Upadek tradycji, upadek forum 131613 546

O temacie

Autor Żadna Głupia Spółgłoska

Zaczęty 29.01.2014 roku

Wyświetleń 131613

Odpowiedzi 546

theblues

theblues

Użytkownicy
posty134
Propsy46
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
Na pierwszy rzut oka widać że Gothic I i II brakuje edytora skryptów i innych fajnych upraszczających pracę rzeczy w porównaniu do np. Wiedźmina.

– Nazywam się...
– Nie interesuje mnie twoje imię.

Intel Core i7-4770K @ 4.5 GHz + bequiet! Dark Rock 3
MSI Z87-G43
GoodRam 8GB 1333MHz CL9
MSI Radeon R9 290 Gaming 4GB DDR5 512bit

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Nowy szablon nikogo nie zbawi, potrzebujemy po prostu porządnej, zrównoważonej aktywności i małych inicjatyw :) Ja sobie wyremontowałem pokój i co? Wyprowadziłem się :lol2:

Nikogo to nie interesuje i nikogo to nigdy nie interesowało poza małą garstką tych słynnych pasjonatów i zapaleńców, jeśli wiesz o czym mówię. Wszystkie te inicjatywy będą jałowe, jeśli nadal nie będzie tu emocji. Jestem starym użytkownikiem i popieram wszelkie bitwy i inicjatywy, ale ściśle nie interesują mnie one w ogóle, podejrzewam że większość z podobnym stażem również. Poza paroma gówniakami biorącymi się w roku 2014 za modding wiadomej gry (teraz to już naprawdę bardzo ale to bardzo dobry pomysł  :ok: :ok:) nie przyciągniecie tym nikogo. Motorem napędowym tego forum był zawsze skandal. Czy to infantylne wojenki z gotik srajtem 13 lat temu, czy następnie te niesławne kółka wzajemnej masturbacji, które zawsze były tym legendarnym powodem "zaniżenia poziomu forum" - paradoksalnie takie pierdolenie pojawiało się w okresach największej aktywności. Teraz kółek już nie ma bo forum wyjałowiało i nic sobą nie oferuje i krąg się zamyka. Tu nigdy nie było miejsca na liberalizm czy dyskusje, gdzie ktoś z poza grona miał coś do powiedzenia. Zawsze spory, idiotyczne decyzje, bany z dupy, kolesiostwo, prowokacje, lincze, szkalowanie i specyficzny humor a poza tym dużo fajnych materiałów i pomoc dla wszystkich, którzy do tego specyficznego standardu się dostosują. Czemu tak nie ma odpowiedzcie sobie sami, choćby na podstawie tego co się stało z sb. Kiedyś by to było niedopuszczalne i każdy miał by serdecznie w chuju, że jakiś "Memorius jest generalnie ok", bo w parę godzin skończyło by się na gorzkich żalach (przypomnę tylko, że takie tematy ZAWSZE biły rekordy popularności, gdzie niekiedy nawet 40 użytkowników potrafiło śledzić na bieżąco ten jeden temat), prowokacji a następnie wypierdoleniu z forum po równie typowej kwestii typu "chcecie to mnie zbanujcie mam to w dupie a robienie z siebie idioty na kilkunastu poprzednich stronach to było tak hehe dla rozrywki". Zamiast pierdolić po prostu zwyzywajcie paru skurwysynów, którym za bardzo wydaje się że są u siebie i od razu zacznie się coś dziać. Jebać szuszwoli.

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Cytat: Thoro
 Zamiast pierdolić po prostu zwyzywajcie paru skurwysynów, którym za bardzo wydaje się że są u siebie i od razu zacznie się coś dziać. Jebać szuszwoli.
Kurde, po zniknięciu Sawika i Edka jestem jednym z pierwszych do odstrzału.

Thoro@ Myślałeś coś o skinie?

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

theblues

theblues

Użytkownicy
posty134
Propsy46
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
Właśnie teraz modowanie Gothic to świetny pomysł bo mała konkurencja jest.

PS. Może zróbmy taki dział jak na 4chan /b/ (jeśli ktoś wie o co chodzi).

– Nazywam się...
– Nie interesuje mnie twoje imię.

Intel Core i7-4770K @ 4.5 GHz + bequiet! Dark Rock 3
MSI Z87-G43
GoodRam 8GB 1333MHz CL9
MSI Radeon R9 290 Gaming 4GB DDR5 512bit

Splash

Splash

Moderator
posty4208
Propsy3410
ProfesjaNierób
  • Moderator
po zniknięciu Sawika
Sawik nie zniknął. Po prostu się nie udziela. Jak to sam mi powiedział na GG :
jak mi czegoś z forum potrzeba to sobie zajrzę, przejrzę ciekawe tematy i spadam :D
Wiem gdzie się udziela teraz (chyba)

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Thoro@ Myślałeś coś o skinie?
po co skin skoro całe to smf od strony użytkowej wygląda jak zlepki różnych skryptów jakiegoś kuca anno domini 2003-2006?

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Cytat: theblues
Właśnie teraz modowanie Gothic to świetny pomysł bo mała konkurencja jest.

PS. Może zróbmy taki dział jak na 4chan /b/ (jeśli ktoś wie o co chodzi).

VS

Tak, to z pewnością dobry pomysł.

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Morrowind też stary jest a jakoś ludzie modujo... 

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Primo Morrowind ma łatwiejsze do obsługi narzędzia.
Secundo Modding serii TES jest skupiony wokół innych stron.

po co skin skoro całe to smf od strony użytkowej wygląda jak zlepki różnych skryptów jakiegoś kuca anno domini 2003-2006?
Przykłady dobrych for proszę.

Splash

Splash

Moderator
posty4208
Propsy3410
ProfesjaNierób
  • Moderator
Tak się zastanawiam z czego będzie słynęło to forum poza działem problematyka, gdy tak duże mody jak Dzieje Khorinis, Czas Zapłaty, Złote Wrota, Rzeka, Dziedzictwo, Wyspa Khorinis zostaną skończone. Patrząc teraz za co się dzisiaj biorą ludzie i jakie mody pojawiają się w zapowiedziach (patrz np. Zagadka orków), wątpię żeby ktoś jeszcze zabierał się za tak duże projekty i jeszcze jakoś to wyglądało, nie licząc Niemców i Rosjan.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Przykłady dobrych for proszę.
to już było omawiane przy tym całym ambarasie z przesiadką. na to co jest dobre nie mamy pieniędzy a to co jest dobre i darmowe jest złe, ponieważ smf jest dobrze "zoptymalizowany" - to nic, że oprócz tego wygląda jak gówno czyli jak dzieło typowego podrzędnego kuca. niby jest, niby działa, niby dobre a to, że to talnie archaiczne pod względem obsługi i nieprzystające do obecnych standardów to kto już by się przejmował. za tego skina tak naprawdę to nawet nie ma jak się złapać, bo czego by się nie tknąć to z mojego punktu widzenia prawie wszystko jest do zmiany. to jest ogrom roboty i to nie dla grafika a nawet osoby, która wdroży to w działanie. równie dobrze mogę napisać do tego całego kuca od smf i powiedzieć, że mogę mu to zrobić za kasę. podejrzewam, że miałbym roboty do wiosny.

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2281
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
Motorem napędowym tego forum był zawsze skandal. Czy to infantylne wojenki z gotik srajtem 13 lat temu, czy następnie te niesławne kółka wzajemnej masturbacji, które zawsze były tym legendarnym powodem "zaniżenia poziomu forum" - paradoksalnie takie pierdolenie pojawiało się w okresach największej aktywności. Teraz kółek już nie ma bo forum wyjałowiało i nic sobą nie oferuje i krąg się zamyka. Tu nigdy nie było miejsca na liberalizm czy dyskusje, gdzie ktoś z poza grona miał coś do powiedzenia. Zawsze spory, idiotyczne decyzje, bany z dupy, kolesiostwo, prowokacje, lincze, szkalowanie i specyficzny humor a poza tym dużo fajnych materiałów i pomoc dla wszystkich, którzy do tego specyficznego standardu się dostosują. Czemu tak nie ma odpowiedzcie sobie sami, choćby na podstawie tego co się stało z sb. Kiedyś by to było niedopuszczalne i każdy miał by serdecznie w chuju, że jakiś "Memorius jest generalnie ok", bo w parę godzin skończyło by się na gorzkich żalach
Kocham go kurwa :3

Cytat: Splash
Tak się zastanawiam z czego będzie słynęło to forum poza działem problematyka, gdy tak duże mody jak Dzieje Khorinis, Czas Zapłaty, Złote Wrota, Rzeka, Dziedzictwo, Wyspa Khorinis zostaną skończone. Patrząc teraz za co się dzisiaj biorą ludzie i jakie mody pojawiają się w zapowiedziach (patrz np. Zagadka orków), wątpię żeby ktoś jeszcze zabierał się za tak duże projekty i jeszcze jakoś to wyglądało, nie licząc Niemców i Rosjan.
Ja po prostu zacznę kolejnie beznadziejny i żmudny okres swojego życia, w którym to stwierdzę, że czas poznać UDK i może zacząć robić coś na nim... Albo zacznę rozbrajać Gothic 3 :D Do zasrania z tym wszystkim, ale idzie się przyzwyczaić.
Teraz TheModders przypomina mi w dużym stopniu Polskę po objęciu władzy przez pana D.Tuska...

Splash

Splash

Moderator
posty4208
Propsy3410
ProfesjaNierób
  • Moderator

Splash
Moderator

Upadek tradycji, upadek forum
#72 2014-01-31, 00:03(Ostatnia zmiana: 2014-01-31, 01:27)
Gdy Czas Zapłaty zostanie oficjalnie skończony, przyłączę się do jakiejś grupy tworzącej jeszcze jakiegoś większego moda (nie do grupy, która robi moda z obozem w Górniczej Dolinie lub w Khorinis w byle oklepanym miejscu). A potem? Oczywiście będę modował swojego Gothica, ale nie będę robił moda na wielką skalę. Kupię sobie nowego kompa i będę nawalał w jakieś MP, RPG godne dzisiejszych czasów (może będę je też modować :lol2:).

Dobra. Są już jakieś konkretne plany (na prawdę konkretne) nt. sporych zmian na forum czy nadal wszyscy będziemy narzekać jak tu jest źle? Może sporządzimy jakąś listę czy coś? By żyło się lepiej :ok:

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Weźcie mi kurwa przy Warbandzie pomóżcie, a nie :F

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2281
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
Cytat: Pagan
Weźcie mi kurwa przy Warbandzie pomóżcie, a nie
Wal się leniu parchaty XD

Cytat: Splash
Gdy Czas Zapłaty zostanie oficjalnie skończony, przyłączę się do jakiejś grupy tworzącej jeszcze jakiegoś większego moda
Powiem ci, że miałem zamiar zrobić dokładnie to samo, ale cholera wie czy coś jeszcze zostanie jak ja skończę :lol2:

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1208
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Cytat: "nPC"

Myślę ,że forum upada wprost proporcjonalnie do starzenia się Gothica. W centrum zainteresowania nadal jest ta gra, gdzie średnio "co 10 lat" wychodzi jakaś większa modyfikacja, tworzona przez tutejszych użytkowników. Niby stronka poświęcona modyfikowaniu gier a nikt nie bierze się za coś popularnego typu Skyrim, nie przeciera szlaków dla nowych userów. Według mnie przydałaby się zmiana tematyki, a strefę związaną z moddingiem przenieść gdzieś w dół. Taka jest moja opinia.

Cytat: "gandalfgandalf"

No gdzie...
    Pojebało?

Cytat: "nPC"

Liczyłem na jakieś kontrargumenty.

No to jest przykład braku znajomości tradycji na tM w gronie młodych!

Thoro wytłumaczył dlaczego forum upada. Są jeszcze inne czynniki, bo jeśli na inne fora nie zajrzysz to one też przechodzą przez kryzysy. Po prostu ludzie się starzeją, ktoś podłapie pracę, której wcześniej nie miał, ktoś pójdzie na studia, ktoś jeszcze inny po prostu się znudzi albo odejdzie od nawyku odwiedzania forum. Wy się jeszcze cieszcie że jest komu pisać, bo na niektórych forach jak padnie 3 posty na dzień to przekroczenie tygodniowej przeciętnej.  :lol:

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
    Liczyłem na jakieś kontrargumenty.
o boże kyro miał rację

makin' bacon

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
to już było omawiane przy tym całym ambarasie z przesiadką. na to co jest dobre nie mamy pieniędzy a to co jest dobre i darmowe jest złe, ponieważ smf jest dobrze "zoptymalizowany" - to nic, że oprócz tego wygląda jak gówno czyli jak dzieło typowego podrzędnego kuca. niby jest, niby działa, niby dobre a to, że to talnie archaiczne pod względem obsługi i nieprzystające do obecnych standardów to kto już by się przejmował. za tego skina tak naprawdę to nawet nie ma jak się złapać, bo czego by się nie tknąć to z mojego punktu widzenia prawie wszystko jest do zmiany. to jest ogrom roboty i to nie dla grafika a nawet osoby, która wdroży to w działanie. równie dobrze mogę napisać do tego całego kuca od smf i powiedzieć, że mogę mu to zrobić za kasę. podejrzewam, że miałbym roboty do wiosny.
Thoro, chyba trochę nie ogarniasz różnicy między back a frond endem. Z silnikiem jako użytkownik nie masz do czynienia. Jedynie z szablonem. To on odpowiada za wszystkie funkcjonalności do których masz dostęp i za to jaki ten dostęp masz. IPB ma bardzo dobry domyślny szablon, a co za tym idzie także customowe, bo są na nim w 90% oparte poza zmianami czysto estetycznymi i nie ingerującymi w funkcjonalność. SMF jest rozwijane przez organizację non-profit. O ile silnik (to czego nie widzisz i co działa po stronie serwera, zajmując się całą komunikacją z bazą, optymalizacją, zarządzaniem pluginami, użytkownikami i wszelkimi danymi) jest na bardzo dobrym poziomie. Problemem jest za to domyślny szablon, który rzeczywiście jest przestarzały i ma nieco paskudnych z użytkowego punktu widzenia rozwiązań. Napisanie nowego zajęłoby dużo pracy, ale nie jest aż tak niewykonalne jak ci się wydaje. Jest to właściwie ciekawe wyzwanie biorąc pod uwagę że w przypadku SMF można legalnie ingerować w cokolwiek, stworzyć całkiem nowy szablon wyświetlania i potem choćby go sprzedawać.
Na razie dla mnie jednym z kluczowym problemów z smf jest to że o ile mody generalnie wgrywa się bardziej intuicyjnie niż na IPB (np jak się potrafi, to można wgrywać mody robione na inne wersje forum), to na razie nie ogarniam jak te mody się tworzy (nie licząc bezpośredniego edytowania kodu źródłowego, co jest dość paskudnym rozwiązaniem).

Sculler

Sculler

Użytkownicy
posty339
Propsy273
ProfesjaProducent
  • Użytkownicy
Cytat: Faren
Cytuj    Liczyłem na jakieś kontrargumenty.o boże kyro miał rację
Przepraszam jeśli w jakikolwiek sposób obraziłem tradycję forum lub użytkownika, widocznie nie zwróciłem na to uwagi.

some things are meant to be

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
O ile silnik (to czego nie widzisz i co działa po stronie serwera, zajmując się całą komunikacją z bazą, optymalizacją, zarządzaniem pluginami, użytkownikami i wszelkimi danymi)

Proszę nie tłumacz mi takich elementarnych rzeczy, bo poważnie ale z racji delikatnej różnicy wiekowej jaka nas dzieli jestem niemal pewien, że kiedy ja takie pierwsze fora obsługiwałem na localhościesa a następnie na jakichś gównianych serwerkach, to ty jeszcze nie do końca wiedziałeś czym jest ten cały internet. Na tM nie byłem adminem nigdy (aczkolwiek za sprawą różnych okoliczności dostęp do panelu miałem na przestrzeni paru lat parokrotnie :lol2:), głównie dlatego że nie czułem potrzeby pchać się do panującego koryta a poza tym, prowadzenie własnego, sporego forum oraz m. in. postawienie na nogi dwóch w swoich czasach solidnych stron o gotiku, gdzie kolejno obydwie zyskały status oficjalnej polskiej strony gry w zupełności mi wystarczało.

Napisanie nowego zajęłoby dużo pracy, ale nie jest aż tak niewykonalne jak ci się wydaje.

A gdzie ja napisałem, że jest to niewykonalne? Jeśli struktura tych szablonów wygląda podobnie jak przy ipb, phpbb i tym podobnych to da radę sobie z tym średnio rozgarnięty gimnazjalista, ew. pod okiem kogoś solidnego. Stworzenie atrakcyjnej grafiki to też nie jest problem. Problemem jest to, że z mojego punktu widzenia tutaj dosłownie wszystko jest do zmiany, począwszy od wyglądu strony głównej, poprzez widok tematu kończąc na niuansach typu panel ustawień konta a to już nie taka prosta sprawa, zwłaszcza że wymaga ona głównie myślenia i analizowania i to najlepiej przez osobę, która ma solidne doświadczenie w tworzeniu aplikacji internetowych (jak mnie rozpierdala ta nowomowa) i usability. Oczywiście można to też robić po swojemu, jednak imo gra nie warta świeczki bo podejrzewam, że wyjdzie coś niewiele lepszego od tego co wykucowali ludzie z smf - zwykła zmiana kosmetyczna, nie warta tak dużego zachodu. Z resztą, w piździe mam silnik forum, który może i w aspekcie technicznym prezentuje się solidnie, skoro pod względem użytkowym jest mniej więcej tak przyjazny jak osławione onetowe blogi z 2004 roku. Brakuje nam tu jeszcze księgi gości, zegarka i złotych myśli zaraz pod logo forum  :ok:. Dla mnie raczej nie tędy droga, abym musiał wszystko poprawiać po jakimś kucu, który wszystko co się dało wpierdolił w jakieś losowe miejsca swojego forum.

Jest to właściwie ciekawe wyzwanie biorąc pod uwagę że w przypadku SMF można legalnie ingerować w cokolwiek, stworzyć całkiem nowy szablon wyświetlania i potem choćby go sprzedawać.

To wcale nie jest ciekawe wyzwanie, biorąc pod uwagę że forum już od lat zajmuje marginalną pozycje. Mi się znudziło dbanie o to miejsce odkąd zrobiłem skin na poprzedni silnik.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry