Witam, jest to jeden z moich pierwszych postow, czytam wasze forum od dluzszego czasu ale dopiero teraz postanowilem zalozyc konto. Szybko o sobie, jestem programista nisko-podlogowym od 11 lat, zajmowalem sie malymi projektami jako programista dla pieniedzy, a rozwijalem swoje bardziej ambitne po godzinach. Ale do rzeczy chcialbym sie z wami podzielic moim wlasnym "osiagnieciem" celu do ktorego dazylem wiele lat. od 2012 pisalem silnik graficzny w C++ kompletnie od 0 i bez pomocy osob trzecich, wykorzystalem tylko moja dotychczasowa wiedze. Sam w sobie silink jest skonczony ale wymaga wiele poprawek kodu (duzo nie wykorzystywanych funkcji klas itp) ale mimo to postanowilem gdzies komus go zaprezentowac, i tak trafilo na jednego developera z frankfurtu, ktoremu na tyle sie spodobal silnik 3d ze postanowil ze skontaktuje mnie z osoba ktora moze cos mi doradzic, i tak poznalem samego Philipp Krause z Piranha Bytes niestety tylko przez lacze internetowe, ale to juz bylo cos, a wiec idac dalej zam "filip" zaproponowal abym zerknal na kod zEngin'a i porownal go do swojej pracy, a jak wiadomo ten silnik napisaly jest przez 2 osoby takie jak ja (przynajmniej tak mi sie wydaje). Kod roznil sie nie znacznie co nie oznacza ze byl taki sam, chodzi mi o Pattern programistyczny widocznie ja ciagle wierny swojemu staremu patternowi, moglbym sie zblaznic przy obecnych ale co mnie to tam obchodzi. Ok zmierzam do sedna, otoz mam wglad na kod zrodlowy Sinlika graficznego ktory napedzal Alphe Gothica 1, sam silnik sie nazywa zEngine a nie Zengine jaki znamy teraz, poniewaz zEngine zostal przepisany pod bete i demo gothica, pisze to dlatego ze pojawily sie jakies plotki ze silnik przejdzie na open source ale to tylko niestety plotki, raczej nigdy go nie otworza, ale nie zabronione jest pokazanie starego z 1998 silnika zEngine, podobno zEngine od Zengine rozni sie baaardzo dlatego nie wiem tez czy sa tu tacy ludzie ktorzy lubia historie gothica i szczegoly na jego temat, Jesli bede mial mozliwosc wkleje jaka czesc kodu na paste bina, ale raczej to bedzie tylko historyczny "dokument" niz realny kod do modyfikacji, dziekuje za przeczytanie moich wypocin oraz pozdrawiam,

Ps. Robicie naprawde dobra robote