Linux 186292 360

O temacie

Autor V3Q

Zaczęty 10.09.2009 roku

Wyświetleń 186292

Odpowiedzi 360

Beniak xdd

Beniak xdd

Użytkownicy
posty17
Propsy1
  • Użytkownicy

Beniak xdd

Linux
#20 2009-09-23, 14:10(Ostatnia zmiana: 2009-09-23, 14:11)
Też dzisiaj dostałem paczuszke z linuxem z taką samą płytką jak ty (ale dziwny zgieb okoliczności :(  ) + 4 naklejki z napisen "Ubuntu"  :D

sebinho

sebinho

Użytkownicy
posty339
Propsy44
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Też dzisiaj dostałem paczuszke z linuxem z taką samą płytką jak ty (ale dziwny zgieb okoliczności :(  ) + 4 naklejki z napisen "Ubuntu"  :D

I ja również :(  Kompletnie o tym zapomniałem, a tu niespodzianka :P

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Ha - ja tak samo, zupełnie o tym zapomniałem, i przyszło :D  Podobno można było na raz zamówić trzy darmowe cedeczka: Ubuntu zwykłe, Kubuntu, i Kubuntu Server, ale ja tak nie próbowałem.

PS:
Cytat: Wymarly\'
zgieb
:(

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Jak przeczytałem twojego posta to zacząłem się właśnie zastanawiać kiedy do mnie przyjdzie, a tu proszę. Właśnie dotarło. Nie wiecie czy mogę bezpiecznie zainstalować Ubuntu razem z XP? Chodzi tu o jakiś wygodny boot manager, najlepiej taki który normalnie automatycznie ładowałby windę, a pingwinka tylko jeśli wcisnę jakiś klawisz w ciągu powiedzmy 5 sekund.

muttley

muttley

Użytkownicy
posty567
Propsy381
  • Użytkownicy

muttley

Linux
#24 2009-09-23, 18:44(Ostatnia zmiana: 2009-09-23, 18:45)
@Ava
Musisz w Grubie przestawić - dać wpis z Windowsem na początek pliku :D

@Topic
Do mnie też doszło :(

Zamówiłem jeszcze Kubuntu :(

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.

V3Q
Złote Wrota

Linux
#25 2009-09-23, 18:48(Ostatnia zmiana: 2009-09-23, 18:57)
Ja dostałem tylko Desktop Edition, nie wiedziałem, że można coś jeszcze :(  

Hm, niedługo będę robił format, to może ubuntu zastąpi windę, bo nie mam miejsca na dwa ;/

PS. Widzę, że niektóre linuxy są w wersjach darmowych i płatnych, na czym polegają te różnice? Tylko na "namacalnej" wersji.

muttley

muttley

Użytkownicy
posty567
Propsy381
  • Użytkownicy
Z tego co wiem to Mandriva jest płatna ?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Linux
#28 2009-09-23, 19:22(Ostatnia zmiana: 2009-09-23, 19:23)
: O

Płatny linux? Niemożliwe. Chyba, że chodzi o to, że mają sklepiki i tam sprzedają swoje linuxy.  Róznią się chyba tym, że kupując je, fundujesz twórców tychże linuxów, i może jeszcze ładne pudło dostajesz.

Ubuntu ma środowisko GNOME, Kubuntu KDE.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Linux
#29 2009-09-23, 19:33(Ostatnia zmiana: 2009-09-23, 19:35)
Dotąd korzystałem z dystrybucji Slackware'a korzystających z KDE (m.in. Slax), uważacie że Gnome jest lepsze? Aplikacje z jednego chodzą też pod drugim, nie?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
To samo środowisko graficzne, programy muszą działać (poza dekoratorami, a i to powinny mieć support do obu środowisk). Miałem knoppixa (KDE) i Ubuntu (GNOME), zdecydowanie wolę gnome. Niby nie widziałem KDE z compizem, tylko gnome, ale sama funkcjonalność: dwa paski to duże ułatwienie.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Właśnie, jak już o pieniądzach mowa. Na jakich zasadach zarabiają właśnie firmy podobne do tej?

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy
kiedyś także dostałem ubuntu na adres

ale powiem Wam jedną rzecz dla której ni ch.. bym przesiadł się na stałe na linuxa
sterowniki, pamiętam jak męczyłem się z instalacją sterowników do zintegrowanej karty bezprzewodowej, niby na płycie były stery ale te oczywiście nie działały(instrukcja była, oczywiście co najmniej 20 pojebanych kroków jak to gówno zanistalować) znalazłem na necie, robię krok po kroku jak tam opisali :)  oczywiście nie działa, kombinuję samemu z tym co w necie znalazłem, raz, drugi, trzeci, jakoś udało się zainstalować, ale oczywiście trzeba było je jakoś uruchomić, na stronie było podane jakie komendy, ale nawet ci kolesie nie wiedzieli jak pokolei, siup komenda jedna druga... tak kombinowanie przez 20 minut raz ta potem ta i różne kombinacje(komend było z 10)..  po dłuższym czasie udało się, działa
ale musiałem od nowa odpalić kompa i co się okazało ? znowu trzeba wpisywać komendy, a w tym niby gównianym windowsie, wkładam płytkę, biorę instaluj, dalej, ok, dalej i wszystko PERFEKCYJNIE działa :P

jeszcze straszną kwestią jest to że na linuxa nie ma sporej części programów, ale z tym powiedzmy da się powalczyć(wine)...

Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
ogólnie największym mankamentem linuxa jest brak wsparcia dla owego przez producentów sprzętu i oprogramowania oraz brak kompatybilności z wieloma usługami i aplikacjami. choćby nie wiem jak fajny interfejs by miał i w jak ładne pudełka to pakowali to zawsze pozostanie systemem dla geeków i pasjonatów ze względu na to pierwsze. pomijając już fakt, że przeciętny użytkownik komputera nie potrzebuje niczego ponad windows, w którym z resztą ma od razu masę dziadowych i impotenckich programów potrzebnych do pracy.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
przeciętny użytkownik komputera nie potrzebuje niczego ponad windows, w którym z resztą ma od razu masę dziadowych i impotenckich programów potrzebnych do pracy.
Dziadowych i impotenckich? Ale czego chcieć więcej? Windows nie jest zły, powiedziałbym, że jest nawet dobry. Jeśli ktoś zastanawia się nad wyborem Ubuntu czy Windows 7, to niech wybierze 7. Dzięki temu zaoszczędzi sobie czasu i nerwów.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Mam teraz sevena. Gdyby nie to, że mój nowy komputer ostatnimi czasy służy mi wyłącznie do najnowszych gier (czego wine tak szybko nie obsłuży), to miałbym linucha.

ogólnie największym mankamentem linuxa jest brak wsparcia dla owego przez producentów sprzętu i oprogramowania oraz brak kompatybilności z wieloma usługami i aplikacjami.

kurde, instalowałem go na bardzo różnych komputerach, i nigdy nie zdarzyło mi się instalować żadnych sterowników (poza grafiką, ale to prościzna).

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Linux
#36 2009-09-28, 19:44(Ostatnia zmiana: 2009-09-28, 19:46)
Dziadowych i impotenckich? Ale czego chcieć więcej?
Jeśli kogoś zadowalają takie hity jak:
- ms paint (tak bardzo popularny przy "retuszu")
- ie 6, które zostało oficjalnym bękartem internetu
- wmp, które jest nieczytelne, przeładowane bezsensownymi funkcjami i usługami z których nikt nie korzysta
- outlok express
- games for windows
- msn
- masa różnych usług i aplikacji przeznaczonych w teorii do kontaktów z siecią, konsultantem domestosa, świętym mikołajem, wielką tarantulą i janem pawłem II które w istocie są do niczego

Microsoft jest książkowym przykładem na temat "jak NIE powinno się pisać aplikacji". Po instalacji windowsa musisz poświęcić co najmniej 2 godziny aby zainstalować masę innego oprogramowania bo to co jest w systemie to syf albo jest niedostateczne. Nie muszę nikomu opisywać ile było i nadal jest problemów z ich zajebistymi internet explorelami, paintowską kompresją, formatami zapisu tegoż niesamowitego programu jak i ogólnymi możliwościami jakie oferuje oraz masą innych aplikacji.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Tu się zgodzę.

Zawsze po formacie partycji C pudełko z płytami + folder SERWIS.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Linux
#38 2011-06-15, 19:41(Ostatnia zmiana: 2011-06-15, 21:06)
Meatrikz, o ile kojarzę zaktualizowałeś się ostatnio ze zwykłego Gnome na Unity. Jest wygodniejsze? (ofc chodzi o pc z dużym monitorem LCD, nie jakieś netbooki). Nadal lepsze od KDE? Znacie i możecie porównać z Ubuntu jakieś alternatywne ciekawe dystrybucje? (Mint, Fedora, Debian, OpenSUSE)? Interesuje mnie przede wszystkim wygoda, estetyka interface'u i prostota w przygotowaniu do działania aplikacji. Bebechami systemu czasami lubię się pobawić (korzystałem kiedyś ze Slackware'a :lol: ), ale wolałbym aby żeby pozostało to opcją a nie koniecznością :D  Mniej popularne dystrybucje raczej nie wchodzą w grę, chyba że byłyby naprawdę wysokiej jakości i dynamicznie rozwijane.

@down: niestety z tego co się orientuję dostępne są już tylko do zakupienia w sklepie Canonical -  £ 5 za 5 sztuk.

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader

Baggio
DreamVader

Linux
#39 2011-06-15, 20:57(Ostatnia zmiana: 2011-06-15, 21:12)
O dzięki Avallach za odświeżenie topicu... Mam pytanko. Jest jeszcze możliwość zamówienia Ubuntu za darmo?:)

@na ubuntu.pl dalej widnieje informacja o darmowych wersjach do zamówienia oraz pełno linków do pobrania. Niestety podane odnośniki do zamówienia nie działają. np. https://shipit.ubuntu.com/

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry