Risen 2 42523 153

O temacie

Autor Vierzba

Zaczęty 19.02.2011 roku

Wyświetleń 42523

Odpowiedzi 153

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1208
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy

Żelazko

Risen 2
#80 2012-04-27, 17:35(Ostatnia zmiana: 2012-04-27, 17:36)
To tak jakby powiedzieć, że biały pan nie przetrwa na swojej plantacji bez murzynów. Chuj z tego, jak czarny i tak dalej będzie na pana zapierdalał.

Mów se co chcesz, ale z chuja chleba nie wypieczesz.

Dopiero oglądnąłem trailer i nawet nawet, jeśli będzie w miarę jak na trailerze to może na 7 z 10 wyciągnie ta gra jeśli nie będzie bugów.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3699
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Mów se co chcesz, ale z chuja chleba nie wypieczesz.

Zakład?

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1208
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Nawet kotleta z tego nie zrobisz bo to nie mięsień.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3699
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
ale parówke to już zrobie  :lol:

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Kapitan hujobrody jest zdziwiony twoją opinią

tytuł króla hejterów risena 2 masz jak w banku :lol2:

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Ale zajebiste da się pływać statkami? Nigdy nie grałem w risena ale teraz z chęcią zagram, bo widzę że wyszło coś nowego i trzeba to sprawdzić  :lol:  Trailer ogólnie bardzo mi się podoba, zwłaszcza te morskie klimaciki i tak jak Wonfus napisał: jeśli będzie to wyglądało tak dobrze jak na trailerze to jest ok.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Na tym trailerze zarówno modele jak i animacje chujowe. Może Wiedźmin2 zawyżył mi oczekiwania, a w rpg'ach to grywalność i fabuła są ważniejsze, ale jednak miło by było popaczeć na coś estetycznego.

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka

Lansjer
Rzeka

Risen 2
#87 2012-04-27, 23:20(Ostatnia zmiana: 2012-04-27, 23:20)
Masz racje co do animacji - nie wydają się być dobre, a przynajmniej na filmiku. Mam nadzieję że będzie dało się pograć w trochę dłużej niż 2 dni, w przeciwieństwie co do innych nowych gier.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

Risen 2
#88 2012-04-29, 22:57(Ostatnia zmiana: 2012-04-29, 23:02)
Dzisiaj dostałem grę w swoje łapki i, choć grałem dosłownie chwilę, mogę się już wypowiedzieć na ten temat.
Grafika z pewnością jest znacznie gorsza. Jest oczojebna, przejaskrawiona, bez głębi. Niebo jest białe, teren żółty a Patsy wygląda jak wyjęta z ery PSX. Dodatkowo cienie potwornie migają mimo, że są ustawione na max a Depth of Field tylko pogarsza grafikę. Anti-aliasing również jest dupny, tak więc wyłączyłem go a zamiast tego uruchomiłem FXAA w ustawieniach panelu nvidia sterowników 301.24(to FXAA jest zajebiste, tak w ogóle. O ile FXAA injectory i takie tam wciąż pozostawiają wiele wyraźnych schodków, to tutaj tego nie zauważyłem). Przez samą grafikę jakoś nie mogę przetrwać tej gry.
Sterowanie zostało zmienione z typowo Tomb Raiderowego na konsolowe(analogi) i to w wyjątkowo kiepski sposób. Bohater nadal jest powolny, tylko teraz ma w związku z tym wachlarz nowych ruchów. Może przez godzinę się obracać, biec z prędkością chodu no i klasycznie już skakać jak na księżycu.
Gameplay, gameplay. Hmh. W sumie tutaj niewiele mogę powiedzieć, ale jak na początek widzę to tak: nudne, nudne, nudne. Wiem, że muszę zostać piratem i znaleźć coś, coby pokonało tytany. I nic poza tym. Questy również są wyjątkowo powściągliwe w tej sprawie - ograniczają się jedynie do klasycznego zbierania przedmiotów, a więc tak, znowu chłopiec na posyłki.
Walkę pominę, ponieważ niewiele mogę w tej sprawie powiedzieć. Jedno jest pewne, strasznie żałuję, że zrezygnowali z walki z Risena. No i nie mogę ogarnąć jak się tu bronić. Niby paruję, ale gówno z tego jest bo i tak po dupie dostaję. Fajnie się strzela, ale oczekiwanie na ponowne użycie trwa wieki.

Ogólnie to nie wiem co o tym powiedzieć. Z jednej strony fajne klimaty(wreszcie Jarkendar dorobił się własnej gry) i pomysły, zaś z drugiej nieciekawe zadania i brzydka grafika. Wprawdzie to dopiero początek gry, ale ja jestem zwolennikiem Hitchcockowskiej zasady, że najpierw wielkie bum, a potem napięcie rośnie. W Risenie 2 tego nie ma i nudzę się niemiłosiernie, grając jedynie ze względu na pamięć poprzednich gier Piranhy.

Aha, no i interface jest do dupy.

Woozi

Woozi

Użytkownicy
posty19
Propsy8
  • Użytkownicy
Przeszedłem R2, i mogę szczerze powiedzieć że w końcu ukazał się godny następca Gothica 2 NK. Całej grze dałbym 7/10 za niedopracowania. Na początek wymienię wady:
- grafika sprzed 4 lat, brak cieni na postaciach, ale mimo to latanie z muszkietem w kapeluszu po dżungli wygląda zajebiście
- za mało ekwipunku - rodzajów jest dużo, ale za mało wyboru np 5 szabli 5 pistoletów 5 koszul itd
- "Epickość" fabuły, "idź znajdź harpun tytanów i zajeb krakena"
- tragiczne AI, walka z Marą na trudnym zajmuje 15 sec.
- końcówka zapowiadała się ciekawiej
- polski dubbing to żenada
- DLC wyglądają jak mody, nawet polskiego dubbingu nie ma <rotfl>
- nie można pływać wpław xD!

No i przechodzę do zalet:
- ogromna grywalność
- świetne zwroty akcji w fabule
- zajebisty system strzelania z muszkietu
- świat jest otwarty ale sektorowy(wyspy) co jest dla mnie wielkim plusem.
- brak gpsu, nie ma tak, że idziemy za radarem i mamy wyjebane na otoczenie jak to jest w skyrimie w którym nawet białej grani na pamięć nie znam o.O, dzięki temu poznajemy dobrze miasta
- skarby
- świetny system rozwoju postaci, koniec z expem i levelami
- fabuła rodem z piratów z karaibów
- możliwość oswojenia małpy i papugi
- mało bugów, pomijając polski dubbing
- klimat, klimat, klimat i jeszcze raz klimat

Po pierwszym uruchomieniu gry wyłączyłem ją po 20 min, odrzuciła mnie grafika i debilność początkowej fabuły. Ale za drugim podejściem wciągnęła mnie strasznie, identycznie jak w pierwszych gothicach. Grę szczerze polecam, imho tak powinien wyglądać G3.

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Dam ci propsa za to że mi smaku narobiłeś  :lol2:  normalnie nie mogę się już doczekać... mimo tych wszystkich wad z chęcią zagram. Dawno nie było fajniej gry ala piraci z karaibów.

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
fabuła rodem z piratów z karaibów
Otóż to, gry jeszcze nie przeszedłem, ale gram dość intensywnie. Na początku trochę mi piracki klimat nie pasował do gry od Piranhii, lecz teraz mogę stwierdzić, że wyszło im to świetnie, momentami gra jest zbyt banalna, ale ta piracka fabuła z krakenem, marą, pirackim miastem jest zajebista.

Luke_Flamesword

Luke_Flamesword

Użytkownicy
posty188
Propsy402
  • Użytkownicy

Luke_Flamesword

Risen 2
#92 2012-05-04, 20:44(Ostatnia zmiana: 2012-05-04, 20:44)
A jak wygląda kwestia optymilizacji? Jeżeli w Skyrimie na low-end'owych ustawieniach mam ok. 20 FPS to będę mógł w Risena 2 w ogóle zagrać?

Mam nadzieje że za przestrzałą grafiką idą mniejsze wymagania :P

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Jak Risen mi na maksymalnych przymulał lekko, tak Risen 2 chodzi płynnie.

Paradoxal

Paradoxal

Użytkownicy
posty617
Propsy978
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Paradoxal

Risen 2
#94 2012-05-04, 22:45(Ostatnia zmiana: 2012-05-04, 22:46)
A jak wygląda kwestia optymilizacji? Jeżeli w Skyrimie na low-end'owych  ustawieniach mam ok. 20 FPS to będę mógł w Risena 2 w ogóle zagrać?

Gra powinna ci pójść...porównując wymagania obu gier
Skyrim
Quad Core i5 2.6 GHz, 2 GB RAM (4 GB RAM - Vista/7), karta grafiki 896  MB (GeForce GTX 260 lub lepsza), 6 GB HDD, Windows XP/Vista/7
Risen 2
Core 2 Duo 2.1 GHz, 2 GB RAM (3 GB RAM - Vista/7), karta grafiki 512 MB  (GeForce 8800 lub lepsza), 5,5 GB HDD, Windows XP/Vista/7
Mój kuzyn spokojnie odpalił grę na takiej karcie graficznej.

Mam nadzieje że za przestarzałą grafiką idą mniejsze wymagania :P                                       
Chyba nie wiesz co mówisz :lol2:

Woozi

Woozi

Użytkownicy
posty19
Propsy8
  • Użytkownicy
Ja na i7 2600k@4,5 ghz, HD6870 SOC, Goodram 3x4gb 1333 na full mam ledwo 35 FPS(Skyrim, W2 po 60 z zapasem), więc przy wysokich detalach optymalizacja jest skopana kompletnie, nie wiem jak ze słabszymi ustawieniami.

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu

RoMek
RaveN Studio

Risen 2
#96 2012-05-05, 02:12(Ostatnia zmiana: 2012-05-05, 02:13)
Ja gram ze wszystkim na full z rozdzielczością 1680x1050 na sprzęcie z sygnatury i mam tak na oko między 23-27 fps. Oczywiście są momenty gdy spada poniżej 20, ale nie jest źle, chociaż mówi się, że 21 klatek to próg płynności.

muttley

muttley

Użytkownicy
posty567
Propsy381
  • Użytkownicy
Ja na i7 2600k@4,5 ghz, HD6870 SOC, Goodram 3x4gb 1333 na full mam ledwo 35 FPS(Skyrim, W2 po 60 z zapasem), więc przy wysokich detalach optymalizacja jest skopana kompletnie, nie wiem jak ze słabszymi ustawieniami.
Patche + beta sterowniki (nie wiem jak to u ATI wygląda, ale u nVidii od wypuszczenia Skyrima wyszło kilka(naście) wersji które przyspieszyły Skyrima o jakieś 80% (może trochę przesadzam :D )

@Temat
AMD Phenom II 1100T, Asus GTX 570, 8 GB ramu (chyba Goodram 2x4 gb 1333) i ciągłe 60 fps na maksymalnych.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Miałem wątpliwą przyjemność grać jakieś 20 minut. Za drugim podejściem wytrzymałem może 5. Nie ma o czym mówić bo rzecz nie jest tego warta więc prezentuje Wam najbardziej obiektywną, rzeczową recenzję gry Risen 2 Mroczne Wody jaką znajdziecie w Internecie:

- Grafika infantylna, jak z gejowskich bajek disneya,
- Animacje niemal tak słabe jak z kilkunastoletniego gothic 1. zwróćcie uwagę na beznadziejny "chód" postaci, czy wyciąganie miecza bo to jest mistrzostwem. Mowa ciała bohaterów rozpierdala. Gestykulacja niczym u hitlera podczas najlepszych imprez w Domu Weselnym Reichstag, czy jakieś kurwa gesty modlitewne, których nie powstydziłby się Wujo Ratzi - wszystko pasujące do sytuacji i kontekstu rozmowy jak Kyro do reklamy Calvina Kleina,
- Znów pełno idiotycznych, nudnych i nic nie wnoszących dialogów do gry typu "co wiesz o carlosie",
- Modele postaci jak to u piranii, standardowo beznadziejne i tandetne,
- Bestariusz, jakieś potworki wyłażące z pod piachu ze świecącymi kutasami na czole. Co jeszcze? :facepalm: ,
- Klasycznie idiotyczne zadania polegające na zbieraniu jakiegoś gówna - tym razem nie rzepy a "szczątków wraku" (chyba kurwa tupolewa :facepalm: ). Bezwartościowe zadania poprzedzone masą dialogów, jakby rozchodziło się o misję specjalną, podczas kiedy rozchodzi się o to że np z jakiegoś "magazynu" możemy zajebać 3 puchary i trochę śmieci,
- GUI, menu gry, fonty, estetyka wykonania i poziom użyteczności niczym w starych rpgach z lat 90. Tu ktoś jest już ewidentnie pojebany,

Ogólnie całość wygląda jak nieco bardziej dofinansowana produkcja znanego i lubianego City Interactive. Infantylny budżetowy gniot dla "prawdziwych zapaleńców" - dzieci do wieku lat 15 oraz rocznikowo dojrzałych "fanów" dawno pogrzebanej i zapomnianej przez świat serii, którzy utknęli gdzieś pomiędzy nałogowym, desperacyjnym waleniem konia przy redtubach a kolejnym community patchu v.59894.5458785 dla gothic 3.

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba
Właśnie na taką recenzję czekałem. Jeszcze bardziej zachęciłeś mnie do gry. Ściągam. :ok:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry