Aion, na serwerach us nie ma żadnych ograniczeń, na eu w f2p m.in. nie można handlować. W zasadzie najfajniejsze jest tam całe to latanie. Moje podejście było takie jak do LotRO, czyli pograłem do 30-40lvl po czym uznałem że nie mam czasu na takie bzdury. Generalnie bardziej odpowiadał mi klimat LotRO, ale Aion oprócz bardzo fajnej możliwości latania ma też wiele innych zalet w stosunku do niego, m.in. bogatą sieć teleportów (których w LotRO sobie nie przypominam, były niby jakieś sposoby szybkiej komunikacji, ale o wiele mniej wygodne), przyjemniejszą walkę (ale polegającą praktycznie na tym samym), rozwinięte PvP (gracze są podzieleni na dwie wrogie frakcje, właściwe, to z mojego punktu widzenia akurat wada, strasznie irytuje jak nagle obok ciebie pojawia się wysokopoziomowy asmo i praktycznie natychmiast giniesz), lepsza grafika, bardziej intuicyjny interface i przede wszystkim o wiele lepsze podejście do graczy f2p. W LotRO z mojego punktu widzenia powyżej 30lvl na f2p grać się NIE DAŁO, bo questy trzeba było KUPOWAĆ, a jak się nie miało wystarczająco expa (które w innym przypadku można było zdobyć tylko dziesiątki razy robiąc te same insty) nie można było iść dalej w kampanii. Chociaż właściwie teraz napotkałem na podobną przeszkodę w Aionie - do pójścia dalej w kampanii jest wymagany przedmiot który albo można samemu zrobić jeśli ma się ultra wymasterowaną alchemię, albo kupić na aukcji (co robi większość graczy). A że f2p nie mogą kupować ani sprzedawać, zdecydowałem że olewam tą grę (nie chciało mi się od nowa grać na serwerach us, zwłaszcza że już na eu miałem gigantyczny ping).