Bardzo ciekawy materiał, aż się łezka kręci w oku na wspomnienia z pierwszego Gothica.
Z drugiej strony, tak się zastanawiam, że niektóre potknięcia można sensownie zagospodarować fabularnie.
1. 13 mag. Aż się prosi, żeby wykorzystać fabularnie: tajemniczy mag, o którym w sumie nikt nic nie wie (bo tak naprawdę go nie było) i albo można tutaj pójść w stronę stworzenia mitu, który na końcu będzie rozwiany, albo rzeczywiście stworzyć ciekawą dla fabuły postać jakiegoś potężnego maga, który miał cele rozbieżne z Xardasem i resztą wesołej kompani w kieckach.
2. Magiczna bariera. Tak patrząc na to z boku to myślicie, że król by uwierzył w gadkę o demonach, Beliarach, etc.? Po pierwsze miał na głowie inwazję orków, po drugie musiał ogarnąć dwór, a intryg tam pewnie nie brakowało, tym bardziej że sytuacja była niestabilna, a dla ewentualnych pretendentów do tronu to sytuacja wymarzona. Nawet gdyby Robar dał wiarę to oficjalnie by pewnie tego nie przyznał i co najwyżej mógłby jakoś wesprzeć te działania nieoficjalnie, co też daje ciekawe możliwości fabularne: ktoś mógł króla szantażować, bądź manipulować informacją, chociażby marszałek. No i kwestia samej rudy. Aż się prosi, żeby przemycać ją z doliny i handlować na lewo, w końcu złoto nie śmierdzi i nawet orkowie byliby skłonni za nią dobrze zapłacić - tego wątku mi zawsze brakowało w oryginalnym G1.
Były też teksty o tym, że król stracił kontrolę nad krajem, ktoś bliski jak marszałek mógł działać na szkodę króla jako władcy i np. dogadać się z orkami, że wysadzi Robara z siodła, ale w zamian chce koronę i autonomię + wyłączność na handel z orkami, czyli można w to wmieszać gildię kupiecką i rzemieślniczą. Możliwości multum...
3. Orkowie w dolinie. O statkach wiedziałem, ale zawsze myślałem, że po prostu dostali się jakąś przełęczą górską, a nie że tam żyli już wcześniej. Jakoś zawsze kojarzyli mi się z jaskiniami więc może jakieś podziemne tunele,etc. tym bardziej że jest tam stare podziemne cmentarzysko więc inne wejście do niego mogło też się znajdować po drugiej stronie gór, gdzie orkowie zacumowali statki, a resztę drogi przebyli przełęczą i podziemiami.
Tak że dzięki za rozwianie wątpliwości

4. Wieża Mgieł. Panowie, a co z Wieżą Mgieł? To bardzo ciekawe miejsce i z tego co pamiętam miało się z czymś wiązać, ale brakło czasu. Dowiedzieliście się coś więcej?
W każdym razie świetna robota z tym materiałem ;-)
Powodzenia z wydaniem moda,
Sher.