Upadek tradycji, upadek forum 131946 546

O temacie

Autor Żadna Głupia Spółgłoska

Zaczęty 29.01.2014 roku

Wyświetleń 131946

Odpowiedzi 546

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
To jakie masz pomysły? Btw, już miałem po Ciebie dzwonić :D
Ja w sumie nie mam żadnego. Ale czy jest tu ktoś, kto chciałby jakiś zmian?

Po co chciałeś po mnie dzwonić? :D

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2281
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
Cytat: Avallach
A bo ja wiem? Piszesz to na zasadzie wklejki do gotowego skina? Sprawdzałeś jak zareagują na to pozostałe elementy, nic nie będzie się rozsuwać / za bardzo ścieśniać / przysłaniać? Osobiście nie mam pojęcia po co wam "Nowe tematy", skoro macie "Nowe posty", przy których jest od razu shoutbox (http://themodders.org/index.php?action=unread;all;start=0).
Ludzie są po prostu zbyt leniwi, żeby kręcić rolką ... Musicie więcej wchodzić na kwejka i jebzdzidy XD

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Cytat: Adanos
Po co chciałeś po mnie dzwonić?
Żeby pokazać, że mam znajomości :D

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1208
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Cytat: "Kelten"
Lamentujecie jak stare baby , wiadomym jest ,że stare musi ustąpić nowemu i na to nie ma rady.
To nie walka o życie tylko o godną śmierć
Przywróćcie Wazona a zrobi porządek na SB (pewnie razem z bułą bo bez niego nawet podetrzeć się nie umie)

A co się z nim stało?  :lol:

Kelten

Kelten

Gry (themodders@telegram)
posty640
Propsy514
ProfesjaKompozytor
  • Gry (themodders@telegram)
Cytat: Żelazko
CytujCytat: "Kelten"
Lamentujecie jak stare baby , wiadomym jest ,że stare musi ustąpić nowemu i na to nie ma rady.
To nie walka o życie tylko o godną śmierć
Przywróćcie Wazona a zrobi porządek na SB (pewnie razem z bułą bo bez niego nawet podetrzeć się nie umie)

A co się z nim stało? 
Nie wiem Buły się spytaj on jest z nim w bliskich "stosunkach" strzelam ,że ktoś go uciszył :D

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2281
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
Pralka pewnie pytała o Bułkersa xD

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Wowoz teraz wielki pan, za granicę go ciągnie do wielkiego świata

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
No, uczy się matematyki, geometrii analitycznej.

A wy co? Dalej kłopoty z matematyką?

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka

KolegaZWojska
Rzeka

Upadek tradycji, upadek forum
#48 2014-01-30, 19:24(Ostatnia zmiana: 2014-01-30, 19:32)
Mnie też boli to forum. Umierało - wiadomo, nie od dziś. Były osoby wieszczące jego koniec zanim ja się tu w ogóle pojawiłem. Jednak zarówno przed moim przybyciem jak i jeszcze długo po nim to forum miało swój specyficzny klimat i (być może iluzoryczny) potencjał. Odpowiedzialni byli za to tworzący to forum ludzie. To dzięki nim chciało się tutaj wchodzić, a w sumie to odwiedzanie tego forum było wręcz uzależniające. Ale to jak to forum wygląda teraz, po zmianie na SYF (czy jakoś tak), to tragedia. Wiadomo stare odchodzi, zostawia miejsce nowemu. Ale osoby, które teraz tworzą to forum nie pozostawiają po sobie absolutnie żadnej spuścizny, żadnej tradycji forum, nic.
Moim zdaniem w ogromnej części przyczyną tego jest to, że nowe forum nie daje żadnych przydatnych informacji o jego użytkownikach. Każda nowa osoba, która tu przychodzi nie ma bladego pojęcia o tym co to za miejsce.

Czego tu kurwa brakuje:

- Starszych użytkowników, którzy by młodym mówili gdzie ich miejsce (czyt. na górnym forum)
- Propsów dawnych postów. Głupie bo głupie, ale dawało rozeznanie, czyje informacje warto czytać, które tutki się przydają, kto napisał coś śmiesznego itd. Bez tego nie wiadomo czy w tym natłoku informacji w danym poście znajdziemy rozwiązanie naszego problemu czy opowieści o suwalskich gramach.
- Nowych propsów - co prawda są, ale trudno je odczytać, są nie po kolei przez co trudno się zorientować kto się z nami zgadza, a kto nie przy dyskusji na dany temat.
- Możliwości zamieszczenia informacji w swoim profilu o powiązaniach z innymi użytkowniami, o tym jak dawno jest się na forum, co się robi, pucharków, komentarzy i wielu innych, które dałyby możliwość rozeznania nowym, kto czym się zajmuje i jaka jest jego faktyczna aktywność i skuteczność.
- Prawidłowego umiejscowienia listy osób czytających dany temat - powinien być na dole, pod postami.
- Naprawienia w końcu masy drobnostek typu biały napis na białym tle, wszelkich bugów i innych niedziałających funkcjonalnych rzeczy, by nowi myśleli, że na forum siedzą profesjonaliści ogarnięci ludzie, a nie banda słomianozapałowych przeciętnieaków.

Mógłbym wiele rzeczy jeszcze wymieniać, ale sam zbyt żadko tutaj siedzę by je wszystkie pamiętać.
Podsumowując - sposób w jaki obecnie działa forum nie daje absolutnie żadnych nawet możliwości by wychować tu jakąś społeczność czy community. Forum wygląda i działa żałośnie i tacy właśnie ludzie będą tu w związku z tym postować dopóki nie stworzy się tutaj iluzji (nazywając to już po imieniu), że ludzie, którzy tu przychodzą mają jakieś zdolności i wkładają swój personalny wysiłek, że tworzą społeczność skupioną wokół rozwiązywania jakiegoś wspólnego problemu, nieważne czy chodzi o: Modding, Grafikę, Czy wojnę propsową.

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
- Propsów dawnych postów. Głupie bo głupie, ale dawało rozeznanie, czyje informacje warto czytać, które tutki się przydają, kto napisał coś śmiesznego itd. Bez tego nie wiadomo czy w tym natłoku informacji w danym poście znajdziemy rozwiązanie naszego problemu czy opowieści o suwalskich gramach.
Avallach chyba mówił że kiedyś może to ogarnie, jeśli się mylę to niech mnie poprawi.
- Nowych propsów - co prawda są, ale trudno je odczytać, są nie po kolei przez co trudno się zorientować kto się z nami zgadza, a kto nie przy dyskusji na dany temat.
Pisz tu jak chciałbyś aby to wyglądało: http://themodders.org/index.php?topic=20744.0
- Możliwości zamieszczenia informacji w swoim profilu o powiązaniach z innymi użytkowniami, o tym jak dawno jest się na forum, co się robi, pucharków, komentarzy i wielu innych, które dałyby możliwość rozeznania nowym, kto czym się zajmuje i jaka jest jego faktyczna aktywność i skuteczność.
http://custom.simplemachines.org/mods/?mod=1675 > http://img545.imageshack.us/img545/1919/smf.png
http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=319
http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=2593
- Prawidłowego umiejscowienia listy osób czytających dany temat - powinien być na dole, pod postami.
Jakieś inne powody poza przyzwyczajeniem?
- Naprawienia w końcu masy drobnostek typu biały napis na białym tle, wszelkich bugów i innych niedziałających funkcjonalnych rzeczy, by nowi myśleli, że na forum siedzą profesjonaliści ogarnięci ludzie, a nie banda słomianozapałowych przeciętnieaków.
Widzisz jakieś, pisz tu: http://themodders.org/index.php?topic=20744.0

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Sculler

Sculler

Użytkownicy
posty339
Propsy273
ProfesjaProducent
  • Użytkownicy
Myślę ,że forum upada wprost proporcjonalnie do starzenia się Gothica. W centrum zainteresowania nadal jest ta gra, gdzie średnio "co 10 lat" wychodzi jakaś większa modyfikacja, tworzona przez tutejszych użytkowników. Niby stronka poświęcona modyfikowaniu gier a nikt nie bierze się za coś popularnego typu Skyrim, nie przeciera szlaków dla nowych userów. Według mnie przydałaby się zmiana tematyki, a strefę związaną z moddingiem przenieść gdzieś w dół. Taka jest moja opinia.

some things are meant to be

gandalfgandalf

gandalfgandalf

Użytkownicy
Mistrz magii jest z wami
posty776
Propsy152
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
  • Mistrz magii jest z wami
No gdzie...
Pojebało?

Mój post mój styl i nic Ci do tego!
Szukałeś czarodzieja? To przestań szukać.
,,Na świecie nie ma ludzi normalnych i nie normalnych są tylko ci pozamykani w zakładach i ci którzy nie zostali przebadani"
,,Mieli do wyboru wojne lub hańbę.
Wybrali hańbę a wojnę będą mieli i tak"
Winston Churchill
Pomogłem? Czekam na propsa
http://zapodaj.net/73d646fdd9ddc.bmp.html -
http://zapodaj.net/1de7964b3f76b.bmp.html
moje staty w reb 2.1

Sculler

Sculler

Użytkownicy
posty339
Propsy273
ProfesjaProducent
  • Użytkownicy
Liczyłem na jakieś kontrargumenty.

some things are meant to be

Sili0n

Sili0n

Użytkownicy
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone"
posty108
Propsy20
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • "Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone"
Myślę ,że forum upada wprost proporcjonalnie do starzenia się Gothica. W centrum zainteresowania nadal jest ta gra, gdzie średnio "co 10 lat" wychodzi jakaś większa modyfikacja, tworzona przez tutejszych użytkowników. Niby stronka poświęcona modyfikowaniu gier a nikt nie bierze się za coś popularnego typu Skyrim, nie przeciera szlaków dla nowych userów. Według mnie przydałaby się zmiana tematyki, a strefę związaną z moddingiem przenieść gdzieś w dół. Taka jest moja opinia.

Moglby ktos napisac o modyfikowaniu hmm... :huh: o juz wiem, Risena, pojawil sie tu taki ktos jak Zawisza chyba, on moze by mogl cos  zdzialac.

gothic1210
  • Gość
Przenoszenie wszystkiego związanego z Gothicem byłoby zbyt radykalnym działaniem. Modderzy innych gier nigdy się tutaj nie zjawią, bo niby po co? Nic nie jest warte ich uwagi. Nie ma poradników do nowych gier, nie ma dobrych grafików 3d otwartych na współpracę.... Nie wiem po co w ogóle ta debata nad czymś czego i tak nie zmienicie.

Edit: Sillon tutoriale pisane na siłę, na przysłowiowe "szybko" są zazwyczaj chujowe.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Propsów dawnych postów. Głupie bo głupie, ale dawało rozeznanie, czyje informacje warto czytać, które tutki się przydają, kto napisał coś śmiesznego itd. Bez tego nie wiadomo czy w tym natłoku informacji w danym poście znajdziemy rozwiązanie naszego problemu czy opowieści o suwalskich gramach.
Avallach chyba mówił że kiedyś może to ogarnie, jeśli się mylę to niech mnie poprawi.
Poprawiam, pisałem że właśnie NIE będziemy tego przywracać (strasznie dużo jebania, a można spropsować na nowo).

KzW, to wszystko jest głównie kwestia skina. Tego niestety nie ma komu porządnie go napisać. Ja nie mam czasu na takie charytatywne poświęcenie paru tygodni porządnej pracy w sytuacji kiedy moje obecne hobby (projekcik na Unity) (na który też prawie nie mam czasu) wydaje się już potencjalnie przynosić więcej pożytku mi osobiście. Chcę kiedyś do pracy nad skinem wrócić, ale na pewno nie teraz, kiedy mam totalny zapierdol i parę może nie wynikających z obowiązków, ale ważniejszych spraw w życiu.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Cytat: nPC
Myślę ,że forum upada wprost proporcjonalnie do starzenia się Gothica. W centrum zainteresowania nadal jest ta gra, gdzie średnio "co 10 lat" wychodzi jakaś większa modyfikacja, tworzona przez tutejszych użytkowników. Niby stronka poświęcona modyfikowaniu gier a nikt nie bierze się za coś popularnego typu Skyrim, nie przeciera szlaków dla nowych userów. Według mnie przydałaby się zmiana tematyki, a strefę związaną z moddingiem przenieść gdzieś w dół. Taka jest moja opinia.<br>&nbsp;

Kto by to miał modyfikować i po co?

Cytat: Outlander
Przenoszenie wszystkiego związanego z Gothicem byłoby zbyt radykalnym działaniem. Modderzy innych gier nigdy się tutaj nie zjawią, bo niby po co? Nic nie jest warte ich uwagi. Nie ma poradników do nowych gier, nie ma dobrych grafików 3d otwartych na współpracę.... Nie wiem po co w ogóle ta debata nad czymś czego i tak nie zmienicie.

Edit: Sillon tutoriale pisane na siłę, na przysłowiowe "szybko" są zazwyczaj chujowe.

Chcesz by dobrzy graficy przyłączali się do projektów do Gothica czy nierealnych projektów RPG? Z tego co sam zauważyłem grafików bardzo często się bierze takich jacy są, a potem oni podczas prac nad projektem się urabiają.

Nadzieją dla forum może być jakaś dobra gra do moddingu, na tyle nowa by nie miała swojego dużego polskiego forum i na tyle modowalna i popularna by przyciągnąć ludzi. Nadzieją może być(choć w to nie do końca wierzę) M&B 2 Bannerlord, jednak ma on już duże polskie forum. Z drugiej strony jednak jego modding ma się różnić od moddingu pierwszej części, także jest nadzieja na zdobycie jakichś ludzi jeśli przygotuje się dość tutoriali świeżo po premierze. Chociaż i tak to będzie pewnie jak krew w piach.

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

theblues

theblues

Użytkownicy
posty134
Propsy46
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
Zawsze mi się wydawało że to jest forum o modowaniu gier z serii Gothic (głównie) . Pewnie że fajnie by było gdybyśmy mieli wielu użytkownik którzy modują inne gry ale najważniejsze jest chyba to że mamy moderów Gohic.

– Nazywam się...
– Nie interesuje mnie twoje imię.

Intel Core i7-4770K @ 4.5 GHz + bequiet! Dark Rock 3
MSI Z87-G43
GoodRam 8GB 1333MHz CL9
MSI Radeon R9 290 Gaming 4GB DDR5 512bit

Fabio

Fabio

The Modders
posty3467
Propsy2152
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
Dla mnie modding to jest już porażka. No bo zobaczmy... ileż można? Gothic jest o tyle fajny, że w miarę prosto go można moddować. Są gry, których nie da się moddować a są tez takie które jest i ciężko. Całe życie pozostawać przy tym to porażka. Bardziej ambitnym pomysłem była by chociażby prosta gra 2D nie wiem na smartfony, tablety czy nawet Pcta.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Cytat: Fabiosek
Dla mnie modding to jest już porażka. No bo zobaczmy... ileż można? Gothic jest o tyle fajny, że w miarę prosto go można moddować. Są gry, których nie da się moddować a są tez takie które jest i ciężko. Całe życie pozostawać przy tym to porażka. Bardziej ambitnym pomysłem była by chociażby prosta gra 2D nie wiem na smartfony, tablety czy nawet Pcta.
Gothic w miarę prosty? Porównaj to sobie do moddingu serii TES, nowych Falloutów, Dragon Age'ów, itd.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry