UWAGA: Od razu zaznaczę, że nigdy wcześniej nie przeglądałem screenów z GWW ani nie grałem w żadne demo(co najwyżej widziałem filmiki na youtube), a poniższa ocena bazuje tylko i wyłącznie na opisie i screenach umieszczonych w tym temacie.
Nadal zbytnio nie rozumiem, jak będzie wyglądać ów losowość w praktyce. Będzie jakiś zarys fabuły, której rozwój będzie losowy, czy może od początku do końca będą to różne questy, które na dłuższą metę nie będą opowiadały jakiejkolwiek historii?
Co do screenów, to ja niestety również się zgodzę, że są NIE NAJLEPSZE.
1 screen - Osobiście zawsze byłem fanem prostoty, więc tak nawalone pfx'y wprawiają mnie w lekkie zniesmaczenie (już nie wspominając o tym, że połączenie sraczkowato-czerwonego z niebieskim jest dla mnie kompletnym failem). Do tego widzę (prawdopodobnie) góry w tle. Mam nadzieję, że to jest tylko tak kiepsko zrobiony screen, bo wyglądają koszmarnie. Mesh jest nie dość, że kanciasty, to jeszcze jest niesamowicie rozciągnięty na wszystkie strony świata(myślałem, że to jakiś błąd, ale skoro dodaliście to do screenów, to rozumiem, że nie), ponadto tekstura na nich wygląda na całkowicie rozciągniętą(co ciekawe, po prawej stronie jest już ok).
2 screen - Zbroja jest straszna(tak, też tak uważam). Zawsze uważałem, że smoki są wielkimi stworzeniami, kilkakrotnie przewyższającymi człowieka, więc zdziwiłem się, gdy ujrzałem na waszej zbroi dwie głowy smoka wielkości dłoni plus skrzydełka, które faktycznie wyrastają z tyłka(dopiero teraz to zauważyłem). Osobiście na waszym miejscu usunąłbym ją, lub wrzucił do jakiejś jaskini jako "easter-egg", gdyż na normalną zbroję to się nie nadaje. Sam domek na drzewie pominę, choć napiszę może, że zmieniłbym teksturę drewna, gdyż ta jest nieładna.
3 screen - Sam screen byłby ładny, gdyby nie parę "szczególików". Na początek zacznę od pfx'u. Jest o wiele za gęsty! Jak dla mnie, pojedyncze promienie słoneczne powinny się pojawiać w o wiele większych odstępach, tak jak to jest w oryginalnym Gothicu i nie powinny być tak blisko ziemi, a raczej lekko wyglądać znad liści. Te listki, leżące na ziemi po prawej stronie obrazka, jak dla mnie powinny zniknąć. Widać bardzo wyraźnie, że odstają od ziemi, no i poza tym robią ją nieprzyjemnie płaską(tak w ogóle to śmiem twierdzić, że są przeznaczone na taflę wody, a nie na ziemię). Ponadto wszystkie liście są tak samo ustawione, co zamiast poprawiać efektu go niszczy. Te krzaki po lewej stronie też są brzydkie, a raczej ich tekstura. Jest po prostu w za małej rozdzielczości i zbyt rozciągnięta(a przynajmniej taka mi się wydaje).
4 screen - Te odstające trójkąty są brzydkie, reszta jest ok.
5 screen - Nie mam nic do zarzucenia, wygląda nieźle, choć może zieleń jest zbyt "soczysta". ;>
6 screen - Te ruiny są zbyt kanciaste jak na możliwości Gothica, naprawdę. Poza tym imo pajęczyna psuje efekt, choć może, gdybyście zrobili ją mniej widoczną, byłaby ok.
7 screen - Znowu pajęczyna. Rozumiem, że potrafi dodać trochę klimatu, ale tak dużej pajęczyny nigdy nie widziałem w żadnym lesie czy bagnie, ani nawet u mnie w piwnicy. Jeśli nie macie zamiaru dodać w ich pobliże pająków wielkości człowieka(pzdr4 Tomb Raider Underworld), to radziłbym je usunąć. Poza tym fajna by była zielona mgła, ale z tego co kojarzę, to jest ona tylko w G2, mam rację?
8 screen - Ten miecz to jest przeróbka orkowej zguby? Wykonanie jak dla mnie jest potwornie kiepskie i NAPRAWDĘ radziłbym wam to usunąć. Odnośnie lokacji, to nie podoba mi się czerwone światło wokół NIEBIESKIEGO kamienia. Jak dla mnie powinno być tego samego koloru co kamień.
9 screen - Naprawdę jestem fanem prostoty, więc gdy to zobaczyłem, to spadłem z krzesła. Okropny kolor i okropny efekt. Jak dla mnie zaklęcie powinno robić o wiele mniej szumu wokół siebie
10 screen - Nie potrafię napisać nic konkretnego tutaj. Po prostu całość mi się nie podoba.
Ogólnie ocena końcowa to 3. Pewnie byłaby większa, gdybym wiedział coś więcej o fabule, ale nie wiem, więc po co mam zawyżać.