Jaki Windows? 11445 44

O temacie

Autor Leinnan

Zaczęty 3.10.2012 roku

Wyświetleń 11445

Odpowiedzi 44

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Zastanawiam się który Windows wybrać, bo XPekowi znowu zbiera się na fochy i muli. Pod uwagę biorę Windows 7 i 8.

Mój komputer:
  • Procesor 1.6 Ghz
  • 1 GB Ram
  • GeForce 7600 GS
Przy okazji, chcę się upewnić: Czy przy instalowaniu nowego Windowsa wyczyszczeniu tylko partycja systemowa czy wszystkie? Z tego co pamiętam tylko systemowa(C w moim przypadku) ale chcę się upewnić:lol:

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Windows 7, żadna partycja nie zostanie wyczyszczona. Po prostu instalator przeniesie kilka starych folderów (w tym Windows, Users i Program Files) do nowego folderu Windows.old, skąd będziesz mógł ich używać, przenieść do nowych, bądź skasować. Ósemka nie pasuje mi ze względu na kafelki, brak konwencjonalnego menu Start i parę innych spraw. Już prędzej wybrałbym Kubuntu.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
Windows 7 x32

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Ezzam

Ezzam

Użytkownicy
posty391
Propsy367
  • Użytkownicy
8 możesz za darmo wypróbować i zobaczyć czy ci pasuje :ok:

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Bardziej mi zależy na tym by stracić jak najmniej danych. Co do darmowości od czego są kopie zapasowe :F

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Luke_Flamesword

Luke_Flamesword

Użytkownicy
posty188
Propsy402
  • Użytkownicy
Od lat jestem wierny Win XP, ale nadchodzący AC III sprawił, że muszę pomyśleć o nowszej wersji systemu, obsługującej DirectX 11. Uczelnia umożliwia mi na szczęście pobranie darmowego systemu, wiec zamierzam z tego skorzystać, ale nie wiem teraz czy instalować go na innej partycji jako drugi system, z którego będę sporadycznie korzystać do niektórych gier czy całkowicie się przerzucić na Win 7.

Swoją drogą wiem, że nowszy system będzie mi zużywał więcej RAMu, ale przy 4 GB to raczej nie problem. Zastanawiam się tylko czy nie wpłynie to też na obciążenia procesora, który mam dość przeciętny, więc wolałbym żeby miał więcej luzu.

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Od lat jestem wierny Win XP, ale nadchodzący AC III sprawił, że muszę pomyśleć o nowszej wersji systemu, obsługującej DirectX 11. Uczelnia umożliwia mi na szczęście pobranie darmowego systemu, wiec zamierzam z tego skorzystać, ale nie wiem teraz czy instalować go na innej partycji jako drugi system, z którego będę sporadycznie korzystać do niektórych gier czy całkowicie się przerzucić na Win 7.

Swoją drogą wiem, że nowszy system będzie mi zużywał więcej RAMu, ale przy 4 GB to raczej nie problem. Zastanawiam się tylko czy nie wpłynie to też na obciążenia procesora, który mam dość przeciętny, więc wolałbym żeby miał więcej luzu.
Nie rozumiem ludzi którzy mając w miare cywilizowane komputery korzystaja z 11 letniego XP, bojąc się że nowy, dobrze zoptymalizowany i stabilny system będzie działał gorzej niz stary XP :lol2:

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Nie rozumiem ludzi którzy mając w miare cywilizowane komputery korzystaja z 11 letniego XP, bojąc się że nowy, dobrze zoptymalizowany i stabilny system będzie działał gorzej niz stary XP :lol2:
Zboczenie po viście.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Gruppenfuehrer Kereth

Gruppenfuehrer Kereth

Użytkownicy
New World Order, bitchez!
posty669
Propsy484
  • Zbanowany
  • New World Order, bitchez!

Jeden drugiemu wcisnął kit, że Windows 7 jest be i poszło to w eter. Do teraz pamiętam te głupie komentarze kolegów, gdy zdecydowałem się Windows 7. "Przecież siódemka to gówno, XP lepsze"  :lol2:

Комиссар RBT

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

Jaki Windows?
#9 2012-10-03, 23:18(Ostatnia zmiana: 2012-10-04, 00:55)
Oczywiście, że windows 7. W siódemce tak naprawdę jedyne, czego brakuje z ósemki, to kafelkowe menu(zupełnie nie ogarniam całego hejtu, to chyba najłatwiejsze do przeglądania i utrzymywania porządku menu ever) i szybki dostęp do podstawowych opcji panelu sterowania. Cała reszta cudownej ósemki to pierdylion bajerów z których i tak nigdy się nie korzysta + niedziałające programy(wszystkie 3ds maxy poza 2013 mają pełno bugów w ósemce).

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2
  • Sursum Corda! Wiwat Car!
Vista. Polecam. Korzystałem z XP(dobry, ale przestarzały), z 7, ale nie mogłem się przyzwyczaić. Ubuntu dobre, ale tylko do multimediów. Nie polecam Ubuntu do gier. Więcej kombinowania, niż to warte. Zapewne słyszałeś wiele obelg na Viste. Fakt. Mogli ją lepiej zoptymalizować, ale problemy z systemem, to nie wina systemu, a debilizmu user'a. Ja nigdy nie miałem problemów spowodowanych przez system a mam ją 3/4 lata

Spoiler
https://www.youtube.com/watch?v=DsSwvh4npMQ

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Ja miałem długo Vistę a na 7mkę przeniosłem się z wielką przyjemnością. Co do ósemki to sabotować za to, ze M$ chce zrobić z PC zamkniętą platformę ;)

Popisuje się ciągle menda jedna...

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Zapewne słyszałeś wiele obelg na Viste. Fakt. Mogli ją lepiej zoptymalizować, ale problemy z systemem, to nie wina systemu, a debilizmu user#msg1055541a.
Głównym problemem visty jest to że jest cholernie zasobożerna, gdy vista była nowa, obliczanie różnicy pomiędzy wymaganiami XP a Vista było proste, mnożyło się wymagania z XP przez 1.5 lub 2 i modliło się o cud by działało.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Luke_Flamesword

Luke_Flamesword

Użytkownicy
posty188
Propsy402
  • Użytkownicy
Wcześniej się nie interesowałem tematem i siedziałem na XP kierując się różnymi głupimi opiniami. Teraz trochę poczytałem i rzeczywiście warto się przesiąść na siódemkę, co też zamierzam uczynić.

Licencja którą otrzymuje na uczelni nie wygasa na szczęście po skończeniu studiów, ale jeżeli po tym czasie chciałbym robić formata to już ponownie nie aktywuje systemu. Znajomy jednak twierdzi, że wystarczy po zainstalowaniu systemu nagrać na płytę obraz dysku, żeby móc ominąć ten mały problem :P

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Możesz także wybrać przerobioną wersję Sevena, np. Dream OS Lite, naprawdę polecam, obecnie posiadam i nie zmieniłbym tego systemu na żaden inny. Na początku zainstalowałem zwykłą oficjalną siódemkę i nie ma co porównywać. Zapoznaj się z tym forum:
Jednak jeśli chodzi o twojego kompa to polecam XP, bo siódemkę odpalisz, ale raczej nie pograsz... Na tym forum są świetne przeróbki jak Windows JG i 52lite. Mogę ci zapewnić, że bujdy o niestabilności to wytwory ludzkie, te systemy po prostu chodzą lepiej. PZDR : D

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Windows MX, Win 7

SuperCheese

SuperCheese

Użytkownicy
posty192
Propsy25
  • Użytkownicy
Istnieje zasada co drugi windows to zjebany, ale OK.

Laptop czy stacjonarka? Win 8 przez to, że jest zrobiony z myślą o tabletach trochę lepiej trzyma bateria =/

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

Jaki Windows?
#17 2012-10-13, 23:42(Ostatnia zmiana: 2012-10-13, 23:43)
Ta zasada nie działa jeśli zauważy się, że między windowsem 98 a XP były jeszcze dwa inne systemy operacyjne.

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Zainstaluje chyba 8 na lapku, bo podobno szybszy i bateria lepiej trzyma właśnie.

Ezzam

Ezzam

Użytkownicy
posty391
Propsy367
  • Użytkownicy

Ezzam

Jaki Windows?
#19 2012-10-14, 10:27(Ostatnia zmiana: 2012-10-14, 10:36)
Btw, gesty w Win 8 można też wykonywać za pomocą touchpada z multitouchem.

Edit: niektóre gesty są wykonywalne też bez multitoucha.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry