Miałem nie rozwijać myśli, bo to w ogóle żal pisać, no ale mam chwilkę czasu przed autobusem (zauważ żelazko, że już sam autobus to dobro z jakiego nasz umorusany przodek nie mógłby skorzystać). Na nasze czasy można narzekać, że sól nie taka, że szynka tylko w 50% jest szynką, że mcdonald itd. Jednak my w przeciwieństwie do brudnych przodków mamy wybór - soli kiedyś nie było, zdrową żywność można kupować w odpowiednich miejscach, do maca nikt ci nie każe zaglądać. Nie będę pisał o banialukach jak postęp medycyny i to, że średnia długość życia się znacząco wydłużyła bo to nawet dla ciebie powinno być dość proste. Cieszę się, że zimą przy -10 nie muszę siedzieć na dworze tylko grzeję dupę z dziewczyną przy kominku popijając wino, nie martwiąc się, że według statystyk za kilkanaście lat umrę jak by było kiedyś. Ba! w ogóle bym teraz nie żył, tylko zmarłbym w ciężkich męczarniach w wieku 15 lat na chorobę, na którą mi się niestety zachorowało. Cieszę się, że mogę na szybko wpieprzyć makaron ze słoika i szybko wypieprzać na autobus. Jeśli przeszkadza, że nie wiesz co jesz to wystarczy obrócić słoik na drugą stronę i sobie przeczytać na etykiecie. Fakt, że większości z tych rzeczy matka natura nie wymyśliła w żaden sposób nie przeszkadza by codziennie robić sobie zdrowe jedzenie... najlepiej na ognisku i bez przypraw. Cieszy mnie to, że w każdej chwili mogę sobie wyjść na rower, na tenisa, na rolki i uprawiać sporty, o których ubrudzeni przodkowie mogli jedynie pomarzyć. W każdym miasteczku jest boisko do koszykówki. Jeśli nie jesteś typem sportowca, tylko spasłym grubasem - nie przejmuj się, znaleziono sposób by i takim zapewnić rozrywkę - graj w gry komputerowe. Mamy swobodny dostęp do edukacji, możemy się rozwijać w dowolnym kierunku jaki chcemy, słuchać teorii i wyznawać religię jaką uznamy za słuszną. Mamy ogromne możliwości jakich kiedyś nie było i nie wiem jakim trzeba być zjebem żeby tego nie dostrzegać. Jak ktoś tylko siedzi na dupie i płacze, że nie wie dokąd kupa leci i uważa, że w czasach, w których lekarze pracowali bez mycia rąk z kupą działo się coś lepszego niż teraz to imo powinien się jak najprędzej udać do lekarza.