Wiedźmin kontra Gothic(wszystkie części) 35340 106

O temacie

Autor Graveir

Zaczęty 30.04.2011 roku

Wyświetleń 35340

Odpowiedzi 106

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Tylko weź sprawdź, w którym roku wydano te gry. W tamtych czasach to był nextgen, na którego nie wystarczał średni PC.

True, true pamiętam że mój komp wtedy z 512 MB ramu i GeForcem 5 ledwo dawał radę z g2. :D

Mi się za to w gothicu podobał interaktywny system walki i różnorodność wyboru ekwipunku - choć nie tak duży jaki mamy w baldur#msg146878s gate 2.  

Co mi się nie podobał w Wiedźminie to ograniczenia w ekwipunku i brak broni dystansowych. Zaletą było, że gra dawała jakieś dziwne poczucie że żyło się w tym społeczeństwie co gra wykreowała.

maciejh

maciejh

Rzeka
posty779
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Rzeka
2 jest próbą naciągnięcia fabuły dawnej gry? Chyba trochę przesadzasz. Zgadzam się, że wątek powtórkowy z 1 części (od 0 do bohatera) był oklepany, ale nie mniej było to jakoś wytłumaczone, a i sama gra była świetna, klimatyczna i jak na owe czasy rozbudowana i wciągająca.

Nie, nie przesadzam i jak trafnie ująłeś mówię o fabule, a nie o grafice. A poza tym to jest moje zdanie, a to jest forum.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
No ograniczenie ekwipunku to lekka masakra(ja jak gram[znaczy będę grał jak mi dojdzie karta graficzna,która dopiero dzisiaj została wysłana-.-])to co parę/naście minut muszę wracać do Wyzimy i sprzedawać przedmioty,bo miejsca nie mam.

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
Nie masakra tylko plus. Trzeba zbierać tylko to co ważne i/lub cenne, a nie wszystkie śmieci jak w Gothicu.

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
tru. nie ma to jak wyjąć z dupy dwadzieścia mieczy i pięć milionów bryłek rudy (tu wiedźmin akurat też dorasta, bo pięć tysięcy orenów to trzeba by już było za sobą wózkiem dźwigać, ale to byłoby zupełnie niegrywalne).

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie, nie przesadzam i jak trafnie ująłeś mówię o fabule, a nie o grafice. A poza tym to jest moje zdanie, a to jest forum.

Na siłę próbujesz się uczepić drugiej części, a tymczasem zbierała w wielu środowiskach wyższe noty od poprzedniczki. Nie wiem co cię tak boli w tej fabule, ubogość fabularna świata Gothica to jedno, ale czego oczekiwałeś więcej? Takie były czasy, mało tego dzisiaj wiele osób jest oczarowana fabułą

No ograniczenie ekwipunku to lekka masakra, co parę/naście minut muszę wracać do Wyzimy i sprzedawać przedmioty,bo miejsca nie mam.

WTF!? Wracasz do Wyzimy sprzedać przedmioty? Przecież handlarze którym można opchnąć wszystko są w każdej lokacji  :|  Mało tego radze zaktualizować grę do wersji 1.5, gdzie na składniki alchemiczne jest oddzielna sakwa.

Entist

Entist

Użytkownicy
posty17
Propsy4
  • Użytkownicy
Ja bym dodał jeszcze to :

WIEDŹMIN :
+ Jest POLSKI :D
+ Doskonale sprzedaje się w Rosji i Ukrainie
+ Jest z Roku 2008 (Nowość :D )
- Brak posługiwania się broniami dystansowymi (TYPU Łuk Kusza)

GOTHIC :
- JEST NIEMIECKI ;/
+ Jest Spolszczenie
+ Jest z Roku 2001 (Starocie xD)

EdekSumo

EdekSumo

Wyspa Khorinis
posty1739
Propsy925
ProfesjaLvl designer
  • Wyspa Khorinis
Nie liczy się wiek gry ale jej grywalność np arcania doprowadziła joowod do klęski a g1/g2 dało sławę piranią

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka

Faren
RaveN Studio

Wiedźmin kontra Gothic(wszystkie części)
#28 2011-05-02, 20:04(Ostatnia zmiana: 2011-05-02, 20:26)
a jak to jest dawać sławę piranią? Bierze się piranię i się robi sławnym?

EDIT: co do tematu: Co prawda nigdy nie grałem w pełna wersję żadnego wiedźmina, ale z tego co wiem, mogę wyprowadzic następujący wniosek:
Wiedźminy i Goticzek pierwszy są zayebiste, G2 też niezłe, A g3 i g4 wiedźmin bije na głowę, finito.
Dlaczego?
Przy wiedźminach powołuję się na opinię innych, w g1 zafascynował mnie klimat i to wystarczyło, by mimo niedoróbek świetnie się przy nim bawić, g2 właśnie na klimacie straciło, a kolejne części tejże serii... no cóż.

makin' bacon

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
- JEST NIEMIECKI ;/

Jak zwykle kompleks a zarazem nienawiść polaka względem zachodniego sąsiada, w końcu to nasz odwieczny wróg!  :[

maciejh

maciejh

Rzeka
posty779
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Rzeka
Na siłę próbujesz się uczepić drugiej części, a tymczasem zbierała w wielu środowiskach wyższe noty od poprzedniczki. Nie wiem co cię tak boli w tej fabule, ubogość fabularna świata Gothica to jedno, ale czego oczekiwałeś więcej? Takie były czasy, mało tego dzisiaj wiele osób jest oczarowana fabułą

No tak. Ja się wcale nie chcę uczepić drugiej części, tylko ja tu mówię o wątku fabularnym. Oczywiście większość graczy zaczynała grę od drugiej części, nie wiedząc o istnieniu pierwszej, choć jak sama nazwa wskazuje (Gothic II) musiała być poprzedniczka. I znam wiele takich przykładów. Jak nie wierzysz pooglądaj sobie sondy i ankiety z różnych stron. Oczywiście najbardziej punktowana jest Gothic II. Tu muszę przyznać ci rację.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
Jestem pod koniec 2 aktu,więc do Wyzimy mam najbliżej.A co do patcha 1.5 działa z Edycją Rozszerzoną?

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Kudlik

Kudlik

Użytkownicy
Les Paul
posty364
Propsy55
  • Użytkownicy
  • Les Paul
http://img268.imagevenue.com/aAfkjfp01fo1i-13540/loc483/041579923_1_Triss_MerigoldPol2001051_123_483lo.JPG

Zaciera się granica między wirtualnym światem a realnym... Triss wygląda bardziej naturalnie, niż niektóre modelki heh. Kupiłem ten nr i muszę przyznać, że jestem pod wielkim wrażeniem dla grafików!

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Kolejny plus dla wiedźmaka, wątpię, aby któraś z postaci z Gothica mogłaby mieć sesje w Playboyu  :lol2:

Kain

Kain

Użytkownicy
RAP-Fanatyk
posty311
Propsy100
  • Użytkownicy
  • RAP-Fanatyk
Też jakoś sobie wyobrazić nie mogę aby te kwadratowe ludki z Gothica Były na okładce Playboya :D

muttley

muttley

Użytkownicy
posty567
Propsy381
  • Użytkownicy
Velaya :D
Tylko w wersji hi-poly

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Wiedźmin ma zajebiste karczmy

Kolejny plus dla wiedźmaka, wątpię, aby któraś z postaci z Gothica mogłaby mieć sesje w Playboyu  :lol2:
Sagitta? :lol:   :ok:

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Racja, uznanie dla grafików, ale czy Triss nie spalili cycków w bitwie pod Sodden?

makin' bacon

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Z tego co pamiętam w którejś z książek była czarodziejka, która sobie magicznie odbudowała całą twarz, wprawdzie nic nie mówiła, no, ale w przypadku Triss to by było chyba niepożądane?

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Co by było niepożądane? Utrata biustu? Tak :D
Ale: w Kaer Morhen, gdy mówiła o bitwie pod Sodden, użyła wyrażenia "Już nigdy nie założę sukni z dużym dekoltem".

makin' bacon

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry