w połowie zniszczona wieś na środku zapomnianych przez Boga bagien.
Ponadto bardzo przypadła mi do gustu interakcja z otoczeniem. W tych nowych grach wszystko to jest mocno upraszczane, albo w ogóle usuwane, a szkoda.
Tak więc, jeśli mam być szczery, dwie pierwsze części Gothic są dla mnie po prostu idealne, praktycznie wszystko mi się w nich podoba.
Ach, o muzyce nie wspominam, bo chyba oczywiste jest, że uważam ją za świetną.

Wiedźmin z kolei zauroczył mnie genialną fabułą, szczegółową grafiką, no i oczywiście muzyką. Cholernie mi się podoba taki mroczny, nieugrzeczniony klimat tej gry. To świetna odskocznia od słitaśnych Oblivionów czy Two Worldsów, które nawet w swoich pseudo-mrocznych lokacjach pałają wszechobecną cukierkowatością. Klimat Wiedźmina wciągnął mnie już w Podgrodziu(który uważam za jedną z najbardziej ociekających klimatem lokacji w grze).
Fabuła też jest świetna, z pewnością bardziej rozbudowana niż w Goticzku(ale i tak go loffciam), jednak czasem nudziłem się przy niej niemiłosiernie(Odmęty, Stara Wyzima) i przyznam szczerze, że za pierwszym podejściem odstawiłem grę na pół roku.
Grafika, co tu dużo powiedzieć, jest po prostu świetna. Świat Wiedźmina ma w sobie wszystko to, w czym byłem rozkochany od zawsze. Ja po prostu uwielbiam te słowiańskie klimaty, podobnie jak wszystkie gotyckie budynki i świetnie wyglądającą Wyzimę Klasztorną(ale karczmy mają specjalne miejsce w moim sercu, ja po prostu uwielbiam robić za żula).
Z pewnością niepodoba mi się GUI Wiedźmina. Może i zostało zrobione całkiem ładnie graficznie, ale naprawdę mam wrażenie, że mogli sobie odpuścić wodotryski i zrobić je znacznie prościej. Ponadto wchodzi czasem zbyt powoli, jak na mój gust.
System walki też nie jest cudowny. Klikanie na przeciwnika gdy się zaświeci kursor mimo wszystko nie jest szczytem moich marzeń. Ale, szczerze mówiąc, ostatnio rzadko się trafia na dobre systemy walki, najlepsze jakie spotkałem były w Risenie oraz może w Oblivionie.
Interakcja z otoczeniem też mi się nie podoba. W sumie, prawie jej nie ma, a gdy nawet jest, to animacje pozostawiają naprawdę wiele do życzenia. Chociażby animacja podczas otwierania drzwi/furtki/bramy. Geralt zwyczajnie lekko "dźga" ją palcem, a ona otwiera się, jakby pchał ją całym ciałem. Zachwyceni tym osiągnięciem twórcy Gothica 4 oczywiście musieli to ściągnąć do swojej gry.
Wnerwiają mnie również kolizje obiektów. No ja rozumiem, że te mapki muszą mieć niewidzialne ściany, zważywszy na to jak została zrobiona gra, no ale mogli jednak zrobić parę dodatkowych animacji, żeby Geralt mógł przechodzić przez płotki albo troszeczke bardziej podniesione/obniżone cegiełki(sala tronowa/dziedziniec z trupem Jakuba).

Tak więc ogólnie mówiąc(plus parę rzeczy, o których nie chce mi się pisać):
Gothic:
+ Interakcja
+ Otwarty Świat
+ Level-design
+ Muzyka
+ Wybór klas i dalszy rozwój akcji z nim związany
- Prosta, ugrzeczniona fabuła
- Zabugowany silnik
- Nieprzyjemny system walki(choć jego wersja w Risenie była genialna)
Wiedźmin:
+ Grafika
+ Level-design
+ Muzyka
+ Świetna fabuła
+ Karczmy i możliwość upicia się(to dla mnie jest powód na oddzielny plusik)
- GUI
- Prosty system walki
- Kolizje
- Uboga interakcja z otoczeniem

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
http://img268.imagevenue.com/aAfkjfp01fo1i-13540/loc483/041579923_1_Triss_MerigoldPol2001051_123_483lo.JPG

Zaciera się granica między wirtualnym światem a realnym... Triss wygląda bardziej naturalnie, niż niektóre modelki heh. Kupiłem ten nr i muszę przyznać, że jestem pod wielkim wrażeniem dla grafików!
Nie rozumiem, czym się tu zachwycać. Czy to rzeczywiste modelki, czy te wirtualne, to i tak są obrabiane Photoshopem :lol:

Gruppenfuehrer Kereth

Gruppenfuehrer Kereth

Użytkownicy
New World Order, bitchez!
posty669
Propsy484
  • Zbanowany
  • New World Order, bitchez!
tru. nie ma to jak wyjąć z dupy dwadzieścia mieczy i pięć milionów bryłek rudy (tu wiedźmin akurat też dorasta, bo pięć tysięcy orenów to trzeba by już było za sobą wózkiem dźwigać, ale to byłoby zupełnie niegrywalne).

Wcale nie - Geralt swoje osiem tysięcy orenów za zażegnanie zagrożenia dostał od Foltesta w dwóch sakwach - pokazane na outro jak się nie mylę.

Комиссар RBT

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Pff, w Daggerfallu się wiozło ze sobą wózek.

maciejh

maciejh

Rzeka
posty779
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Rzeka

Nieprzyjemny system walki(choć jego wersja w Risenie była genialne)

Ekhem. Wydawało mi się że Risen nie ma powiązania z Gothiciem oprócz jednego twórcy.

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Ale wieje goticzkowym klimatem, itepe itede.

makin' bacon

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ekhem. Wydawało mi się że Risen nie ma powiązania z Gothiciem oprócz jednego twórcy.
Jak popatrzysz na szkice do intra to zobaczysz ,że to przez beziego z Gothica i wygnanie bogów
te wszystkie tytany powstały z ziemi i zaczęły niszczyć świat

EDIT
Fahren ,nie zabiłeś mnie jeszcze  :naughty:

Kruczek

Kruczek

Użytkownicy
posty169
Propsy31
  • Użytkownicy
Moim zdaniem gothic choć wydany parę lat wcześniej od wiedźmina wcale nie jest od niego gorszy a, niektórymi rzeczami gothic nawet bije go na głowę
Gothic
Spoiler
+ Wielki świat (za każdym razem kiedy przechodzisz gothica możesz znaleźć miejsce którego nigdy wcześniej nie widziałeś),
+ Level Desin,
+ Duża liczba różnych umiejętności (szczególnie w G2 i G3),
+ Klimat,
+ Różnorodność broni i magii,
+ Tętniąca życiem kraina,
+ Możliwość przystępowania do różnych Gildii,  
+ Olbrzymia liczba zadań pobocznych,
+ Możliwość interakcji z otoczeniem,
- Nudzący system walki (polega jedynie przyciskaniu CTRL + strzałka,
- Fabuła (tylko w G3),
Wiedźmin:
Spoiler
+ Level Desin,
+ Całkiem spory Świat,
+ Wciągająca Fabuła,
+ Grafika,
+ Bestariusze itp.,
+ Fajne dialogi,
- Brak interakcji ze Światem,
- Mały wybór ekwipunku,
- Brak możliwości skakania czy wspinaczki,
- Nudne animacje,

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Wiedźmin kontra Gothic(wszystkie części)
#50 2011-05-03, 12:48(Ostatnia zmiana: 2011-05-03, 13:33)
Co by było niepożądane? Utrata biustu? Tak :D
Ale: w Kaer Morhen, gdy mówiła o bitwie pod Sodden, użyła wyrażenia "Już nigdy nie założę sukni z dużym dekoltem".
Kopiujesz komenty z wykopu? :lol: :ok:
No chyba że rzeczywiście masz pamięć do cytatów xD

Wielką zaletą Wiedźmina, co było widoczne też trochę w g1 (za to w g3 totalnie to odwrócili) było ukazanie świata jako dystopii. Każdy jest egoistą, dawna chwała przeminęła, wszystko pogrąża się w runie, zamiast ratować świat dookoła siebie, ludzie tylko przedłużają jego agonię. Wszystko jest mroczne, brudne, zepsute. Za to w g3 na odwrót - chociaż teoretycznie rządzą orkowie, to i tak wszystko błyszczy, jest rześkie i kolorowe. Źle dobrana grafika naprawdę potrafi zepsuć klimat. (Oblivion podobnie, chociaż tam w ogóle trudno dopatrzeć się znamion jakiegokolwiek upadku świata, wszyscy zdają się być płytcy, ufni i naiwni, dość sztuczni.)

Aha, do krytykujących brak skakania: zrobić je porządnie wcale nie jest tak łatwo, już wiem coś o tym :lol2:

Kain

Kain

Użytkownicy
RAP-Fanatyk
posty311
Propsy100
  • Użytkownicy
  • RAP-Fanatyk
Wiedźmin mimo, iż bije Gothiczka na głowę to ma jedną niesamowicie wręcz wkurwiającą rzecz,  dokładniej mówiąc - Ładowanie między poziomami. Nawet przy głupim wejściu do domku było ładowanie poziomu.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#52 2011-05-03, 14:03(Ostatnia zmiana: 2011-05-03, 14:05)
anofakt. Z tym że przeszkadzało mi to tylko na wczesnych łatkach, potem zostało to usprawnione i loadingi były już mało widoczne.

