Różne 199683 670

O temacie

Autor

Zaczęty 21.01.2008 roku

Wyświetleń 199683

Odpowiedzi 670

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Różne
#540 2012-06-21, 23:29(Ostatnia zmiana: 2012-06-21, 23:56)
Miałem tego nie wrzucać, bo praca łamie jedną z podstawowych zasad tego działu (robione trochę na szybko i bez specjalnego przykładania się, bo bezinteresownie i trochę w formie eksperymentu), ale w sumie może jakoś się przyjmie. Otóż poproszony o przygotowanie logotypu, pomyślałem że po stworzeniu kompozycji i zmodyfikowaniu liter fonta, przerobię go na ścieżki i... wymodeluję oraz wyrenderuję w Wingsie (po czym jeszcze nastąpiła obróbka w GIMPie). Efekt wyszedł zaskakująco przyzwoity. Było to o wiele przyjemniejsze i dające więcej możliwości niż wszelkie próby imitowania podobnego efektu za pomocą dwuwymiarowego mapowania wypukłości które dotąd stosowałem, polecam. Można łatwo osiągnąć choćby efekty takie jak lustrzana odbijająca powierzchnia czy złożone efekty świetlne.

Spoiler
Tak wyglądały litery przed modyfikacjami kształtu.

@down: Niestety żeby zrobić poprawki na etapie Wingsa musiałbym od nowa wykonywać całe postpro w GIMPie :D
Ogólnie w przypadku tego światła z którego skorzystałem, łatwiej byłoby po prostu "upłaścić" litery, efekt byłby ten sam chyba.
//edit: hmm, w sumie to przecież robiłem wszystko na warstwach, ale i tak nie chce mi się :D

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
Wydaje mi się, że można by trochę kontrast zmniejszyć między ciemną a jasną stroną (czyli ustawić światło nieco bardziej frontalnie i zmniejszyć jego wartość).

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny

Wowoz

Różne
#542 2012-06-22, 10:07(Ostatnia zmiana: 2012-06-22, 10:18)
Widzisz av, gdybys tylko troche przysiadl do ps'a mialbys takich opcji mnóstwo :D
Ale ty wolisz sie pierdolić w modelowanie, renderowanie i ciul wie co jeszcze :F
Jak to modelowałeś? Polymodelling?

edit: teraz zauważyłem, ze masz okropną pikseloze na tych literach (krawędziach). I zmien ten kolor swiatla, a przynajmniej zmniejsze jego krycie, bo to wyglada fatalnie :|. Jest po prostu przepalone.
Same fonty fajne aczkolwiek nic oryginalnego w tym nie ma :D

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Różne
#543 2012-06-22, 10:54(Ostatnia zmiana: 2012-06-22, 12:53)
Logo zrobiłem przedwczoraj, dzisiaj napisano mi że jest błąd w nazwie. Tak więc będę robił od nowa, od razu wiem co mogę zrobić lepiej, ale szkoda ze nie napisano mi tego na etapie kiedy dopiero pokazałem zarys z czarnych liter...
Jeśli chodzi ci o pixelozę na dolnym screenie, to nic dziwnego - to tylko screen z viewporta Wingsa mający pokazać że litery naprawdę są wypukłe (właściwie to tylko środkowy napis jest).

//edit: jednak po prostu ręcznie zmieniłem odpowiednią literę (musiałem zmniejszyć i prawie dwukrotnie pogrubić s korzystając tylko z grafiki rastrowej), jakoś się udało:
Spoiler

@down: nie mam pojęcia, pisałem im że ta nazwa jest zbyt skomplikowana i dopytywałem się czy na pewno nie chcą zmienić :lol:

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Jak to się czyta? :lol2:

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Jedairusz

Jedairusz

Moderator działu
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Moderator działu
  • Grafik 3D w Boombit
Zabawa. Zdjęcia splatter z cgtextures

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny

Wowoz

Różne
#546 2012-07-18, 13:09(Ostatnia zmiana: 2012-07-18, 13:10)
fajne, jak robiles? ta glowe spoka odrysowywales od czegos?

