Buła dlaczego tak? Jak narazie żadnych błędów nie ma. Trochę dziwne dla mnie takie mapowanie. Robisz tak przy każdym modelu?
Jedi ja robie tak samo. Czasem sam wykonuje jakieś smoothgroupy, jak autosmooth mi się nie podoba.
Wrzuć do UDK to się dowiesz czemu.
Ja często robię mapowanie z posta 1 i daję autosmooth na 180 w maxie. Nie ma żadnych błędów.
I na normalce robi się wtedy #msg1069740tęcza#msg1069740 (tak na to mówię, chodzi o gradientowy normal) i w silnikach takich jak UDK robi się tragedia. I nie tylko UDK, bo znajomy musiał przez takie błędy poprawiać mapowanie kilku sporych modeli na zlecenie (a silnik mieli autorski) i dopiero się nauczył

Polecam nie ufać Marmosetowi w 100%, bo jeśli chodzi o takie błędy to jest dość wyrozumiały, czego nie można powiedzieć o każdym silniku.
Generalnie sprawa wygląda tak, że rozcina się elementy ostre na UV, a potem pluginem do maxa można automatycznie na podstawie rozcięć zrobić smooth grupy. Efekt - zajebisty bake.
Piszesz, że nie ma żadnych błędów... Sory, ale na modelach z Twojego enviro nie widać ich sporo
Ogólnie polecam ten tutek:
Baking Normal Maps-Tips and Tricks - 3DMotive