Podchwytliwe pytania religijne 19811 46

O temacie

Autor WoYo

Zaczęty 18.02.2013 roku

Wyświetleń 19811

Odpowiedzi 46

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
ale tak jest fajnie.                                        

I to jeszcze jak :D

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Kto co lubi. Dla mnie to strata czasu.

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2
  • Sursum Corda! Wiwat Car!
Jeżeli są słabo obeznani, to spytajcie ich o Eden. Każdy kto ma wykształcenie z teologii powie, że to bujda literacka :D  . Eden nie istnieje, więc możecie ich zagiąć pytaniami o ten "raj". Spytajcie dlaczego Bóg skoro wszystko wie i przewidział bunt Lucyfera, go stworzył? Nie popieram takich akcji jak twoja WoYo, ale sam się chętnie dowiem i proszę abyś tą rozmowę nagrał bo chcę posłuchać OK? Dlaczego skoro Kościoły chrześcijańskie wzywają do jedności, to się nie zjednoczą z powrotem? Na razie nie mogę wymyślić nic ciekawszego

Spoiler
https://www.youtube.com/watch?v=DsSwvh4npMQ

Chikaio

Chikaio

Użytkownicy
posty16
Propsy11
  • Użytkownicy
To troche jak kibice dwóch przeciwnych drużyn, sami nie widzą o co się tłuką, ale tak jest fajnie.

Z tą różnicą że jedni kibice tak na prawdę nikomu nie kibicują, a drudzy klękają i modlą się do niebiańskiej Arki Gdynia, która i tak na meczach się nie zjawia.

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1208
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
https://www.youtube.com/watch?v=tjVLJKR6g7U

Spróbuj z tego coś wyłapać. Dobry skecz.

IMO nie ma sensu ich namawiać, bo im dłużej ich namawiasz tym większy będą stawiać opór.

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka

KolegaZWojska
Rzeka

Podchwytliwe pytania religijne
#25 2013-02-19, 02:02(Ostatnia zmiana: 2013-02-19, 02:16)
Kto co lubi. Dla mnie to strata czasu.
Ja osobiście nie mam nic przeciwko wierze w Boga, jednak wszelkie religie, kościoły i wyznania są to rzeczy, które należy z całych sił tępić bo nie przynoszą one żadnych korzyści, a są za to czynnikiem hamującym rozwój ludzi i prowadzącym do wojen. Nie pojęte dla mnie jest, że ludzie potrafią się zabijać w sporze o to jak miała na imię baśniowa istota, która stworzyła świat. Jeśli ktoś kwestionuje istnienie ewolucji czy innych dogmatów naukowych powołując się na jakąś książkę napisaną tysiące lat temu to w mojej ocenie osoba taka ma skażoną psychikę. Jeśli ktoś bezkrytycznie wierzy w historie takie jak np ta o Noe to mi po prostu ręce opadają. Przecież każda zdrowa osoba słuchając takich pierdół powinna skonać ze śmiechu. Nawet upośledzone dziecko zauważyłoby, że ta historia jest po prostu kiepska i nie trzyma się kupy, a jednak są ludzie którzy w to wierzą. Co kryje się w głowach takich osób - ja nie wiem. Kij tam jeśli jest to tylko grupa moherów śpiewających "jarek polskę zbaw", czy modlących się do jakiejś plamy na ścianie, jednak takich radykalnych szmatogłowych allach akbarów to ja się boję. Takich ludzi po prostu kurwa należy edukować i wybić im te wszystkie pierdoły z łbów. Niech wszyscy co chcą wierzą sobie w jakiegoś tam przyjaznego bożka, ale bez tego łykania wszelkiego ścierwa nadawanego z ambon ryjącego ludziom banie.

@Edit: Zapytaj - skoro był tylko adam i ewa to skąd wzięli się murzyni.
Albo skąd ten Noe wziął taką dużą arkę, aby pomieścić setki tysięcy gatunków zwierząt wraz z 40 dniowym prowiantem dla nich, oraz czy na tej arce przewoził również gatunki pasożytów wywołujących malarię.
Albo czy utopienie wszystkich istot na ziemi było aktem miłosierdzia, jakiego pan nosi w sobie pełno.

Smolo

Smolo

Użytkownicy
posty306
Propsy212
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Kurde takich pytań jest mnóstwo. Tak na szybko co mi coś przychodzi teraz do głowy to, np. dlaczego tyle cierpienia jest na całym świecie, dlaczego giną niewinni, dobrzy ludzie, dlaczego giną małe dzieci, które jeszcze nawet świata nie zdążyły poznać. W jakimś filmie było(chyba w Adwokacie Diabła) czy Bóg mógłby stworzyć kamień, którego nie byłby w stanie podnieść(Buła chyba to pisał wcześniej). Dlaczego Ci ludzie są tak na 100% przekonani, że ta ich religia jest tą jedyną, najprawdziwszą. Skąd wiedzą, że Muzułmanie nie mają racji, a może Żydzi, a może Buddyści, a może jest wielu Bogów i to Egipcjanie, czy plemiona afrykańskie/południowo-amerykańskie się nie mylili... Czy dobry człowiek, ale wierzący w co innego trafi do piekła czy do nieba.
Dobra jak coś jeszcze mi przyjdzie do głowy to ewentualnie napisze.

Elo

WoYo

WoYo

DreamVader
artysta
posty398
Propsy236
ProfesjaGrafik 3D
  • DreamVader
  • artysta

WoYo
DreamVader

#27 2013-02-19, 07:50(Ostatnia zmiana: 2013-02-19, 07:53)
Nie rozchodzi się o to że ja ateista, poprostu kilka osób mnie wkurwia mówiąc np ze w bibli są odpowiedzina wszystkie pytania. W nocy wyslalem kilkawaszych pytań koledze który zagorzale chodzi na tes spotkania. I co? Wyśmiął mnie mówiąc że moje pytania są niedorzeczne, że w bibli znajde odpowiedzi na wszystkie pytania... Ja do niego że nie mam tyle czasu nastudiowanie ksiąg, a ten cały czas swoje że ja nie odróżniam pojęć itp. Może kiedyś pokaże wam logi z fb... Pozdro

na plakacie jest hasło przewodnie: Znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zapytaj o odpowiedzi na mature z fizyki

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Dobra jak coś jeszcze mi przyjdzie do głowy to ewentualnie napisze.
Lepiej nic już nie pisz bo ogólnie to pierdolisz jak potłuczony.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
czy Bóg mógłby stworzyć kamień, którego nie byłby w stanie podnieść(Buła chyba to pisał wcześniej)
Mnie w to gimbiarstwo nie mieszaj.

Kelten

Kelten

Gry (themodders@telegram)
posty640
Propsy514
ProfesjaKompozytor
  • Gry (themodders@telegram)
Dlaczego Ryba to nie mięso ?
Czy Jezus miał braci?(kiedyś nie było rozgraniczeni pomiędzy bratem a kuzynem, wiadomo ,że miał wielu kuzynów).
Czy  nasz bóg jest odzwierciedleniem wszystkich bogów Greckich(Rzymskich).

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
a może jest wielu Bogów i to Egipcjanie, czy plemiona afrykańskie/południowo-amerykańskie się nie mylili...  

Właśnie to mnie dziwi, zawsze jak wspomina się o politeiźmie i podaje jego przykłady, ludzie zapominają o własnych przodkach którzy jeszcze kilka wieków temu oddawali cześć wielu Bogom.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica
Taką osobe zapytałbym, czy najzupełniej poważnie uważa, że kawałek ciała zmienił się w chleb. Poza tym - jak wyobraża sobie życie pozagrobowe w oparciu o pojęcie "czystego ducha" - czegoś pozbawionego biochemii, zmysłów i systemu nerwowego.

Amand

Amand

Użytkownicy
jestę studentę xD
posty238
Propsy94
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • jestę studentę xD
Parafraza klasyka: Czy bóg może stworzyć trójkąt nie mający 180 stopni?
Trójkątem nazywa się figurę mającą sumę miar kątów równą 180 stopni. Zatem figura mająca sumę miar kątów różną od 180 stopni nie będzie trójkątem.

Wystąpił błąd podczas próby wyświetlenia sygnatury

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
Zapytaj czy w życiu pozagrobowym można się ruchać

Kelten

Kelten

Gry (themodders@telegram)
posty640
Propsy514
ProfesjaKompozytor
  • Gry (themodders@telegram)
Zapytaj czy w życiu pozagrobowym można się ruchać
Jeżeli tak to mamy kupić ci żyletki ?

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania
Apropo tego. Moją odpowiedzią na zadanie z religii było właśnie "Bóg jest odpowiedzią na wszystkie pytania". Berta mi nie zaliczyła :(

WoYo

WoYo

DreamVader
artysta
posty398
Propsy236
ProfesjaGrafik 3D
  • DreamVader
  • artysta
Znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania
Apropo tego. Moją odpowiedzią na zadanie z religii było właśnie "Bóg jest odpowiedzią na wszystkie pytania". Berta mi nie zaliczyła :(
kumpel dziś do mnie: poczytaj biblie, tam są odpowiedzi, a ja do niego to co z tym potopem jak to było, a on na to: bibli nie interpretujemy dosłownie :/

wez tu z takim gadaj

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

#39 2013-02-19, 17:35(Ostatnia zmiana: 2013-02-19, 17:45)
Akurat potop wcale nie musi nie być interpretowany dosłownie. W babilońskich mitach też występują wspomnienia katastrofalnej, nie spotykanej nigdy wcześniej powodzi która zniszczyła kraj. Nie jestem pewien czy możemy wykluczyć że jeszcze kilka tysięcy lat temu (>10k) poziom oceanów był sporo wyższy.
[quote author=pl.wikipedia.org/wiki/Zmienno%C5%9B%C4%87_poziomu_morza#msgrat potop wcale nie musi nie być interpretowany dosłownie. W babilońskich mitach też występują wspomnienia katastrofalnej, nie spotykanej nigdy wcześniej powodzi która zniszczyła kraj. Nie jestem pewien czy możemy wykluczyć że jeszcze kilka tysięcy lat temu (>10k) poziom oceanów był sporo wyższy.
Cytat: pl.wikipedia.org/wiki/Zmienno%C5%9B%C4%87_poziomu_morza
W skali geologicznej obecny poziom morza jest niski, niższy o 150-400 m od maksymalnych.

http://en.wikipedia.org/wiki/Flood_myth#Hypotheses
Ciekawe są też hipotezy o tsunami wywołanym erupcją Thery lub upadkiem meteorytu do oceanu.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry