Jaki Windows? 11428 44

O temacie

Autor Leinnan

Zaczęty 3.10.2012 roku

Wyświetleń 11428

Odpowiedzi 44

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Buła

Jaki Windows?
#20 2012-10-14, 18:42(Ostatnia zmiana: 2012-10-14, 18:51)
Zainstalowałem ósemkę na laptopie, nie ukrywam że tylko dlatego, bo dostaliśmy z uczelni licencje na większość systemów windows w stym 8. Mogę więc już wyrazić jakąś opinię.

System ciężko jednoznacznie ocenić, wszystko zależy od tego do czego chcemy go używać. Ja zainstalowałem go jak już wspominałem na laptopie, który będzie służył do oglądania filmów, przeglądania neta i programowania.
Do wyżej wspomnianych czynności: słodko. System jest dość lekki (według testów chodzi szybciej niż 7, może to dlatego że nie ma aero, podobno też bateria trzyma dłużej ale jeszcze nie miałem okazji sprawdzić), wszystko chodzi fajnie (lapek nie jest jakiś super ekstra mocny: 2x1,66, 2gb ramu). Wygląda na to ze na nim zostanę, do urządzeń mobilnych się sprawdzi. Do laptopów/tabletów/netbooków - polecam. Ale teraz czas na hejt: nie wiem microsofty celowały głównie w mobilne, jeśli tak to spoko, bo nie wyobrażam sobie używania tego na PC. Brak normalnego startu utrudniałby pracę, przynajmniej mi, bo mam często potrzebę otwierania masy rzeczy na raz i nie mam zamiaru za każdym razem otwierać nowego ekranu startowego i wśród słodkich okienek szukać tego co mi potrzebne. Sam motyw ekranu startowego i jego otoczka czyli jakieśtam ustawienia, personalizacja, itp itd, są efektowne i do mobilnych pasują, ale nie do stacjonarek. Do tej pory nie znalazłem innej możliwości wyłączenia tych nowych ekranów innym sposobem niż alt+F4, bo nie ma żadnych przycisków, wszystko jest na pełnym ekranie. To jest efektowne i fajne, jak mamy potrzebę używać tego raz na jakiś czas, i nie zależy nam na czasie. Na PC bym tego nie przetrawił i wywalił nowego windowsa przez okno.

Jak to kiedyś rzekł mEa, jestem zboczeńcem graficzym, więc muszę się dowalić do minimalizmu jaki teraz jest modny w microsoftach. Rozumiem, spoko to może się podobać i w sumie w aktualnym ustawieniu jakie mam na laptopie nawet mi się podoba. Ale cholera, wywalić całe aero na rzecz jednolitych okienek? Cofamy się?
Nie wiem co dalej pisać, to trzeba odczuć na własnej skórze po prostu. Polecam każdemu kto ma lapka żeby sobie zainstalował i pobawił się, ale na PC... Idźcie w cholerę, microsoft idzie w stronę androidów/iosów czy nie wiadomo czego. Dodatkowo czuć tutaj lekkie dążenie w stronę appla, czego w poprzednich wersjach nie było czuć, a tutaj aż wali po oczach. W tym całym Metro mamy takie bajery jak: Poczta, Gry itp. Wszystko zrobione oczywiście pod narzędzia microsoftu, i tylko pod nie. Przykładowo Poczta działa tylko z serwerami hotmail, nie ma możliwości skonfigurowania sobie gmaila. Włączając gry mialem na dzieje, że dostanę tylko ładną listę gier zainstalowanych na kompie, coś podobnego do tego z win7. Ale nie... Najpierw dostałem po ryju reklamami gier na xBoxa, potem polecanymi grami a dopiero gdzieśtam przyczajona była lista zainstalwanych gier. Wiem że, na Androidzie sprawa wygląda podobnie i rozumiem to, ale na urzadzeniach mobilnych sprawa jest inna. Tam można to przetrawić i nie ma z tym problemu, ale w momencie kiedy na PC system zaczyna mi narzucać konkretne rozwiązania i ogranicza możliwości personalizacji - zło. A widać że rynek w tą stronę zmierza, każdy gigant zamyka się w swojej norce razem ze swoimi wyznawcami. Jak tak dalej pójdzie to za x lat jedynym systemem który będzie dało się używać zostanie Linux.
Jak się nie ogarną to będą mieli spory problem.

kazzmir
  • Gość

kazzmir
Gość

Jaki Windows?
#21 2012-10-14, 18:56(Ostatnia zmiana: 2012-10-14, 19:02)
jestem przekonany że ten kaflowy ekran można gdzieś wyłączyć. gdzie studia? a tak poza tym, win7 od czasu win xp jest moim ulubionym. pagan z twoim sprzętem 7 i 8 to chyba za dużo...

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie można go wyłączyć, przynajmniej ja nie znalazłem takiej opcji.
Studia UJ :D  A win7 też wielbię, ale 8 jest szybszy więc na lapku chodzi ładnie.

kazzmir
  • Gość
Nie można go wyłączyć, przynajmniej ja nie znalazłem takiej opcji.
Studia UJ :D  A win7 też wielbię, ale 8 jest szybszy więc na lapku chodzi ładnie.

mój boże, jakie kursy xD

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Coo? :D

kazzmir
  • Gość
Coo? :D

no kurna czego cie w tym krakowie uczą. będę miał teraz blisko do ciebie :D

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Informatyka stosowana :D  

Mam się zaczać bać? :lol2:

kazzmir
  • Gość
Informatyka stosowana :D  

Mam się zaczać bać? :lol2:

czy ja wiem, tylko jeżeli chcesz mini maca i pisać aplikacje na telefony xD

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Odświeżam. Pytanie teraz jest inne: co lepsze na tego laptopa: http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?cc=pl&lc=pl&dlc=pl&docname=c01800837 ??
W grę wchodzi oryginalna 7 i kopia zapasowa 8.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Win8. Jest szybszy i lżejszy od siódemki. Marudzić możesz tylko na interace (który swoją drogą mi się podoba), jednak można przywrócić standardowy, znany z wcześniejszych wersji systemu.

Dodajmy do tego bardzo szybkie włączanie się systemu itd :ok:

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
No, do tego odkryłem że można włączyć starą hibernację, nawet jako domyślną opcję zamykania systemu. Czyli - jeszcze szybszy start + masz dalej odpalone gry i programy które były w momencie gaszenia (nawet nie musisz ich wyłączać).

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Są już ciekawe przeróbki ósemki. :lol2:   Zainstalowałbym, ale niedawno wgrałem siódemkę i nie chce mi się robić wszystko od nowa ;d

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Spierdalać z przeróbkami :lol2:

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader

Baggio
DreamVader

Jaki Windows?
#33 2013-07-15, 21:02(Ostatnia zmiana: 2013-07-15, 21:02)
Jeszcze się nie zawiodłem na żadnej z przeróbek. Systemy działają zajebiście, zero problemów, a do tego komp chodzi lepiej.:)

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jeszcze się nie zawiodłem na żadnej z przeróbek. Systemy działają zajebiście, zero problemów, a do tego komp chodzi lepiej.:)  
Środowisko przeróbek to wyścigi w ilości zostawionych backdoorów :I Nie wiem, z której strony są mogą być lepsze :I Popatrzmy:

Względem wersji oryginalnej system został wzbogacony o następujące programy i dodatki:
BootUITuner, HashChek, NetSpeedMonitor, Notepad2, Silverlight, (w TUNING są dodane ciche instalki 7zip 9.20, WinRar 4.20, StartIsBack 2.0.2 oraz AKTYWATOR), poprawki z Windows Update do końca maja 2013, gadżety pulpitu z Seven, 3 kompozycje graficzne:
Cur8KM
2. Usunięto
- animację pod koniec instalacji systemu,
- Defender,
- ponadto zredukowany został rozmiar magazynu winsxs - ok. 2,5 GB
Cudowne, wielkie zmiany :I

Tak bardzo budzące zaufanie:
Czego NIE polecam robić po instalacji:

- nie pozwolić antywirusowi kasować dodanych przeze mnie komponentów systemowych, tylko dodać je do wyjątków. Dotyczy to głównie plików Config.exe, Update.exe oraz Gamemode.exe - wszystkie w SysWOW64. To kluczowe pliki służące do zarządzania całymi modułami funkcjonalności systemu.

Dorzućmy do tego screeny:
Spoiler
i pozamiatane... w tym negatywnym sensie.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Ja na Windows mx się nie zawiodłem. Ale potem zainstalowałem 7 i mi przeszło

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Koleś od MX ostatnią wersje stworzył w 2009.:)  Aztek wiem o co ci chodzi(ten opis modyfikacji jest lipny, ale koleś ma dość dobrą renomę i każdy wie, że gówna nie daje), ale po prostu już długo bawię się w te przeróbki i jak używałem jeden dzień zwykłą siódemkę od microsoftu to nie mogłem ujebać. Ten JG(mam go w wersji win7) spisuje się bardzo dobrze, zresztą nikt mnie nie przekona, że przeróbki windowsów są złe skoro używam i jestem zadowolony.

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy

Żelazko

Jaki Windows?
#37 2013-07-15, 23:42(Ostatnia zmiana: 2013-07-15, 23:44)
Win8. Jest szybszy i lżejszy od siódemki. Marudzić możesz tylko na interace (który swoją drogą mi się podoba), jednak można przywrócić standardowy, znany z wcześniejszych wersji systemu.

Dodajmy do tego bardzo szybkie włączanie się systemu itd :ok:
No ten interface naprwdę pedalski jest. Niech macowcy wypierdalają i siedzą z swoimi interfacesami w ich hipsterowskich produktach, które wcale nie są mainstreamowe.

Win8 - bardzo podoba mi się rozbudowany menadżer zadań. Ale naprawdę włącza się tak szybko czy po prostu kompa za szybki?
https://www.cyberpowerpc.com/system/CyberPower_Black_Pearl

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Jaki Windows?
#38 2013-07-15, 23:51(Ostatnia zmiana: 2013-07-15, 23:55)
...Co kafelki mają do maca? Bo chyba poza (opcjonalnymi!) kafelkami okienka pozostały okienkami, ewentualnie z "dotykowymi" dodatkami, paskami bocznymi, takimi tam, ale to nie jest jakaś rewolucja.

Win8 włącza się szybko - wpada w taki stan pół-hibernacji, zapisuje jakąś część sesji i potem szybko odczytuje, efekt = szybkie bootowanie. No, przynajmniej taka jest moja teoria, anyway ładuje się szybko na byle złomie.

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy

Żelazko

Jaki Windows?
#39 2013-07-15, 23:58(Ostatnia zmiana: 2013-07-16, 00:02)
...Co kafelki mają do maca? Bo chyba poza (opcjonalnymi!) kafelkami okienka pozostały okienkami, ewentualnie z "dotykowymi" dodatkami, paskami bocznymi, takimi tam, ale to nie jest jakaś rewolucja.

Ten interface jest pedalski ujowy. Poprzednie interfejsy były w porządku wykrawędziowane, a ten win 8 to płaski jak deska. Brak jakiejkolwiek artystycznej estetyki, tylko sama płaskość.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry