Drewniana misa 65742 113

O temacie

Autor Buła

Zaczęty 13.01.2010 roku

Wyświetleń 65742

Odpowiedzi 113

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
a jaki problem ściągnąć gmaxa (chyba 20mb) albo w ostateczności marmoseta?

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Przepraszam, ale czy ściany miski Avallach składają się z większej ilości desek na zewnątrz niż wewnątrz?  :D

"Wolna wola jest iluzją!"

"Biorąc pod uwagę, że wszechświat jest układem zamkniętym, w którym wszystkie ruchy cząstek elementarnych, będących bodźcami organizmów żywych są determinowane ruchami Browna trwającymi od wielkiego wybuchu."

Jednak czy wszechświat to tylko cząstki elementarne?

"I am the blade of TheModders!"

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
będzie rozsądny. dla mnie robienie dziesiątek tekstur pod jakąś głupią balę do mycia psiochy to przerost formy nad treścią.
Ale co to byłaby za sprawiedliwość, skoro u mnie viewport nawet nie wyświetla speculara i normala?

Cytat: Avallach link=topic=8430.msg78765#msg78763 date=Jan 17 2010, 02:08 PM\'
ja mogę co najwyżej robić screeny z podglądu w crazybumpie :/
Ja nawet nie mam podglądu w CrazyBumpie.

Cytat: Fenix link=topic=8430.msg78787#msg78763 date=Jan 17 2010, 03:36 PM\'
Przepraszam, ale czy ściany miski Avallach składają się z większej ilości desek na zewnątrz niż wewnątrz?  :D
Wydaje Ci się, i tu i tu jest po 14.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Ale co to byłaby za sprawiedliwość, skoro u mnie viewport nawet nie wyświetla speculara i normala?

no to wszyscy podsyłają mi czy jakiej kolwiek innej osobie wszystkie modele i robimy na jednym kompie

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Drewniana misa
#44 2010-01-17, 16:07(Ostatnia zmiana: 2010-01-17, 16:35)
Na zewnątrz polygony muszą być szersze, bo i promień koła jest większy.

//Edit By Fenix: No wiem, ale na początku myślałem, że jeden "pasek" na teksturze to jest cały obwód, a nie połowa. I dlatego teoretyczna grubość czegoś takie wyszła mi dość... niemożliwa :/

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
no to wszyscy podsyłają mi czy jakiej kolwiek innej osobie wszystkie modele i robimy na jednym kompie
Jestem za tym.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3699
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Mały wip:
Jeszcze speca i diffa  poprawe :D

Abubaker

Abubaker

Użytkownicy
posty86
Propsy10
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Abubaker

Drewniana misa
#47 2010-01-17, 18:43(Ostatnia zmiana: 2010-01-19, 17:20)
Avallach jak uzyskałeś taki efekt? W normalkach siedzę naprawdę krótko, a kiedyś trzeba się nauczyć więc byłbym rad z paru rad.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Drewniana misa
#48 2010-01-17, 19:47(Ostatnia zmiana: 2010-01-17, 19:55)
Avallach jak uzyskałeś taki efekt? W normalkach siedzę naprawdę krótko, a kiedyś trzeba się nauczyć więc byłbym rad z paru rad.
Ja siedzę w normalkach od wczorajszego wieczora, to moja pierwsza praca z wykorzystaniem czegokolwiek oprócz diffuse#msgote author=Abubaker link=topic=8430.msg78849#msg78849 date=1263754029]Avallach jak uzyskałeś taki efekt? W normalkach siedzę naprawdę krótko, a kiedyś trzeba się nauczyć więc byłbym rad z paru rad.[/quote]
Ja siedzę w normalkach od wczorajszego wieczora, to moja pierwsza praca z wykorzystaniem czegokolwiek oprócz diffusea :)
Fakturę drewna skopiowałem z diffuse, zmieniłem na odcienie szarości i zwiększyłem kontrast.
Pozostałe wgłębienia i wypukłości stworzyłem wzorując się na diffuse oraz UV#msgote author=Abubaker link=topic=8430.msg78849#msg78849 date=1263754029]Avallach jak uzyskałeś taki efekt? W normalkach siedzę naprawdę krótko, a kiedyś trzeba się nauczyć więc byłbym rad z paru rad.[/quote]
Ja siedzę w normalkach od wczorajszego wieczora, to moja pierwsza praca z wykorzystaniem czegokolwiek oprócz diffusece.
Nie potrafię wytłumaczyć ci do końca czym się kierowałem przy umieszczaniu konkretnych elementów, np. kiedy chcesz wygładzić jakąś krawędź "zewnętrzną" to całą ją mocno i grubo przyciemnij. Warto zamalowywać na czarno nawet obiekty których nie ma na diffuse, np sęki, bardzo podnosi to realizm. Dbaj też o detale, np główki śróbek rób jako białe kółka o ostrej krawędzi z przeprowadzoną przez środek cienką ale wyraźną czarną kreską.
Pomyśl też o realizmie konstrukcji, uchwyty są przedłużeniem desek, a na denku muszą być widoczne odstające dolne krawędzie desek tworzących ścianki. Dodatkowo poprzeczne krawędzie desek mogłyby by mieć widoczne słoje i nieco jaśniejszy kolor niż ścianki boczne.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3699
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Co do renderowania. Myśle, że gdy skończy się czas na oddawanie prac, Buła ( ;]  ) zbierze po prostu tekstury od uczestników i wyrenderuje każdą prace po kolei z takimi samymi parametrami (będzie zmieniał jedynie tekstury, bez zmian świateł etc.)
Z 2 rendery od przodu + jakiś render zbiorowy
Co wy na to?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Drewniana misa
#50 2010-01-18, 17:40(Ostatnia zmiana: 2010-01-18, 17:41)
Jestem przeciwny, uważam że renderem najlepiej zajmie się sam autor bo to jemu przecież zależy na możliwie najlepszym zaprezentowaniu swojej pracy. Co do rendera robionego przez kogoś "z zewnątrz" to uważam że można zrobić jeden wspólny, taki "kontrolny" dla widzów aby mogli porównać bezpośrednio modele. Jednak do indywidualnej prezentacji według mnie powinny zostać użyte własnoręcznie zrobione screeny.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Co do rendera robionego przez kogoś "z zewnątrz" to uważam że można zrobić jeden wspólny, taki "kontrolny" dla widzów aby mogli porównać bezpośrednio modele. Jednak do indywidualnej prezentacji według mnie powinny zostać użyte własnoręcznie zrobione screeny.

i tak powinno być

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Jestem przeciwny, uważam że renderem najlepiej zajmie się sam autor bo to jemu przecież zależy na możliwie najlepszym zaprezentowaniu swojej pracy. Co do rendera robionego przez kogoś "z zewnątrz" to uważam że można zrobić jeden wspólny, taki "kontrolny" dla widzów aby mogli porównać bezpośrednio modele. Jednak do indywidualnej prezentacji według mnie powinny zostać użyte własnoręcznie zrobione screeny.
Nie każdy umie dobrze wyrenderować. Sam widzisz, ludzie nie potrafię nawet ustawić w renderze normala i speca.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Drewniana misa
#53 2010-01-18, 17:56(Ostatnia zmiana: 2010-01-18, 18:04)
Nie każdy umie dobrze wyrenderować. Sam widzisz, ludzie nie potrafię nawet ustawić w renderze normala i speca.
No to niech kto chce prosi innych. Nie ograniczajcie wszystkich tylko dlatego że ktoś nie byłby w stanie podołać stworzeniu rendera. Zarówno potrzeba sprawiedliwego porównywania jak i umożliwienia startu nie umiejącym renderować są do zaspokojenia w prostszy, opisany już przeze mnie sposób.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
żadnych renderów.

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Co to za problem ściągnąć już tego Marmoseta i tam wyrenderować?
Wystarczy dosłownie wczytać model i tekstury i pokręcić trochę światłem.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
nie bo ten program robi kisiel nie render. zrób to w maxie a jak nie masz technicznych możliwości to poproś kogoś innego

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Drewniana misa
#58 2010-01-18, 21:36(Ostatnia zmiana: 2010-01-18, 21:37)
nie bo ten program robi kisiel nie render. zrób to w maxie a jak nie masz technicznych możliwości to poproś kogoś innego
Co do Marmoseta chyba masz rację, co prawda nie umiem się nim posługiwać, ale crazybumpem niby też nie umiałem, a jednak w osiągniętych rezultatach kisielach różnica jest dość duża:
http://ifotos.pl/img/Beztytulu_xxasra.jpg -  Marmoset :D
http://ifotos.pl/img/Beztytulu_xxwsrr.jpg - okienko podglądu Crazybumpa :roll:

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Noi tu masz tą różnicę. w crazybump wygląda wszystko ładnie, jednak nijak ma się to do rzeczywistego wyniku w grze.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry