W kronikach żydowskich widnieje jako heretyk i mag, u rzymian jako rebeliant.
Oglądałem bardzo ciekawy film na ten temat:
http://www.youtube.com/watch?v=LvVgTl5MOYMCo warto tutaj zaznaczyć, nie jest to "ateistyczna propaganda", bo w filmie wypowiadają się chrześcijańscy bibliści, a główna konkluzja to: "no fajnie, ale Jezus i tak zmartwychwstał". Najważniejsze punkty:
- Jezus był partyzantem,
- próbował zreformować religię żydowską,
- po jego śmierci uczniowie podzielili się na dwa stronnictwa: jedno koszerne pod przywództwem Jakuba, drugie pod przewodnictwem Pawła, który chciał rozpowszechnić religię na całe Imperium Rzymskie,
- Paweł nie znał Jezusa, wiele informacji zawartych w Biblii wymyślił, często żeby dopasować nową religię do starych (25 grudnia, Trzej Królowie, niepokalane poczęcie itd.),
- cztery ewangelie zostały napisane pod dyktando Pawła,
- pozostałe ewangelie napisane przez stronnictwo Jakuba zostały odrzucone przez stronnictwo Pawła,
- Paweł chciał się wkupić w łaski Rzymian i nie mieć z nimi problemów, więc w ewangeliach nie ma praktycznie nic o Rzymianach, mimo że Palestyna była wtedy pod ich okupacją,
- stronnictwo Jakuba, jako że chciało być wąskim gronem w dużej mierze zbliżonym do pierwotnej religii, szybko zanikło.
I BTW, może ktoś wie, czemu nie świętujemy tej daty jako nowego roku? Tzn czemu kalendarz jest tak przesunięty że przesilenie nie wypada 30 grudnia lub 1 stycznia? Jak to było od początku stworzenia kalendarza?
Też mnie to interesuje. Czy jest to związane z niedokładnością kalendarza juliańskiego i usunięciem paru dni w kalendarzu gregoriańskim?
PS: Jakby na tM zrobić sondę, to chyba jakieś 80% jest ateistami...
Nie, okazałoby się że 80% spośród wypowiadających się na ten temat osób jest ateistami, natomiast katolicka reszta nie wypowiada się bo nic na te tematy nie wie. Zapewne w "Pytaniach i problemach" jest więcej katolików niż w Offtopie.
Dziadek, Fora internetowe, różne źródła informacji w internecie
Poszukaj informacji na ten temat bo chciałbym się upewnić.
PS: Wydaje mi się że tytuł tematu jest nieodpowiedni - jedni będą pisać o Jezusie, inni o "rodzinnych świętach". Czy to ma sens?