Spoiler
Dobra, czas na większe wywody.
W Gothicu najbardziej urzekł mnie level-design świata. Wprawdzie nie był on zbyt realistyczny(no bo sry, lasy składające się z samych drzewek owocówek to jakiś fail), ale z pewnością miał bardzo dużo detali(G1 w miarę, G2 był świetny a przy G3 to już w ogóle orgazm).
Ponadto genialna w Gothicu jest swoboda ruchu, świat praktycznie od samego początku jest otwarty, jednak żeby dostać się do ważniejszych lokacji, trzeba iść z wątkiem głównym. Podoba mi się również to, że, w przeciwieństwie do wielu innych RPG'ów, swoją klasę wybiera się w jakimś momencie wątku głównego i wraz z rozwojem rozgrywki awansuje na wyższe stanowiska w herarchii, przy czym jednocześnie zaczyna się coraz bardziej różnić w porównaniu do innych klas.
Również podoba mi się to, że w Gothicu świat wydaje się żywy; ludzie rozmawiają, chodzą do pracy bądź do karczmy, a wieczorem idą spać, jak żywe istoty. W takim TW2 tylko chodzili w kółko, zapewne wzorem z Assassin's Creed. Niestety, coś takiego sprawdza się tylko w dużych miastach, a nie w pseudo metropoliach, którym wielkością dorównuje w połowie zniszczona wieś na środku zapomnianych przez Boga bagien.
Ponadto bardzo przypadła mi do gustu interakcja z otoczeniem. W tych nowych grach wszystko to jest mocno upraszczane, albo w ogóle usuwane, a szkoda.
Tak więc, jeśli mam być szczery, dwie pierwsze części Gothic są dla mnie po prostu idealne, praktycznie wszystko mi się w nich podoba.
Ach, o muzyce nie wspominam, bo chyba oczywiste jest, że uważam ją za świetną.
Wiedźmin z kolei zauroczył mnie genialną fabułą, szczegółową grafiką, no i oczywiście muzyką. Cholernie mi się podoba taki mroczny, nieugrzeczniony klimat tej gry. To świetna odskocznia od słitaśnych Oblivionów czy Two Worldsów, które nawet w swoich pseudo-mrocznych lokacjach pałają wszechobecną cukierkowatością. Klimat Wiedźmina wciągnął mnie już w Podgrodziu(który uważam za jedną z najbardziej ociekających klimatem lokacji w grze).
Fabuła też jest świetna, z pewnością bardziej rozbudowana niż w Goticzku(ale i tak go loffciam), jednak czasem nudziłem się przy niej niemiłosiernie(Odmęty, Stara Wyzima) i przyznam szczerze, że za pierwszym podejściem odstawiłem grę na pół roku.
Grafika, co tu dużo powiedzieć, jest po prostu świetna. Świat Wiedźmina ma w sobie wszystko to, w czym byłem rozkochany od zawsze. Ja po prostu uwielbiam te słowiańskie klimaty, podobnie jak wszystkie gotyckie budynki i świetnie wyglądającą Wyzimę Klasztorną(ale karczmy mają specjalne miejsce w moim sercu, ja po prostu uwielbiam robić za żula).
Z pewnością niepodoba mi się GUI Wiedźmina. Może i zostało zrobione całkiem ładnie graficznie, ale naprawdę mam wrażenie, że mogli sobie odpuścić wodotryski i zrobić je znacznie prościej. Ponadto wchodzi czasem zbyt powoli, jak na mój gust.
System walki też nie jest cudowny. Klikanie na przeciwnika gdy się zaświeci kursor mimo wszystko nie jest szczytem moich marzeń. Ale, szczerze mówiąc, ostatnio rzadko się trafia na dobre systemy walki, najlepsze jakie spotkałem były w Risenie oraz może w Oblivionie.
Interakcja z otoczeniem też mi się nie podoba. W sumie, prawie jej nie ma, a gdy nawet jest, to animacje pozostawiają naprawdę wiele do życzenia. Chociażby animacja podczas otwierania drzwi/furtki/bramy. Geralt zwyczajnie lekko "dźga" ją palcem, a ona otwiera się, jakby pchał ją całym ciałem. Zachwyceni tym osiągnięciem twórcy Gothica 4 oczywiście musieli to ściągnąć do swojej gry.
Wnerwiają mnie również kolizje obiektów. No ja rozumiem, że te mapki muszą mieć niewidzialne ściany, zważywszy na to jak została zrobiona gra, no ale mogli jednak zrobić parę dodatkowych animacji, żeby Geralt mógł przechodzić przez płotki albo troszeczke bardziej podniesione/obniżone cegiełki(sala tronowa/dziedziniec z trupem Jakuba).
Tak więc ogólnie mówiąc(plus parę rzeczy, o których nie chce mi się pisać):
Gothic:
+ Interakcja
+ Otwarty Świat
+ Level-design
+ Muzyka
+ Wybór klas i dalszy rozwój akcji z nim związany
- Prosta, ugrzeczniona fabuła
- Zabugowany silnik
- Nieprzyjemny system walki(choć jego wersja w Risenie była genialna)
Wiedźmin:
+ Grafika
+ Level-design
+ Muzyka
+ Świetna fabuła
+ Karczmy i możliwość upicia się(to dla mnie jest powód na oddzielny plusik)
- GUI
- Prosty system walki
- Kolizje
- Uboga interakcja z otoczeniem