Jedairusz

Jedairusz

Moderator działu
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Moderator działu
  • Grafik 3D w Boombit

Jedairusz
Moderator działu

Różne
#547 2012-07-18, 13:11(Ostatnia zmiana: 2012-07-18, 13:12)
Luźno opierałem się na zdjęciach, zrobiłem pod splattery szkic prosty a później to już obracanie, deformowanie, ogólnie dopasowywanie. Gdzieniegdzie coś ręcznie domalowywane

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny

Wowoz

Różne
#548 2012-07-18, 13:12(Ostatnia zmiana: 2012-07-18, 13:12)
:ok:
fajne, oryginalne. Pobaw sie moze gradientamsi jeszcze

Godefroy93

Godefroy93

Rzeka
posty289
Propsy196
NagrodyV
Profesjabrak
  • Rzeka
Witam. Namalowałem w gimpie jakąś planetę (nie wzorowałem się na żadnej). Te gwiazdy będę oczywiście jeszcze poprawiać Mgławice też mogły mi wyjść lepiej, ale to mój pierwszy projekt tego typu, a korzystałem tylko z podstawowych gimpowych pędzlów.
Bardzo proszę o napisanie co w tym projekcie mam pozmieniać.

"Pierre is enjoying his new bicycle!"

Spoiler
1.Co to są ryry?

Ryrami płynie woda

2.Obrybiacie bonk?

Tak! Obrybiamy bonk.

To nie zgydne z prywem!

3.Pierre lubi swój nowy rower!

Bardzo mnie to cieszy, a co to za Pierre?

To taki chłopak z wioski.

4.Ładna kurtka!

My alpiniści nazywamy to wiatrochronem.

Niech jej Pan pod żadnym pozorem nie zdejmuje!

Allo!,allo!

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Anonymized

Różne
#550 2012-08-27, 23:18(Ostatnia zmiana: 2012-08-27, 23:18)
Horse Age od Bioware?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Proszę o jakieś opinie w kwestii czytelności, użytych czcionek, cieniowania itd. Możecie nie wiedzieć o co chodzi, ja chcę się tylko dowiedzieć czy całość wygląda estetycznie.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
@Godefroy1993
Machnij na tą planetę sferyzację czy jak to się w gimpie zwie. Uwypukli to planetę nieco, bo na razie wygląda racze jak płaskie kółko niż jak wielka kula. Poza tym co ta planeta jakaś taka jajowata?

@ZGS
Trochę dużo tych białych farfocli, które razem z białymi napisami na pierwszy rzut oka wydają się nieco oczojebne, ale wszystko est jak nabardziej czytelne :)

Popisuje się ciągle menda jedna...

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Kyro, jadłbym

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
kyro, wywal te dziwne tło i białe patyczki :lol:

E Stripe, below joint, ... jest oczojebne przy próbie przeczytania, poza tym da się czytać bez bólu. Estetyka... a to musi być estetyczne? Daj może te kolorowe na jakiś boczny pasek bo kolor nie wygląda dobrze na odcieniach szarości.

przyznaj się, dajesz to tylko dlatego żeby szpanować że zajmujesz się zawodowo zdjęciami kosmosu z białymi robakami na pierwszym planie

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Ja bym je najpierw zjadl, a potem kolorstyke dobierał  :lol:

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Daj może te kolorowe na jakiś boczny pasek bo kolor nie wygląda dobrze na odcieniach szarości.
No, patrzyliśmy na to w odcieniach szarości i wyglądało średnio, chociaż nienajgorzej. Da się jakoś uwydatnić te grzybki przez samą zmianę kontrastu, jasności itp.? W sumie w porównaniu do oryginalnych zdjęć i tak jasność jest zwiększona, a kontrast zmniejszony.

przyznaj się, dajesz to tylko dlatego żeby szpanować że zajmujesz się zawodowo zdjęciami kosmosu z białymi robakami na pierwszym planie
No, i ustawiam je dodatkowo w równe rządki.

Mark Twain

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
wszytko się da

kazzmir
  • Gość

kazzmir
Gość

Różne
#558 2012-09-01, 14:40(Ostatnia zmiana: 2012-09-01, 14:41)
można to inaczej bardziej zgrabnie poukładać, dodać jakieś elementy które uatrakcyjnią opis grzybów zamiast lister przy nim, np wziąć litery w okręgi i porobić kreski... tzn oddalić je od grzybów. inny kolor i krój fontów, klamry wyglądają jakby udawały że są. wrzuć to bez tych napisów to pokażę o co mi chodzi.

wszytko się da

zupełnie się z tym zgadzam xD

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Zabawa. Zdjęcia splatter z cgtextures