Piractwo - co tak naprawdę to jest? 11007 48

O temacie

Autor Graveir

Zaczęty 12.02.2011 roku

Wyświetleń 11007

Odpowiedzi 48

Graveir

Graveir

Użytkownicy
Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
A więc od dłuższego czasu zastanawiam się,czym tak naprawdę jest piractwo.No i do dzisiaj nie znam na to pytanie konkretnej odpowiedzi,bo każdy inaczej widzi termin "piractwo".Dla jednego ściągnięcia jednego pliku muzycznego to już jest piractwo,a dla innego jest to wręcz rzecz potrzebna,by móc się przekonać do danego programu/gry/muzyki itp.
Dla mnie piractwo to...no właśnie jak ja rozumiem pojęcie piractwo?Sam nie wiem,ale mi się wydaje,że bez piractwa nie byłoby rynku gier komputerowych.Bo zakładając taką sytuację:
Jakiś człowiek(nastoletni)ściągnął sobie demo/pełną wersję gry XXX i spodobała mu się,więc postanowił pokazać ją innemu znajomemu.No i temu drugiemu tak się spodobała,że zaczęli się wspólnie zastanawiać,czy będzie kolejna część tej zajeb*stej gry.No i po wyjściu gry postanowili poczekać jakiś czas,aż się ukaże w jakimś czasopismie lub będzie tańsza.Podczas czekania nie pobierali tej gry,bo uznali,że dla tak fajnej gry mogą poczekać trochę czasu i zająć się innymi sprawami.W końcu czasopismo YYY wydało płytę z tą grą i koledzy wspólnie ruszyli do kiosku,by cieszyć się pełną i bezpieczną grą,na którą tak długo czekali
A więc dla mnie piractwo nie jest złem ostatecznym,ale nie należy z nim przesadzać.No bo na chwilę obecną,jakby ktoś chciał kupić jakąś grę lub program to może np.poszukać jej na allegro lub w jakiś sklepach.Ale mnie najbardziej wkurzają "Wielcy Oryginalni",którzy niby nie mają żadnego pliku nielegalnego na dysku,telefonie itp.Idąc takim tokiem rozumowania,to powinni zamknąć 80% użytkowników tego forum lub nałożyć na nich karę,no bo w końcu modyfikowanie=zmienianie czegoś w strukturach gier,programów itp(np.dodanie do gry Gothic jakiejś postaci-w końcu twórcy gry jej nie umieścili,czyli dokładając coś,popełniliśmy przestępstwo no nie?).Czyli podsumowując mój dłuuugi post:
Piractwo powinno przestać być traktowane jako zło ostateczne,ale bez przesady(nie mówię,że nie mamy go tolerować,bo w pewnym stopniu można przymknąć na nie oko,ale jeśli jest to masowo wykorzystywane,to nawet mi się rzygać chce.
A poza tym i tak każdy ma coś nielegalnego na kompie(nie mówcie,że nie,bo nie uwierzę).
A jakie jest wasze zdanie/opinia?Czyli z czym to się je?

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
było?
edit. pewnie w kantynie, więc można post do tego momentu olać

p.s. skąd ja wiedziałem, że ten pan na dole się odezwie

Maybe

Maybe

Użytkownicy
Ноопепт
posty305
Propsy449
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Ноопепт
1. wszelki nielegalny akt gwałtu, zatrzymania lub wszelki rabunek dokonany dla celów osobistych przez załogę lub pasażerów prywatnego statku lub samolotu i skierowany:
a) na pełnym morzu przeciwko innemu statkowi lub samolotowi albo przeciwko osobom lub mieniu na pokładzie takiego statku lub samolotu,
b) przeciwko statkowi, samolotowi, osobom lub mieniu w miejscu nie podlegającym jurysdykcji żadnego Państwa,
2. wszelkie akty dobrowolnego uczestnictwa w korzystaniu ze statku lub samolotu, o ile ten, który ich dokonuje, ma świadomość faktów, nadających temu statkowi lub samolotowi charakter piracki,
3. wszelka akcja mająca na celu podżeganie do popełnienia czynów określonych w ustępach 1 i 2 niniejszego artykułu albo świadomie podjęta w celu ich ułatwienia.

Nie polecam.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Piractwo - co tak naprawdę to jest?
#3 2011-02-12, 22:26(Ostatnia zmiana: 2011-02-12, 22:32)
ściągasz coś, za co każą płacić a za co nigdy nie zapłaciłeś = piracisz.

wg producentów kupowanie używanych gier, programów to też gwałt w biały dzień, w zasadzie to jak dla nich jest to samo - sciagnął czy kupił używkę, ale to już detal. piracisz jak nie masz, a masz :D

imo:
-piracenie takiego 11letniego gotika czy dooma 1 z 92 roku to nie piratctwo;
-piracenie arcanii to nie piratctwo;
-ściagam grę kiedy zakładam, że będzie chujowa i wszystkie znaki na niebie, ziemi, ekranie i papierze mówią mi że będzie chujowa;
-kupowanie używanych gier uważam w zasadzie też za dość niemoralne, ale mam to w dupie, bo lubię pudełka na równi z banknotami i nie mam zamiaru przepłacać.

ale mi się wydaje,że bez piractwa nie byłoby rynku gier komputerowych.
co jak co ale to jest teoria tysiąclecia. gdyby nie stonki ziemniaczane nie byłoby kartofli.

Idąc takim tokiem rozumowania,to powinni zamknąć 80% użytkowników tego  forum lub nałożyć na nich karę,no bo w końcu modyfikowanie=zmienianie  czegoś w strukturach gier,programów itp(np.dodanie do gry Gothic jakiejś  postaci-w końcu twórcy gry jej nie umieścili,czyli dokładając  coś,popełniliśmy przestępstwo no nie?)
po to twórcy udostępniają narzędzia do moddingu żeby nie trzeba było zmieniać nic w strukturze gry, w exe, żeby nie modyfikować samego silnika - to jest nielegalne, a nie zmiana skryptu.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
No tak w sumie masz rację,ale zmiana startscreena to już wielka zbrodnia przeciwko twórcom gry^^

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#5 2011-02-12, 22:36(Ostatnia zmiana: 2011-02-12, 22:37)
nie rozumiem. "w sumie masz rację że można moddować ale moddowanie to już wielka zbrodnia przeciwko twórcom gry".
żadna zbrodnia, to jest w pełni legalne.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
ma na myśli chyba modyfikowanie już istniejących elementów, np. przerobienia startscreena z goticzka 1 z szarego na zielony

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Akurat miałem na myśli G2,ale właśnie chodziło o modyfikowanie instniejących elementów.A co mi tam,wyraziłeś prawie że dokładnie moją myśl  :ok:

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
wsadzasz zmodyfikowany startscreen (oryginał: goticzek) do goticzka. co za problem? Nie po to twórcy zrobili eksporter paczek żeby nie wypakowywać tych tekstur.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
wsadzasz zmodyfikowany startscreen (oryginał: goticzek) do goticzka. co za problem? Nie po to twórcy zrobili eksporter paczek żeby nie wypakowywać tych tekstur.

W myśli polskiego wydawcy jest to zbrodnia przeciw światu, który jednak w swej szczodrości przymyka oko na ten złowieszczy proceder. Starsi stażem pamiętają słynną petycję w sprawie polskich skryptów i odpowiedź cdp. Ostatecznie skrypty zrobił LMVIII a społeczność modderów przez dystrybutora została sprowadzona do roli złodziei żerujących na zasobach gry.

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
-ściagam grę kiedy zakładam, że będzie chujowa i wszystkie znaki na niebie, ziemi, ekranie i papierze mówią mi że będzie chujowa;
Ja tam w takim przypadku akurat takiej gry nie ściągam, ale kto to lubi :lol2:

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
W myśli polskiego wydawcy jest to zbrodnia przeciw światu, który jednak w swej szczodrości przymyka oko na ten złowieszczy proceder. Starsi stażem pamiętają słynną petycję w sprawie polskich skryptów i odpowiedź cdp. Ostatecznie skrypty zrobił LMVIII a społeczność modderów przez dystrybutora została sprowadzona do roli złodziei żerujących na zasobach gry.

Ano kiedyś było pierdolnięcie.
Podobno CDP zgłosił nas jako stronę stosującą nielegalne praktyki xD

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

#13 2011-02-13, 12:30(Ostatnia zmiana: 2011-02-13, 12:33)
Pamiętam jeszcze jak na gramie mieli jakieś problem, bo chcieliśmy utworzyć subportal traktujący o moddingu; rzeczy typu opisy, download itp. Banda idiotów i partaczy tam pracowała.

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Kurcze a jaka w końcu była odpowiedź CDP bo nie pamiętam?

"Wolna wola jest iluzją!"

"Biorąc pod uwagę, że wszechświat jest układem zamkniętym, w którym wszystkie ruchy cząstek elementarnych, będących bodźcami organizmów żywych są determinowane ruchami Browna trwającymi od wielkiego wybuchu."

Jednak czy wszechświat to tylko cząstki elementarne?

"I am the blade of TheModders!"

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

#15 2011-02-13, 15:17(Ostatnia zmiana: 2011-02-13, 15:17)
Kurcze a jaka w końcu była odpowiedź CDP bo nie pamiętam?

Thoro: (14:18)
no byla petycja i pozniej list do cdp z gothic.gram.pl tez wystosowalismy
Thoro: (14:18)
no to kurva idioci odpisali ze nie moga pomoc i w ogole powinnismy sie cieszyc ze toleruja bo modding jest nielegalny
Thoro: (14:19)
bo sobie dowolnie dysponujemy zasobami gry

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica
Gothic: Zmierzch Bogów - w zasadzie dobra gra, dobra to beki, ogromnej beki. :ok:  :D

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
pierdolisz mea co do 4. fakt faktem, jeśli ktoś używa windowsa, to powinien go kupić, ale nie można mimo wszystko porównywać tego do kradzieży pestek - bo jeśli ukradniesz pestki, to właściciel je straci. jeśli jedziesz na windowsie z neta - nic fizycznego nikomu nie zabierasz

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
pierdolisz ogro co do swojego posta, mówiłem o ogóle nie wiem, odczuciu sprawiedliwości czy ki chuj. kradniesz, ktoś traci kasę, którą powinien mieć a jej nie ma. Na pewno nie można powiedzieć że "windowsa można ściągnać więc jest darmowy".

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry