Obserwuję tematy dotyczące Dziejów Khorinis od paru tygodni, a kompletnie zapomniałem, że mam tu konto ;) Zapropsowałem, a będąc zarówno fanem Gothica 1-2, jak i fanem polskiego dubbingu w grach podjarałem się ogromnie x2
I jaram się nie tylko możliwością usłyszenia znanych profesjonalnych głosów w dodatku, ale też nadchodzącymi - mam nadzieję - wywiadami z aktorami. Ten z Krzysztofem Zakrzewskim - mistrzostwo, oby takich więcej!
Bardzo dziękuje zarówno że to napisałeś, jak i to ze to doceniasz. Przeczytaj sobie tą wypowiedź
@Komuchpl bo to dobra odpowiedź na twoje zarzuty - że nudne, i aktor pieprzył nie na temat i od rzeczy.
Postawmy sprawę jasno. To NIE JEST typowy materiał z aktorami jak z wiedźmina/tormenta - że aktorzy mówią 2 słowa o projekcie, swojej pracy i koniec filmu. Moim celem i OBOWIĄZKIEM jest dorzucenie do tego mini-dokumentu o danym z aktorów i UHONOROWANIE KAŻDEGO KTÓRY JEST ZNANY (w dubbingu) I NA TO ZASŁUGUJE.To jest też jeden z argumentów jakiego używam w rozmowach z nimi - argument płynący prosto z serca, bo NAPRAWDE mi na tym zależy. Ludzie od lat marzą żeby poznać trochę tych znanych głosów-aktorów, kim są, jakimi są ludźmi, jak się wysławiają. To jest SKANDAL że dopiero MY musimy to pokazywać. W wypadku Krzysztofa, pomijając fakt że walczy z nowotworem to tak - było kurwa warto go uhonorować. Od razu cię uprzedzam, że z Andrzejem Tomeckim (głos Grega, Torlofa, Gilberta, Gravo) pójdę jeszcze dalej, i film nie będzie trwał 8 minut tylko minimum 20.
Człowiek ma 85 lat, jako 12 letni łącznik brał udział w Powstaniu Warszawskim i trafił z karabinu Mauser Niemca, miał niesamowity epizod muzyczny, był na kilkuletnim tourne ze swoim teatrem w USA (w latach 70), ma tą samą żone i cały czas się kochają od lat 60, MALO TEGO - mimo wieku codziennie ćwiczy żeby (jak mówi) "nie wypaść" z formy, jeździ samochodem. Pomaga ze wzruszeniem za darmo, a ja mam z nim zrobić kilkuminutówkę w stylu typowego materiału wideo z "prac nad dubbingiem"?? No bez jaj, nie ma ch*ja!
I tak - mam świadomość, że interesuje to W NAJLEPSZYM WYPADKU 50% oglądających. Ale mam to gdzieś, bo dla takich komentarzy jak ten wyżej (i dla ludzi darzących szacunkiem tych aktorów) WARTO.
Jeśli chcesz tego typu materiałów to spoko - tak jak z panem Mrozem, czy kimś kto nie ma bezpośredniej (BLISKIEJ) styczności ze światem dubbingu i szczególnie Gothica - można klepać typową krótką propagandówkę. W wypadku 'wielkich nazwisk dubbingu' - sorry, nie mogę. Twoja krytyka jest w tym wypadku niesłuszna i mnie zabolała. Nie interesuje cię aktor masz prawo nie oglądać.
To jest materiał O AKTORZE i przy okazji też o jego pracy nad projektem. NIE o samym projekcie.
To może już nie do końca na temat, ale przy okazji, chciałbym się odnieść do wspomnianej tu kwestii zmian głosowych wśród postaci występujących zarówno w G1 jak i G2 (lub NK).
Zaskoczyłeś mnie
@porfirion bo jest to w takim razie połowiczna wina zarówno Piranii (która tworząc tak idiotyczny system i nie oferując pomocy w lokalizacjach sama zostawiła nam bombę z opóźnionym zapłonem).
No a wina CDP jest taka, że kosztem opóźnienia nie próbowali sami modyfikować kodu gry/próbować kontaktować się z wydawcą (chociaż to też rozumiem - bo dla dystrybutora ważna jest po prostu przyzwoita jakość i zysk).
Doceniam jednak że tak jak mówisz CDP kosztem rozdzielania skryptów piranii próbowała zachować obsadę.
Z naszego poziomu widzenia nie ma żadnego problemu - tu nie ma jakiś 'ograniczeń silnika', tylko wystarczy dla każdego aktora głosowego zrobić 'pakiet głosów SVM'(reakcji w świecie gry).
Pirania zrobiła taką głupotę, że sama porozdzielała ilu aktorów ma być w obsadzie - porozdzielali 'pakiety' na ilość postaci w samej grze, i z góry narzuciła wszystko. Idiotyzm.
Teraz zaczynam w ogóle rozumieć czemu premiera Nocy Kruka było trzykrotnie przesuwana (za każdym razem o miesiąc/dwa). Mam gdzieś wydanie KŚG gdzie jest plakat reklamujący że premiera będzie w październiku 2004 (finalnie była w styczniu 2005).
No w każdym razie nie martw się - u nas wszystko będzie w porządku