XP czy 7 - dobor kompa 13683 48

O temacie

Autor Werewolf

Zaczęty 1.06.2013 roku

Wyświetleń 13683

Odpowiedzi 48

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Windowsa 8 nie mam w zasiegu :F

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
no i sam znajduje sterowniki i instaluje się w 20 min, za co uwazam że jest zajebisty :)  

A seven nie? Znaczy nie wiem, jak Wam, ale ja tam wiele nie potrzebowałem instalować do siódemki - najnowsze stery do grafiki i chyba tyle, chociaż już średnio to pamiętam.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
A seven nie? Znaczy nie wiem, jak Wam, ale ja tam wiele nie potrzebowałem instalować do siódemki - najnowsze stery do grafiki i chyba tyle, chociaż już średnio to pamiętam.
A ja ogólnie używam partycji recovery, 20/30 minut i mam zainstalowane wszystko, łącznie z swoimi "podstawowymi" programami.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Sory za takie oderwanie dla tematu, ale Avallach dobrze prawi. Ja dodam do tego że win 8 włącza się naprawde szybko, no tylko rzeczywiście 4 GB min. do gier i na ten system...
Mam 2gb, korzystam z win8 od dawna i kiedyś nawet grywałem. Z tego co kojarzę ma właśnie MNIEJSZE zapotrzebowanie na ram niż 7.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Oczywiście że ma mniejsze zapotrzebowanie na ram, był robiony z myślą o platformach mobilnych.

Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mój znajomy ma 1gb ramu, sobie pogrywa w AC3 itp :lol2:  . Także zainstaluje 32bit win8, i zobacz. Mi 8 bierze nieco ponad 0,5 gb.

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Buła

XP czy 7 - dobor kompa
#26 2013-06-02, 13:46(Ostatnia zmiana: 2013-06-02, 13:47)
Sory za takie oderwanie dla tematu, ale Avallach dobrze prawi. Ja dodam do tego że win 8 włącza się naprawde szybko, no tylko rzeczywiście 4 GB min. do gier i na ten system...
Mam Win8 na lapku z 2gb ramu i działa jak złoto. Nie wiem skąd masz takie info, Win8 ma mniejsze wymagania niż 7.

EDIT: Aha, powtórzyłem po avallachu :lol:

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Skad teraz wziasc win 8... :lol2:

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Głupie pytanie.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Juz wiem, ze win 8 ma mniejsze wymagania i zzera mniej zasobow. Jakie sa jeszcze plusy? Jest dobry do gier? Bo mi konkretnie komputer sluzy tylko i wylacznie wlasnie do grania, buszowania po necie itd itp.

KOMPUTER:
Spoiler

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

XP czy 7 - dobor kompa
#30 2013-06-02, 16:47(Ostatnia zmiana: 2013-06-02, 16:47)
Skoro zżera mniej zasobów, to logicznym jest że bardziej nadaje się do gier.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Nie słyszałem też o żadnej niekompatybilności, jeśli o to chodzi. Wszystkie sterowniki zainstalowały mi się same, a nawet jak potem zachciało mi się ręcznie zainstalować "oficjalnie nowe" z AMD Catalyst Control Center, to też nie było żadnego problemu.

Nieelegancki

Nieelegancki

Użytkownicy
posty4
Propsy1
  • Użytkownicy
Skad teraz wziasc win 8... :lol2:

Możesz poczekać na 8.1 i zainstalować customer preview lub pójść za radą Pagana i zasyfić kompa złośliwym oprogramowaniem (czytaj malware). Nie do gier możesz zainstalować jakąś dystrybucję linuksa. Debian 7 z LXDE zajmuje niecałe 300 MB ramu i ładnie wygląda :)  Niektóre gry też Ci pójdą, tutaj możesz spraawdzic jakie :)

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Raczej bede myslal o osemce.

KOMPUTER:
Spoiler

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

XP czy 7 - dobor kompa
#34 2013-06-02, 18:07(Ostatnia zmiana: 2013-06-02, 18:07)
Możesz poczekać na 8.1 i zainstalować customer preview lub pójść za radą Pagana i zasyfić kompa złośliwym oprogramowaniem (czytaj malware).

Naprawdę sugerujesz, że znane, lubiane i rozprzestrzeniane torrenty windowsów mają tego typu wady? Gdyby polecił ściągnięcie jakiejś przeróbki windowsa to podpisywałbym się rękami i nogami, ale zwykły, popularny i sprawdzony przez miliony obraz płytki windy z pajretbeja to dość bezpieczna opcja.

I nie wydaje mi się, żeby zainteresowany był w stanie docenić linuxa :F

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
BTW, te całe 8.1 to nie jest czasem tylko update w stylu Service Packa? Nie wydaje mi się żeby był sens czekać z instalacją aż pojawią się obrazy z nim zintegrowanym, równie dobrze można zacząć używać 8, a potem najwyżej pobrać tą aktualizację.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Dobra, zakupilem kompa, jest win 7, ale tylko jedno pytanie...

Czy da sie kurwa mac ustawic pasek startu z XP'ka? Czy bede musial z tym sie meczyc?

KOMPUTER:
Spoiler

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Jaki masz problem bo nie rozumiem. Ściągnij jakiegoś skina XP na 7 czy coś.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Werewolf

XP czy 7 - dobor kompa
#38 2013-06-03, 21:05(Ostatnia zmiana: 2013-06-03, 21:07)
Ten pasek. Chcialbym, zeby byl taki jak ten w XP. Programy, ktore dzialaja w tle w sekcji paska po prawo, wszystko ladnie, pieknie...

Sprobuje z tym calym skinem.

EDIT: wszedzie widze "Skin windows 7 theme dla XP" a nie ma XP dla win 7...

KOMPUTER:
Spoiler

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Spróbuj się przyzwyczaić, ja też miałem problemy, teraz nie mogę znieść xp.

Dropbox +500 mb na start
LowPoly

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry