Wiedźmin kontra Gothic(wszystkie części) 35336 106

O temacie

Autor Graveir

Zaczęty 30.04.2011 roku

Wyświetleń 35336

Odpowiedzi 106

Graveir

Graveir

Użytkownicy
Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
Witajcie drodzy użytkownicy i administratorzy tego forum.Jako,iż z natury jestem dość ciekawski to postanowiłem napisać ten temat i przy odrobinie szczęścia poznać waszą opinię na temat gier Wiedźmin i serii Gothic.Jeśli ktoś się zdecyduje odpisać w tym temacie,to niech napisze tytuł gry i jej plusy oraz minusy(od razu pokażę wzór).No to zaczynam...
Spoiler
Wiedźmin:
+dobijanie przeciwników po ogłuszeniu/powaleniu
+3 różne style walki(grupowy,szybki,silny)
+dwa rodzaje mieczy(na potwory,które są mało skuteczne na ludzi i na ludzi,które są mało skuteczne na potwory)
+kombinacja ataków
+tryb medytacji
+rozdawanie talentów,co lekko utrudnia grę(i dobrze!)
+możliwość tworzenia eliksirów,które pozwalają widzieć w ciemnościach,leczą czasowo itp
+respawn potworów w nocy(zawsze dodatkowy exp)
+tylko 5 znaków,dzięki czemu nie trzeba się martwić problemem typu "którego czaru mam użyć,by go zabić ja pier***,sam nie wiem"
+nie można zabijać w miejscach bezpiecznych(czyli w miastach i innych wioskach nie można w dzień latać z mieczem)
+zarąbiste teksty
-brak możliwości pływania
-brak możliwości skakania
-ciężko zdobyć dobre wyposażenie
-nie wszędzie można sprzedać pewne towary
Next
Spoiler
Gothic(wszystkie części)
-liniowa fabuła(szybko się nudzi)
-różne bugi
-łatwość w zdobywaniu przedmiotów/kasy
-klikanie LPM wystarczy,by zabić przeciwnika(mowa o G3)
-dość słaba grafika(od G1 do G2:NK)
-w miarę szybko można ją przejść
+duża różnorodność broni i czarów
+różne umiejętności typu tworzenie run,akrobatyka itp
+możliwość przyzywania "pomocników"
+nastrojowa muzyka
+magiczne bronie
+bronie dystansowe,co ułatwia zabicie przeciwnika zanim do nas podbiegnie
+pływanie i skakanie
Więcej pomysłów nie mam.Jak ktoś chce odpisać wg wzoru to niech napisze.Pozdrawiam.

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Madness

Madness

Użytkownicy
posty56
Propsy85
  • Użytkownicy
Według mnie Gothic i tak jest lepszy, ta gra ma to coś pamiętam jak 1 raz weszłem do starego obozu i zabrzmiała ta zajebista nutka. Wiedźmin też jest fajny ale NIGDY nie przebije Gothic'a I

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Faktycznie się rozpisałeś o plusach i minusach :D  ale spoko

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

IceSad

IceSad

Użytkownicy
posty10
Propsy5
  • Użytkownicy
Graveir zauważ, że Wiedźmin powstał w roku 2007 bodajże, a Gothic 1 jest o wiele starszy. Ciężko było wtedy o dobrą grafikę gry jak to teraz jest w nowych grach.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Wiem.Ale mógłbyś coś napisać na temat  :lol:  ale z tą grafiką to dzisiaj tak się patrzy na większość starych gier.

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome

Leinnan
Administrator

Wiedźmin kontra Gothic(wszystkie części)
#5 2011-04-30, 21:51(Ostatnia zmiana: 2011-04-30, 21:52)
W kwesti fabuły i dialogów Wiedźmin jest niedoścignionym wzorem dla Gothica.
Muzyka- Obie gry mają zajebistą i klimatyczną.

Grywalność- kwestia gustu.
Walka- zależnie od częśći Gothica. W czwórce jest zerżnięty właśnie z Wiedzmina, w trójce gówniany, w poprzednich niezła.
Level design- w Wieśku dobry. W Gothicu tylko czwórka jest w miare dobra bo postarali się skoncetrować na jednym stylu ale i tak gorszy.
Wolność- w Wiedźminie mniejsza.
Zbroje- Nie dziwię się że w wiedzminie jest ich mało bo w końcu to wiedzmin który musi się gibać/skakać/robić inne "triki". W Gothicu też dość dobrze.

Madness@Grałeś w Wiedzmina?

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
wiedźmin w sumie w każdej kategorii poza muzyką, w której dorównuje mu gothic. Świetna fabuła, świetne dialogi, świat dość sensowny - wiedźmin nie gania w płytówce, nie może sprzedać runy dla sprzedawcy chleba, wybory oddziałujące na naprawdę daleką skalę, zwykłe zostawienie w spokoju jakiegoś elfa może sprawić, że spełnienie jakiegoś zadania okaże się niemal niemożliwe, świat na bazie świetnej serii książek, grywalność, "smutna prawdziwość" - masz nad sobą ludzi którzy swoja pozycja mogą ci umożliwić lub uniemożliwić sporo rzeczy, nie rozumiem w sumie sensu tego porównania, to oczywiste.

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Gothic się nie umywa pod względem klimatu do wiedźmina. Te teksty na luzie, i kozactwo gdyby nie miał 14 lat jak w tą grę zagrałem to pewnie bym w nią wcale nie zagrał, przynajmniej teraz. A jak się zaglądnie głębiej, to nic nie ma głębszego, sama płycizna; smoki, ratowanie świata. Nawet klimat koloni karnej był zrąbany, MT trochę go 'naprawiło'. Wiedźmina też zrąbali w paru rozdziałach tzn. nie podobał mi się klimat w ostatnim rozdziale i tak cała walka z mistrzem zakonu pierdzącej róży.

Za co lubiłem/lubie gothica:
-muzyka :ok:  :ok:
-organizacje i sposób ich przedstawienia :ok:  :ok:  :ok:
-system walki i magii (szczególnie w II), ale w baldur's gate i tak jest lepszy system magii o :ok:  :ok:  :ok:  :ok:  :ok:  :ok:  
-niektóre zadania mi się spodobały np. te z obozu piratów :ok:

Za co podoba mi się Wiedźmin:
-ograniczona cenzura :ok:  :ok:  :ok:  :ok:
-klimat :ok:
-muzyka :ok:  :ok:  :ok:

Madness

Madness

Użytkownicy
posty56
Propsy85
  • Użytkownicy

Madness@Grałeś w Wiedzmina?
U kumpla, fajna gierka

Paradoxal

Paradoxal

Użytkownicy
posty617
Propsy978
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dobrze Graveir że nie napisałeś Wiedźmin(wszystkie części) bo była by miazga!

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

#10 2011-05-01, 09:38(Ostatnia zmiana: 2011-05-01, 09:51)
Wiedźmin:

- prawdziwe uniwersum i historia świata gry,
- wyraziści bohaterowie z charakterem i przeszłością,
- dialogi na filmowym poziomie,
- dojrzała fabuła zawierająca wątki polityczne, społeczne, socjologiczne,
- charyzmatyczna ciekawa postać bohatera,

Gothic

- uniwersum ściśle ograniczone do tego co widzimy na ekranie, uboga historia świata gry,
- bohaterzy pizdowaci, bez żadnej historii, charakteru, w większości niczym nie odróżniający się od reszty przypadkowych postaci z gry,
- proste dialogi, gdzie byle szuszwol błyszczał elokwencją niczym przewodnik po krakowie a szczytem fantazji było jakieś "to twoja dupa czy głowa" :facepalm: ,
- fabuła płaska jak patelnia tefal, bez żadnego podtekstu, nieoczekiwanych zwrotów, wielowątkowości,
- bohater aka największa pizda w grze. jeszcze w pierwszej części szło to przełknąć ale powtórka z rozrywki jaką był gothic 2 dobiła wszystko :facepalm:

Wnioski proszę wyciągnąć samemu. Jedyne w czym Gothic jest lepszy od Wiedźmina to większa swoboda świata, interakcja z otoczeniem i większa grywalność, ale sądzę że nie długo. Wystarczy sobie porównać progress na linii G1>G2 a ten zaistniały przy Wiedźminie. W Gothicu otrzymaliśmy po raz kolejny ten sam rdzeń i niewiele więcej ponad. Wiedźmin 2 jak na razie prześciga poprzednika na każdym możliwym polu. Co tu w ogóle porównywać? Gothic był fajny te 8 lat temu, jak się miało z resztą i lat niewiele więcej jak owe 8, choć zdaje sobie sprawę, że wielu zatrzymało się w rozwoju kulturalnym gdzieś pomiędzy nową częścią transformersów a jednym z filmów animowanych disneya. Oczywiście, można mieć sentyment ale nie ośmieszajcie się, że to jest lepsze bo zwyczajnie nie jest i stoją za tym obiektywne czynniki a nie żadna "kwestia gustu" czy inne gówno, chyba że właśnie wasz gust takowym gównem jest.

Dragomir

Dragomir

Użytkownicy
Daj proposa :C
posty207
Propsy100
  • Użytkownicy
  • Daj proposa :C
Nie wiem jakim sposobem porównujecie Gothica do Wiedźmina.
Wiesiek:
- zajebista grafika
- ciekawe dialogi
- ciekawa fabuła
- no i zajebista książka ;]

PS.Słyszeliście że Triss Merigold jest na okładce playboya :lol:  ?

Gother

Gother

Użytkownicy
Nieskromny Mistrz Gothica
posty457
Propsy260
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Nieskromny Mistrz Gothica
Gothic
+W pierwszych dwóch częściach Gothica można wspinać się i nurkować. Nie wiem jak jest w czwórce, ale już w trójce gramy kaleką.
+Konstrukcja pierwszych części. Co jest w Gothic? Przecież ta fabuła z jednym wątkiem, z góry jasno określony cel. Żadnych szczególnych wyborów moralnych, a już zapomnieć o jakichkolwiek mogących zmienić jedno (jedyne!) zakończenie gry. Tyle laty od premiery, a ludzie wciąż  grają i powtarzają jakie to super. Co jest super? Na czym polega ten fenomen? Przechodziłem po wielokroć, także z zeszytem i ołówkiem, zapisując każdy szczegół,  każdy moment kiedy podczas rozgrywki robiłem ach, a kiedy och. Przejrzałem niezliczoną ilość tematów poświęconych grze na różnych forach dyskusyjnych rozpatrując ich treści po różnymi kątami rozgrywki, rozmawiałem z ludźmi, analizowałem inne gry... i nie wiem. Ja nie wiem.

Wiedźmin
To prawda, że Geralt nie potrafi przejść nad płotkiem sięgającym mu do kolan? -

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
No wiedźmin akurat ma problem z przechodzeniem przez niskie przeszkody lub chociażby z wejściem np.na jakiś kamień.

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

#14 2011-05-01, 12:14(Ostatnia zmiana: 2011-05-01, 12:24)
Gothic
+W pierwszych dwóch częściach Gothica można wspinać się i nurkować. Nie wiem jak jest w czwórce, ale już w trójce gramy kaleką.
+Konstrukcja pierwszych części. Co jest w Gothic? Przecież ta fabuła z jednym wątkiem, z góry jasno określony cel. Żadnych szczególnych wyborów moralnych, a już zapomnieć o jakichkolwiek mogących zmienić jedno (jedyne!) zakończenie gry. Tyle laty od premiery, a ludzie wciąż  grają i powtarzają jakie to super. Co jest super? Na czym polega ten fenomen? Przechodziłem po wielokroć, także z zeszytem i ołówkiem, zapisując każdy szczegół,  każdy moment kiedy podczas rozgrywki robiłem ach, a kiedy och. Przejrzałem niezliczoną ilość tematów poświęconych grze na różnych forach dyskusyjnych rozpatrując ich treści po różnymi kątami rozgrywki, rozmawiałem z ludźmi, analizowałem inne gry... i nie wiem. Ja nie wiem.

Wiedźmin
To prawda, że Geralt nie potrafi przejść nad płotkiem sięgającym mu do kolan? -

No i o czym to ma niby świadczyć? Na moje wszystko rozbija się właśnie o ten legendarny sentyment no i realia w jakich gra została wydana. Nie należy zapominać jednak, że nawet wtedy spotykała się z krytyką konserwatywnych fanów gatunku, którzy zarzucali jej, że jest zbyt płaska i uproszczona w stosunku do klasycznej formuły crpg. Dziś garażowych gier się już nie robi, jednak wątpię aby gra wydana w obecnych czasach odniosła sukces o czym świadczą najnowsze części produkcji. Co prawda to już tylko odcinanie kuponów ale też i znaczące zmiany a gra, w swojej formule nadal trafia głównie do starego grona odbiorców. Z resztą czy faktycznie o sukcesie można mówić? Gothic ceniony jest w krajach środkowej europy, jednak nie można powiedzieć że jest to gra, która trafia w gusta amerykanów czy innych nacji. W każdym razie patrząc na szkarady typu dragon cośtam wybieram upośledzonego bezimiennego. Niemniej jednak Wiedźmin i tak wyprzedza o dziesięciolecie cały ten żałosny gatunek gier kał-fantasy.

maciejh

maciejh

Rzeka
posty779
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Rzeka
1.Mnie się podobają obie gierki i nie umiem ich porównać.
2.Thoro za każdą wypowiedź dostaje propsa.
Gothic

- uniwersum ściśle ograniczone do tego co widzimy na ekranie, uboga historia świata gry,
- bohaterzy pizdowaci, bez żadnej historii, charakteru, w większości niczym nie odróżniający się od reszty przypadkowych postaci z gry,
- proste dialogi, gdzie byle szuszwol błyszczał elokwencją niczym przewodnik po krakowie a szczytem fantazji było jakieś "to twoja dupa czy głowa" :facepalm: ,
- fabuła płaska jak patelnia tefal, bez żadnego podtekstu, nieoczekiwanych zwrotów, wielowątkowości,
- bohater aka największa piz da w grze. jeszcze w pierwszej części szło to przełknąć ale powtórka z rozrywki jaką był gothic 2 dobiła wszystko :facepalm:

To mnie rozwaliło, wyjątkowo śmiesznie to opisałeś.

4.Gothic to już trochę stara gra, która swoją karierę zrobiła, a kolejne częśći (2 jak cię mogę, ale 3 i 4) są próbą naciągnięcia fabuły dawnej gry, której gwiazda już zbledła.

That#msg146728s it!

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
co do Wiedźmina, to ja bym go zbytnio nie wywyższał. 5 rozdział i epilog to w zasadzie przespeedrunowałem, bo mi się zaczęło nudzić i niesamowicie łatwo (poza walką z Azarem Javedem, raz umarłem, ale ona też była nudna - biegnij, puch, biegnij, puch). I jeszcze te scenki "patrz! tutaj jest skutek twojej uprzedniej decyzji! nie przeocz, tutaj zrobiliśmy inną opcję! naprawdę!", szczególnie zabawne, gdy ten cały wielki efekt, to trzech cieniasów po twojej stronie albo przeciwko tobie. durnego biegania było w tej grze chyba jeszcze więcej niż w Gothicu i system walki jest bardzo mało ciekawy (decyzje ograniczają się do wyboru eliksirów - prawie zawsze tylko Puszczyk/Jaskółka/Oba, nie ma ukształtowania terenu - gra jest logicznie 2D, broni dystansowych, ciekawej magii itp.).

w Gothicu był silny nastrój w wielu miejscach, może dzięki temu, że kamera była "blisko", no i oczywiście ze względu na rozbudowane (względnie) rutyny. fabuła zwłaszcza w jedynce i dodatku nie była tragiczna. nie była zbyt głęboka, ale jak na taką lekką fantastykę całkiem w porządku. poznawanie tego świata było bardzo przyjemne.

oczywiście pod wieloma innymi względami Wiedźmin bije Gothica na głową, szczególnie polskie dialogi są boskie.

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
4.Gothic to już trochę stara gra, która swoją karierę zrobiła, a kolejne częśći (2 jak cię mogę, ale 3 i 4) są próbą naciągnięcia fabuły dawnej gry, której gwiazda już zbledła.

2 jest próbą naciągnięcia fabuły dawnej gry? Chyba trochę przesadzasz. Zgadzam się, że wątek powtórkowy z 1 części (od 0 do bohatera) był oklepany, ale nie mniej było to jakoś wytłumaczone, a i sama gra była świetna, klimatyczna i jak na owe czasy rozbudowana i wciągająca.

btw. ciekawe, że przeglądając niektóre czasopisma i recenzje gothica z 2001 i 2002 roku można usłyszeć różne opinie recenzentów na temat grafiki - jedni twierdzą, że jest słaba i wymieniają ją jako minus, inni z kolei, że wspaniała i dają plusa

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
btw. ciekawe, że przeglądając niektóre czasopisma i recenzje gothica z 2001 i 2002 roku można usłyszeć różne opinie recenzentów na temat grafiki - jedni twierdzą, że jest słaba i wymieniają ją jako minus, inni z kolei, że wspaniała i dają plusa

Bo przy g2 była ona już słaba, co przyznali sami twórcy ale wiele nie mogli z tym zrobić przy obecnym silniku.

muttley

muttley

Użytkownicy
posty567
Propsy381
  • Użytkownicy
Wiedźmin:
+tylko 5 znaków,dzięki czemu nie trzeba się martwić problemem typu "którego czaru mam użyć,by go zabić ja pier***,sam nie wiem"
Tu już bym się nie zgodził, w Gothicu mamy multum możliwości dzięki czemu zawsze jest zabawa :D
Wiedźmin:
+nie można zabijać w miejscach bezpiecznych(czyli w miastach i innych wioskach nie można w dzień latać z mieczem)
+zarąbiste teksty
W Gothicu też są zarąbiste teksty, co prawda nie jest ich aż tyle, ale teksty Beziego do Kharima czy do szamanów w świątyni były równie dobre.

Gothic:
-liniowa fabuła(szybko się nudzi)
Nie zawsze, w Wiedźmina grałem tylko raz, przeszedłem całego i już mi się nie chciało, G1 przechodziłem kilkanaście razy, G2 tak samo i G3 nieco mniej. W Gothicu masz lekko większą samowolkę (możesz sobie biegać po polanach zamiast iść ścieżką)
-dość słaba grafika(od G1 do G2:NK)
Tylko weź sprawdź, w którym roku wydano te gry. W tamtych czasach to był nextgen, na którego nie wystarczał średni PC.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry