O ile silnik (to czego nie widzisz i co działa po stronie serwera, zajmując się całą komunikacją z bazą, optymalizacją, zarządzaniem pluginami, użytkownikami i wszelkimi danymi)
Proszę nie tłumacz mi takich elementarnych rzeczy, bo poważnie ale z racji delikatnej różnicy wiekowej jaka nas dzieli jestem niemal pewien, że kiedy ja takie pierwsze fora obsługiwałem na localhościesa a następnie na jakichś gównianych serwerkach, to ty jeszcze nie do końca wiedziałeś czym jest ten cały internet. Na tM nie byłem adminem nigdy (aczkolwiek za sprawą różnych okoliczności dostęp do panelu miałem na przestrzeni paru lat parokrotnie
), głównie dlatego że nie czułem potrzeby pchać się do panującego koryta a poza tym, prowadzenie własnego, sporego forum oraz m. in. postawienie na nogi dwóch w swoich czasach solidnych stron o gotiku, gdzie kolejno obydwie zyskały status oficjalnej polskiej strony gry w zupełności mi wystarczało.
Napisanie nowego zajęłoby dużo pracy, ale nie jest aż tak niewykonalne jak ci się wydaje.
A gdzie ja napisałem, że jest to niewykonalne? Jeśli struktura tych szablonów wygląda podobnie jak przy ipb, phpbb i tym podobnych to da radę sobie z tym średnio rozgarnięty gimnazjalista, ew. pod okiem kogoś solidnego. Stworzenie atrakcyjnej grafiki to też nie jest problem. Problemem jest to, że z mojego punktu widzenia tutaj dosłownie wszystko jest do zmiany, począwszy od wyglądu strony głównej, poprzez widok tematu kończąc na niuansach typu panel ustawień konta a to już nie taka prosta sprawa, zwłaszcza że wymaga ona głównie myślenia i analizowania i to najlepiej przez osobę, która ma solidne doświadczenie w tworzeniu aplikacji internetowych (jak mnie rozpierdala ta nowomowa) i usability. Oczywiście można to też robić po swojemu, jednak imo gra nie warta świeczki bo podejrzewam, że wyjdzie coś niewiele lepszego od tego co wykucowali ludzie z smf - zwykła zmiana kosmetyczna, nie warta tak dużego zachodu. Z resztą, w piździe mam silnik forum, który może i w aspekcie technicznym prezentuje się solidnie, skoro pod względem użytkowym jest mniej więcej tak przyjazny jak osławione onetowe blogi z 2004 roku. Brakuje nam tu jeszcze księgi gości, zegarka i złotych myśli zaraz pod logo forum
. Dla mnie raczej nie tędy droga, abym musiał wszystko poprawiać po jakimś kucu, który wszystko co się dało wpierdolił w jakieś losowe miejsca swojego forum.
Jest to właściwie ciekawe wyzwanie biorąc pod uwagę że w przypadku SMF można legalnie ingerować w cokolwiek, stworzyć całkiem nowy szablon wyświetlania i potem choćby go sprzedawać.
To wcale nie jest ciekawe wyzwanie, biorąc pod uwagę że forum już od lat zajmuje marginalną pozycje. Mi się znudziło dbanie o to miejsce odkąd zrobiłem skin na poprzedni silnik.