XP czy 7 - dobor kompa 13658 48

O temacie

Autor Werewolf

Zaczęty 1.06.2013 roku

Wyświetleń 13658

Odpowiedzi 48

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Dobra, widze, ze tam sie dogadac nie moge z kolegami z forum, jeden pisze to, drugi pisze tamto, wiec stworzylem nowy temat, bo tam zaraz zniknie w odmetach spamu. Otóz zamierzam kupic komputer:

procesor Dual- Core E5300 2.6GHz+2,61GHz (łącznie 5,2GHz)/2M LG
karta graficzna Asus GeForce 9800GT 1024MB DDR3/25bit DVI
RAM 2GB DDR3
dysk twardy SEAGATE 500GB
karta sieciowa Realtek PCIe GBE
płyta główna ASUS P5G41T-M LX2/GB/SI G41 DDR3 S775
nagrywarka DVD LG
zasilacz Modecom 500Wat(gwarancja)

Za 500zł. Teraz nie wiem, co wybrac - win 7 (gdzie zzera duzo zasobow systemu oraz starsze gry maja problemy z dzialaniem) czy XP.

Co polecacie? Ja sam jestem za XP - bazuje na opiniach o siodemce, i nie sa zbyt wesole.

Komputer jest mi glownie potrzebny do gier, buszowania na necie czy ogladania filmwów. Z gier to myslalem o - CoDy, MoHy, Battlefieldy, GTA IV, Morrowind, Oblivion, Gothic 3, Gothic 1/2,NK na full detalach z modami, Assassins criidy (1-3), Bioshock Infinite, Dishonored i wiele innych gier.

Jaki windows mi polecacie? I czy zakup takiego kompa za 500zl to dobry pomysl?

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
gdzie zzera duzo zasobow systemu oraz starsze gry maja problemy z dzialaniem
Mit, to że banda gimbusów nie wie jak poprawnie zainstalować grę to ich problem. Używam sevena od roku, grałem nawet w mugeny, bezproblemowo. Spacer działa mi lepiej niż na XP.

Bioshock Infinite, Dishonored? Może być ciężko na komputerze za 500 zł, nawet na XP, przez ciężko mam na myśli może 20 fps na minimalnych z grafiką 800X600 :F  Oczywiście wyolbrzymione

Ogólnie to... zapomnij o XP, Bioshock chyba nawet się na nim nie uruchomi, jak dobrze pamiętam DX10 nie był wspierany przez xp, a my tu już mamy DX11. Chcesz grać w nowe tytuły, zainwestuj w nowy system, 400 złoty raz na te 3/4 lata chyba nie jest aż takim dużym wydatkiem.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Nieelegancki

Nieelegancki

Użytkownicy
posty4
Propsy1
  • Użytkownicy

Nieelegancki

XP czy 7 - dobor kompa
#2 2013-06-01, 20:22(Ostatnia zmiana: 2013-06-01, 20:23)
Po pierwsze więcej ramu kup. 4 gb to minimum jak chcesz grać. Sam używam win 7 z moim 2 gb ramu i athlonem x2 3800+ i Morrowid, Oblivion, Gothic 1/2 na full, a 3 na niskich  działają. Ale jak chcesz mieć 2 gb to xp tylko.
Po drugie podaj dokładniejszy model zasilacza, bo są dwa modecomy: jeden na czarnej liście, drugi na renomowanej.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Werewolf

XP czy 7 - dobor kompa
#3 2013-06-01, 20:25(Ostatnia zmiana: 2013-06-01, 20:28)
Mit, to że banda gimbusów nie wie jak poprawnie zainstalować grę to ich problem. Używam sevena od roku, grałem nawet w mugeny, bezproblemowo. Spacer działa mi lepiej niż na XP.

Bioshock Infinite, Dishonored? Może być ciężko na komputerze za 500 zł, nawet na XP, przez ciężko mam na myśli może 20 fps na minimalnych z grafiką 800X600 :F  Oczywiście wyolbrzymione

Ogólnie to... zapomnij o XP, Bioshock chyba nawet się na nim nie uruchomi, jak dobrze pamiętam DX10 nie był wspierany przez xp, a my tu już mamy DX11. Chcesz grać w nowe tytuły, zainwestuj w nowy system, 400 złoty raz na te 3/4 lata chyba nie jest aż takim dużym wydatkiem.

Czemu ma nie pojsc? Mysle, ze dwurdzeniowka po 2,6GHZ i 1GB grafiki to nie jest mało :P

EDIT: Aaa ok, luknalem wymagania. Duzo ramu. No coz, narazie nie dokupie, ale w planach mam dokupienie conajmniej jeszcze 2 gb ramu, albo i wiecej.

Po pierwsze więcej ramu kup. 4 gb to minimum jak chcesz grać. Sam używam win 7 z moim 2 gb ramu i athlonem x2 3800+ i Morrowid, Oblivion, Gothic 1/2 na full, a 3 na niskich  działają. Ale jak chcesz mieć 2 gb to xp tylko.
Po drugie podaj dokładniejszy model zasilacza, bo są dwa modecomy: jeden na czarnej liście, drugi na renomowanej.

Kup kup, a kase mi dasz? Te 500zl to dla mnie jak duzo, mam tylko 200 a na reszte i tak sie zapozyczylem.

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Weź ponad 10 letni system. To dobre posunięcie.

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Buła

XP czy 7 - dobor kompa
#6 2013-06-01, 20:34(Ostatnia zmiana: 2013-06-01, 20:34)
Ma wyjść niedługo nowy windows - wraca start : D
Update z Win8 ma być bezpłatny

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Mysle, ze dwurdzeniowka po 2,6GHZ i 1GB grafiki to nie jest mało :P
:#msg1086578-)
To urocze jak jeszcze znajdują się ludzie którzy nie wiedzą od czego są benchmarki.

Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Nie interesuje sie, nie wiem, wybacz :'-)Wiec jak piszecie, wybiore 7 x86.

KOMPUTER:
Spoiler

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Buła

XP czy 7 - dobor kompa
#9 2013-06-01, 20:56(Ostatnia zmiana: 2013-06-01, 20:58)
Pamiętaj, że x86 obsługuje tylko niecałe 4gb ramu.
Coś koło 3,5, ale nie pamietam dokładnie

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Czyli co konkretniej mam zrobic? Bo niczego innego w zasiegu nie mam, jak wlasnie 7 x86.

KOMPUTER:
Spoiler

Smolo

Smolo

Użytkownicy
posty306
Propsy212
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Najpierw zainstaluj XPeka, pograj sobie w mody Gothiców, stare gry, itd. Przez ten czas zbieraj na Ramy, a jak już będziesz miał co najmniej 4 GB to doinstaluj 7ke:
http://www.centrumxp.pl/Windows7/1960,Windows-7-obok-Windows-XP.aspx
Będziesz miał wtedy 2 systemy - jeden do starszych, a jeden do nowszych tytułów.

Elo

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
To na 7 nie mozna grac w gothiczka z modami?

KOMPUTER:
Spoiler

SuperCheese

SuperCheese

Użytkownicy
posty192
Propsy25
  • Użytkownicy
Odradzam. Sam na czymś takim jechałem. Gry i aplikacje dla 2 różnych systemów zawali Ci dysk. Na jednym nie masz czegoś i już restart. Do tego kłopotliwiej sie kompa włącza. Na chwile obecną 7 32bit, potem 64

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Wszystkie gry działają normalnie na windowsie 7, używam go od samiutkiej premierym jeśli jakaś gra ma problem z poprawnym działaniem to trzeba pokombinować albo sprawdzić w internecie czy ktoś już tego nie rozwiązał.

Smolo

Smolo

Użytkownicy
posty306
Propsy212
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ale dysk ma 500GB, więc nic mu na początku nie będzie. Potem jak już będzie miał Win7 to to będzie jego główny system, a na tamtym będzie tylko grał w starsze gierki i nic poza tym...

Elo

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Pisałem w sąsiednim temacie, ja nawet w mugeny grałem na sevenie, nie wiem co to za pierdolenie.

Dropbox +500 mb na start
LowPoly

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Dobra, czyli biore 7. Dziekuje wszystkim wypowiadajacym sie, temat mozna zamknac/usunac/zostawic dla potomnych.

KOMPUTER:
Spoiler

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Cragann

XP czy 7 - dobor kompa
#18 2013-06-02, 08:37(Ostatnia zmiana: 2013-06-02, 08:40)
Jak byś jeszcze zmienił zdanie to polecam windows 8, będzie ci działał bezproblemowo na twoim sprzęcie,   no i sam znajduje sterowniki i instaluje się w 20 min, za co uwazam że jest zajebisty :)

Remix

Remix

Użytkownicy
Murzyn Internetów :O
posty291
Propsy41
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Murzyn Internetów :O
Cokolwiek byle nie XP, polecam Win 8, jest naprawdę dobry po tym jak włączy się normalny pulpit/pasek zadań/stare menu start.

Sory za takie oderwanie dla tematu, ale Avallach dobrze prawi. Ja dodam do tego że win 8 włącza się naprawde szybko, no tylko rzeczywiście 4 GB min. do gier i na ten system...

https://www.youtube.com/watch?v=TNdy0ea6gc4

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry