OTO POLSKA 1716022 5881

O temacie

Autor Thoro

Zaczęty 19.09.2010 roku

Wyświetleń 1716022

Odpowiedzi 5881

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Ale Razem taktycznie zagrało. W sumie propsuję.

Partia Razem póki co jawi się jako nowa jakość na polskiej scenie politycznej. Czekam tylko na jakieś akcje namacalne, a nie tylko te wirtualne. Niby działacze "wykryli" że bodajże łódzki uniwersytet zatrudnia ochroniarzy za lekko ponad 4 zł netto, ale imo to wciąż za mało. Moją sympatię zdobyli dobrymi pomysłami, trzeźwym podejściem do gospodarki i odejście od zachodnio-lewicowego frontu ideologicznego. Poza tym Razem jako pierwsza zainteresowała się I Hajnowskim Marszem Żołnierzy Wyklętych dzięki czemu Kancelaria Prezydenta usunęła wydarzenia ze swojej mapy na stronie internetowej, umieściła stosowne sprostowanie, a uczestnicy marszu przez wywołane zamieszanie medialne nie zostali wpuszczeni do dwóch kościołów. Dla kogoś spoza regionu sprawa błaha, dla mnie ważna. Poza tym został uwypuklony kontrast pomiędzy Razem a SLD; ta druga partia w ramach protestu wysmarowała tekst w stylu: narodowa hydra podnosi głowę, faszyści maszerują, NO PASARAN, humanizm, demokracja i pieseł.

Czekam na taką partię z prawej strony. Kukiz 15 miałby szanse, bo merytorycznie najlepiej działa w dzisiejszym parlamencie, ale problemem jest sam Kukiz i jego gorący temperament

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.

Kazzmir
O.D.A.L.

OTO POLSKA
#3921 2016-03-02, 11:33(Ostatnia zmiana: 2016-03-02, 11:39)
rozumiem że z powodu braku lewicy lepsza taka? gospodarczo od kukiza (i innych prawicowych) są tak daleko jak lewa i prawa ręka nigdy nie były xD

mój ojciec któremu brakuje do emerytury kilka lat, jest bez pracy i też szuka, oferują 5zł/h i chętnych jest cała masa. gdy porównać to z wynikami w branży gastronomicznej np w zakopanem gdzie dostają 10-12 złotych to oni tam zarabiają fortunę.

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Przecież Razem to czerwoni komunisci :lol2: Tak jak Miller - teraz, po odejsciu od koryta gada madrzej niż prawicowi korwin, Kukiz czy inni. A co za uszami ma i co swoje robil w trakcie koryta to przeciez kazdy wie ;)

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
chciałbym zrozumieć czemu wielki i opasły budżet jest dla taki dobry dla polaków.

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

mathsicist

OTO POLSKA
#3924 2016-03-02, 11:48(Ostatnia zmiana: 2016-03-02, 12:00)
mój ojciec któremu brakuje do emerytury kilka lat, jest bez pracy i też szuka pracy, oferują 5zł/h i chętnych jest cała masa.
I to jest wyzysk i to jest problem. Pracodawcy oferując pracę za takie psie pieniądze wiedzą do kogo celują: osoby które chcą dociągnąć do emerytury albo osoby które chcą dorobić na emeryturze. Oczywiście rozumiem że wolny rynek i ustawą się nie zlikwidujemy ubóstwa ale wydaje mi się że dla kogoś kto przepracował 40 lat w prosperującym (może nie u księgowego, ale wewnątrz zakładzu) zakładzie pracy dostać 5 zł za godzinę to jak dostać mokrą szmatą w pysk. Nie mówię już o sytuacji gdy ktoś miał swoją firmę i został zmuszony ekonomicznie do pójścia do takiej pracy.

rozumiem że z powodu braku lewicy lepsza taka? gospodarczo od kukiza (i innych prawicowych) są tak daleko jak lewa i prawa ręka nigdy nie były xD
Chciałem powiedzieć że Razem wygląda na dobrą partie niezależnie od tego po ktorej stronie stoi. I chciałbym zobaczyć podobną partię po prawej stronie barykady. Lubię Kukiza, głosowałem na niego i znowu bym zagłosował, ale jego niektóre wypowiedzi czy wpisy na facebooku nie podobają mi się.

Przecież Razem to czerwoni komunisci :lol2:
co to znaczy według ciebie?

EDIT:
chciałbym zrozumieć czemu wielki i opasły budżet jest dla taki dobry dla polaków.
ciężko odpowiedzieć jak tak stawiasz pytanie. Wydaje mi się że takie są oczekiwania polaków i w takiej kulturze politycznej żyjemy. Swój czas zarówno na dziki kapitalizm jak i drapieżny kapitalizm powojenny (moje autorskie określenia) przepadł, wrócić do tego nie możemy. Dlaczego? Patrz wyżej, poza tym zostaliśmy skolonizowani gospodarczo co też wymaga pewnych regulacji. Prawdopodobnie stopniowo dałoby się odcinać Polaków od kroplówki i nie widzę w tym nic złego tylko nie do momentu likwidacji NFZu, publicznej oświaty, służb mundurowych oraz likwidacji emerytur wypłacanych przez państwową instytucję. Osobiście wolę żyć w społeczeństwie gdzie relatywnie najbiedniejszych stać na telefon, pójście do kina czy nowe sportowe buty. Tak to wygląda na zachodzie. Możemy też aspirować do państw o niskich podatkach gdzie najbiedniejszy jest naprawdę biedny, a najbogatszy ma prywatne zoo.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Chociazby zjebany podatek 90% dla bogatych, dzieki czemu wszyscy z wiekszymi interesami spierdoliliby z Polski? Komunizm sie chyba opierał na maksymie: ,,zabierzemy tym co mają, damy tym co nie mają a potem im też zabierzemy bo przecież juz maja"?

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Chociazby zjebany podatek 90% dla bogatych, dzieki czemu wszyscy z wiekszymi interesami spierdoliliby z Polski? Komunizm sie chyba opierał na maksymie: ,,zabierzemy tym co mają, damy tym co nie mają a potem im też zabierzemy bo przecież juz maja"?
Wydaje mi się że idea komunizmu (marksizmu) była o wiele szersza i ciężko ją zamknąć w ramach jednego powiedzenia. Ale niech będzie. Co do pomysłu Razem na podatek: komentowałem już pomysł na 70% dla najbogatszych. Ogólnie pomysł niegłupi chociaż nie jestem do niego przekonany do końca. Argumentacja pomysłodawcy jest przekonywująca. Podatek nie miał zwiększyć wpływów do budżetu tylko miał slużyć jako proste narzędzie do powstrzymania prezesów spółek państwowych i prywatnych do wypłacania sobie pensji +500 tyś zł rocznie. Zamiast tego mogliby te pieniadze które oddaliby fiskusowi przeznaczyć na rozwój firmy czy pensje dla pracowników.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
+500 tyś zł rocznie. Zamiast tego mogliby te pieniadze które oddaliby fiskusowi przeznaczyć na rozwój firmy czy pensje dla pracowników.

to jest tak jak z biednymi ludźmi, zbierają rok na wakacje - taki bogaty (państwowe rozumiem i popieram)  w swojej własnej firmie miałby składać rok na zakup domu za kilka milinów? wszyscy inni nie mają dużego wyboru, ale oni mają, powstrzymywanie ich takim podatkiem jest gupie. sądzenie że nie chcą dla swoich firm dobrze, że ich nie rozwijają, że nie inwestują, że nie zatrudniają nowych pracowników to jeszcze gupsze ze strony polityków.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

OTO POLSKA
#3928 2016-03-02, 12:17(Ostatnia zmiana: 2016-03-02, 12:31)
omentowałem już pomysł na 70% dla najbogatszych
To jest bardzo niesprawiedliwe przeinaczenie tego co postulowała partia Razem.
Podatek 75% miał dotyczyć jedynie tej części rocznego dochodu która przekracza 500 tys. zł.
Oznacza to że zarabiając 501 tys. zł. rocznie, 500 tys będzie objęte niższą stawką, a jedynie pozostały 1 tys. zostanie objęty stawką 75%.

Pełna tabela: http://partiarazem.pl/kalkulator/
0% dla dochodów poniżej dwunastokrotności minimum socjalnego,
22% dla dochodów powyżej dwunastokrotności minimum socjalnego (na potrzeby kalkulatora: 12 000 zł),
33% dla dochodów powyżej 60 tys. zł rocznie,
44% dla dochodów powyżej 120 tys. zł rocznie,
55% dla dochodów powyżej 250 tys. zł rocznie,
75% dla dochodów powyżej 500 tys. zł rocznie.

Programiści niestety załapaliby się do tych uderzonych po kieszeniach, osobiście uważam jednak że jest to warte tego jak potencjalnie poprawiłaby się sytuacja miażdżąco większej części społeczeństwa. Według wyliczeń partii dla 90% obywateli dochody netto wzrosłyby albo przynajmniej nie znalały. Jedynie co dziesiąta osoba zarabiałaby w różnym stopniu mniej.

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
omentowałem już pomysł na 70% dla najbogatszych
Gdzie przeinaczyłem postulat partii Razem? Oczywiście masz racje co do całości, tak przecież działa podatek dochodowy.

+500 tyś zł rocznie. Zamiast tego mogliby te pieniadze które oddaliby fiskusowi przeznaczyć na rozwój firmy czy pensje dla pracowników.

to jest tak jak z biednymi ludźmi, zbierają rok na wakacje - taki bogaty (państwowe rozumiem i popieram)  w swojej własnej firmie miałby składać rok na zakup domu za kilka milinów? wszyscy inni nie mają dużego wyboru, ale oni mają, powstrzymywanie ich takim podatkiem jest gupie. sądzenie że nie chcą dla swoich firm dobrze, że ich nie rozwijają, że nie inwestują, że nie zatrudniają nowych pracowników to jeszcze gupsze ze strony polityków.
Sorka, nie widzę analogi.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
...jeżeli politycy uważają że trzeba podatkami zmuszać właścicieli do inwestowania w swoje własne przedsiębiorstwa to są idiotami.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
komentowałem już pomysł na 70% dla najbogatszych
Gdzie przeinaczyłem postulat partii Razem? Oczywiście masz racje co do całości, tak przecież działa podatek dochodowy.
Chodziło mi o sformułowanie "70% dla najbogatszych", które dla typowego czytelnika (przynajmniej tego forum) ma inny wydźwięk niż "70% dla części dochodu przekraczającej 500k". Nie zdziwiłbym się gdyby wiele osób rozumiało to pierwsze jako 70% od całości dochodu, co oczywiście byłoby absurdalne.

Ogólnie czytałem wcześniej mało twoich postów i jestem pod wrażeniem poziomu dyskusji, przynajmniej w tym temacie :D
Miła odskocznia od poziomu jaki prezentuje tutaj Werewolf (bez urazy). Nie chodzi mi tu o to z czyją stroną się zgadzam, ale o retorykę.

CzlowiekGejzer

CzlowiekGejzer

Użytkownicy
Wszyscy skończymy w Choroszczy
posty274
Propsy124
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Wszyscy skończymy w Choroszczy
Jeżeli nie zauważyliście przez te 20 lat czy ile wy tam żyjecie,że demokracja się Polsce nie sprawdza czytaj tępaki przy urnach głosy nieważne,dwie kadencje władzy PO itp.
Można zauważyć tendencje do wybierania pasożytów czyli PO,PSL(ZSL),Nowoczesna.
Tendencje do wybierania umiarkowanych patriotów czyli PiS.
Tak więc w jednej kwestii zgadzam się z Korwinem demokracja w wykonaniu polskim to ustrój zjebany.
Bo zawsze ludzie dadzą się omamić,okłamać a jak już wyjdzie że partia to kolejni złodzieje to takie "Krzyśki" marudzą przed telewizorem że Kaczor chuj a żaden z tych jełopów nie pójdzie zbierać podpisów na wotum nieufności.
Tak więc do meritum potrzebny jest jakiś dyktator,król,naczelnik a to dlaczego że po prostu Polacy są zbyt głupi na demokrację,możecie mnie za to zjechać ale prawdy nie zakłamiecie.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.

Kazzmir
O.D.A.L.

OTO POLSKA
#3933 2016-03-02, 12:48(Ostatnia zmiana: 2016-03-02, 13:10)
props  :ok: jedna uwaga, nie nazywałbym tego głupotą, raczej niewiedzą, brakiem wyobrażenia tego że politykę można prowadzić inaczej, że można nie kłamać, że można nie lubić swojego państwa które manifestuje się przez kretyńską politykę  itd

av wszyscy piszący bez błędów i rozsądnie czują się docenieni, nawet gdy nas nie wspominałeś xD

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Gdyby media były obiektywne, i nie pokazywały pod publikę partii to ludzie by inaczej głosowali.
To jest przede wszystkim problem. 

CzlowiekGejzer

CzlowiekGejzer

Użytkownicy
Wszyscy skończymy w Choroszczy
posty274
Propsy124
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Wszyscy skończymy w Choroszczy
Gdyby ludzi mieli coś w głowie nie oglądaliby by gównomediów

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Miła odskocznia od poziomu jaki prezentuje tutaj Werewolf (bez urazy)

Nie mam o co sie urażać bo wiem doskonale, że zamiast jasno i klarownie przedstawić swoje racje i argumentować, to robie to w sposob chaotyczny, bezkompromisowy i najezdzam na benzadziejnego człowieka pseudonimem krul :D

KOMPUTER:
Spoiler

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
czemu nie na tuska, schetyne, kłopotka, morawieckiego, żelichowskiego, tylko uparłeś się na jedynego rozsądnego polityka spoza układów po okrągłostołowych...

jesteś złośliwy wiem i rozumiem, ale że idiota, nie żal ci?

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany

Maciej

OTO POLSKA
#3938 2016-03-02, 14:37(Ostatnia zmiana: 2016-03-02, 16:15)
Gdyby ludzi mieli coś w głowie nie oglądaliby by gównomediów
Stary, większość takich ludzi to po 50 ludzie. Jak oni nie siedzą na internecie to skąd mają wiedzieć o tym?  Z fusów wróżą?  :facepalm:  Moi dziadkowie w ogóle komputera nie mają, więc nie oczekuj od nich za wiele. Oni po prostu nie biorą pod uwagę tego. Mi po prostu tych ludzi żal że na marszach kod bronią tych kanalii, którzy plują polakom w twarz.

Może wreszcie PiS się weźmie za nich.

@ DOWN - Zdaje sobie sprawę. Jednak wolałbym aby właśnie prawica przejęła media :D

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
Stary, większość takich ludzi to po 50 ludzie. Jak oni nie siedzą na internecie to skąd mają wiedzieć o tym?  Z fusów wróżą?  :facepalm:  Moi dziadkowie w ogóle komputera nie mają, więc nie oczekuj od nich za wiele. Może wreszcie PiS się weźmie za tych wszystkich lewackich dziennikarzy.

skoro jedni byli lewaccy, następni będą prawicowi, uważasz że tak to powinno wyglądać? obiektywna i wolna prasa w zasadzie nie istnieje. szarpanie się i oczekiwanie że skrajne strony potrafią wyprowadzić obiektywność na prostą jest naiwne.

0 użytkowników
Do góry