(a potem kupiłem nowe części do komputera i loadingi już tylko migały od czasu do czasu)

...ale te ekrany ładowania były świetne, miłe dla oka, piszę na poważne :D

Najgorsze w G3 było to, co można było zrobić. Idziesz sam, samiusieńki na całą oblężoną przez orków mieścinę i co? rozwalasz jednego po drugim (kolejny minus, mega bugi - wchodzisz na domek i strzelasz orków którzy biegną w ścianę domku), jesteś hero. W wiedźminie nawet nie ma takiej możliwości żeby obalać królów czy wyrzynać mieszkańców, jeśli to zrobisz dopada cię łowca głów i albo płacisz ogrom kasy albo cię zabija (na pewno, jest tak zrobione żeby cię zabijał - nieśmiertelny).

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
- Nudne animacje,

Boże ratuj. Nudne animacje? A co, 3 animacje ciosów mieczem w gotiku były lepsze? :O  W Wiedźminie było pełno świetnych setów animacji z jakimiś podskokami, obrotami i innymi bajerami, a na youtubie jest świetny film combosów z każdą bronią, który powala na łopatki

Wiedźmin mimo, iż bije Gothiczka na głowę to ma jedną niesamowicie wręcz wkurwiającą rzecz,  dokładniej mówiąc - Ładowanie między poziomami. Nawet przy głupim wejściu do domku było ładowanie poziomu.

Daj spokój, od łatki 1.3 obszary ładowały się w 5-10 sekund.

sauron
  • Gość
W wiedźminie nawet nie ma takiej możliwości żeby obalać królów czy wyrzynać mieszkańców, jeśli to zrobisz dopada cię łowca głów i albo płacisz ogrom kasy albo cię zabija (na pewno, jest tak zrobione żeby cię zabijał - nieśmiertelny).

w w1 tak było? bo nie pamiętam

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
było, było

btw. skoro tyle osób gra w wiedźmina to zagrajcie w naszego moda :D  
http://witchermod.strefarpg.pl/
Największy jaki wyszedł (10-12h gry) i podobno najlepszy, ale to opinia graczy.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#56 2011-05-03, 14:35(Ostatnia zmiana: 2011-05-03, 14:35)
dark, może chodziło mu o nudną mechanikę walki polegającą na jednym kliku. Mi się w sumie jakoś spodobała na złość obiegowej opinii, no ale ogół ludzi uważa to za minus.

aha, jeszcze jedno. Nikt z Was zapewne tego nie odczuł albo nie pamięta ale jak g1 wychodziło to cały świat płakał jakie on ma poronione sterowanie :D  

minusem wiedźmina jest jeszcze fakt, że nie ma - jak to teraz w modzie - sterowania padem. Ja sobie je "dorobiłem" xpadderem i wierzcie mi, grało się (poza oknem ekwipunku gdzie trzeba było jeździć kursorem z użyciem analoga, ale też dało się żyć) naprawdę świetnie.

sauron
  • Gość
było, było

więc zupełnie nieświadomie do bażynskiego planowałem podobny system, wsparty na prawie panującym. bo przecież nawet wtedy go przestrzegano.

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Fahren ,nie zabiłeś mnie jeszcze
Mam to w dupie, stary. Moi poddani obywatele mojego państwa myślą że zabiłem.

Kopiujesz komenty z wykopu? :lol: :ok:
Nie. Szczerze mówiąc nawet tam nie wchodzę.
No chyba że rzeczywiście masz pamięć do cytatów xD
Na to wygląda :wink:  

@Kruczek:
+ Tętniąca życiem kraina,
Jak cholera. Tętniła tylko tam, gdzie był gracz, ew. tam gdzie przewidziała to fabuła. A tak to zawsze "stara bida".
+ Olbrzymia liczba zadań pobocznych,
W większości gównianej jakości - idź i kup mi miecz, znajdź amulet, przynieś mi karteczkę od kolesia...
+ Możliwość interakcji z otoczeniem,
:huh:  
Zajebista interakcja, można wleźć do beczki, omyć mordę i wykuć mieczyk na kowadle. Jak chcesz zobaczyć co to jest interakcja z otoczeniem, pograj chociaż w HL2.

- Nudne animacje,
Owszem, takie "żony kupców" poruszały się z mniejszą gracją od krów morskich, ale ta walka, człowieku, ta walka...
- Brak interakcji ze Światem,
Nie wiem, nie kwestionuję. Powiem jednak, że w zestawieniu z goticzkiem te argument gówno wnosi, bo interakcja w dziele Piranhy jest gówniana.

makin' bacon

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie wiem, nie kwestionuję. Powiem jednak, że w zestawieniu z goticzkiem te argument gówno wnosi, bo interakcja w dziele Piranhy jest gówniana.
Giń szatanie. W porównaniu do Wiedźmina Gothic to drugie simsy.

0 użytkowników
Do góry